Адвокат за "Пандора": Досиетата вече са в данъчната администрация

Не всяко участие по закон е нужно да се декларира, обясни Райчинова
6 окт 2021 17:52, Петя Славова
11
Адвокат за "Пандора": Досиетата вече са в данъчната администрация
Снимка: БГНЕС

Бивши и настоящи държавни ръководители, световноизвестни личности са укрили  милиони в офшорни сметки за данъчни убежища. Това не е първото разкритие на журналисти.

"Да имаш офшорна компания и офшорна сметка не е незаконна дейност. Като всеки инструмент на правото и на финансите е как е използван този инструмент. Масовите случаи за използване на офшорните компании е, защото международния бизнес налага да имате добра организация с най-малко бюрокрация.", обясни ред БНТ адвокат Илонка Райчинова. Тя допълни, че те обаче може да се използват и за укриване на данъци, пари от наркотици, пари за тероризъм.

Информацията по досиетата "Пандора" би трябвало да е получена автоматично в българската данъчна администрация, допълни адвокатът.

По думите ѝ по силата на конвенцията за сътрудничество между държавите, информацията, която беше изнесена от разследването, идва именно от държави, които са подписали тази конвенция. Това вече дава повод да бъдат направени съответните проверки и да се установи има ли нарушения.

Още по темата

"Европейският съюз гласува и започна работа по небезизвестния план "БЕПС", по силата на който ние към днешна дата имаме над 180 държави, които са подписали конвенция за административно сътрудничество между държавите в областта на данъците и вече няма банкова тайна, ако вие имате сметка, където и да било по света, и сте нейн действителен собственик, а вие не можете да я откриете вече, ако не декларирате кой е действителният собственик, тази информация ще дойде автоматично в българската данъчна администрация. Разполагайки тя с тази информация е друг въпросът как ще я обработи.

Информацията, която изтече от тези 14 адвокатски кантори е от Сейшели, Панама, Хонконг, Белиз, Британски Вирджински острови, Кипър и Дубай.

Всички тези държави са подписали тази конвенция и предоставят автоматично информация за притежавани банкови сметки и действителни собственици на българската данъчна администрация", допълни Илонка Райчинова.

По думите й, богатите хора и техните пари винаги са дразнили хората. "Ако не изнесем информацията докрай, остава грешно впечатление. "Безспорен факт е, че се укриват данъци от офшорни сметки, но Европа и светът не спи, защото всички държави страдат от невнесени в бюджета приходи, заяви адвокатът.
 


11
Още от Крими
Земеделец наряза инвентара на друг след спор за земя
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз пък прочетох че измамника Кокорчо опуления имал офшорки на Вирджинските острови!Публикувати са и документи.Внимавайте за кого гласувате!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прочетох, че и майката на Пеевски фигурира в досиетата на Пандора.През 2009 г. е поискала от швейцарска банка да регистрира две офшорни фирми на Британските вирджински острови.Политическо напрежение: Следващото име от Пандора ще е свързано с Герб.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И какво? Пак нищо няма да се случи. Позната жалка родна картинка
6
4
 
5
 
! Отговори
2S преди 2 седмици
Крайно време е да няма банкови еврейски тайни за държавни органи и власти.
5
2
 
5
 
! Отговори
Сокола преди 2 седмици
Къде е? Защо се крие от черепа и от дебелия? Той и дебелия се крие от найголемия хидроинженер в Балгари,стан,но явно хидроинженер мохамед втори ще глътка вода
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Жалко, че Барбадос не фигурира в списъка. Щеше да стане много интересно при чалгопитеците.
3
1
 
5
 
! Отговори
Най-тъпата офшорка е преди 2 седмици
България.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изнасянето на данни за офшорките само по себе си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!!Притежаването на офшорка само по себе си не е престъпление.....!!!........Та питам КОЙ е престъпника и защо не е преследван от закона???
1
1
 
13
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 седмици
Овшорките не са незаконни Всичко е парлама никой не може да бъде подведен под някаква отговорност.