Ще се окаже ли катастрофално ранното отказване от изкопаемите горива?

По-високите цени на енергията ще предизвикат глобална рецесия, както стана през 70-те години
Обновена: 23 окт 2021 21:18 | 23 окт 2021 21:10, Красимир Ангелов
104
Ще се окаже ли катастрофално ранното отказване от изкопаемите горива?
Снимка: БГНЕС

На фона на шумно прокламираната среща на високо равнище на ООН за климата (COP 26) в Шотландия в началото на ноември и скока на цените на енергията от един връх към друг, може да ви е простено ако се чудите, без значение на вижданията ви за изменението на климата, дали опитите за ограничаване на производството и използването на изкопаеми горива може да имат нещо общо с цените им, които се покачват толкова шеметно напоследък. Съвсем не, отвръща по-консервативното крило на климатичното лоби, тази последна криза просто показва, че трябва да преминем към по-чисти енергийни източници по-бързо, пише Investor.bg.

Дори Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика (МАЕ), твърди, че "преходът към чиста енергия е решение на проблемите, които виждаме на пазарите на газ и електроенергия днес, а не причината за тях". Такива възгледи обаче не издържат на проверка, както би потвърдил дори бегъл поглед към собствената статистика на МАЕ, пише за Bloomberg Ричард Куксън, ръководител на изследванията и фонд мениджър в Rubicon Fund Management.

Още по темата
Правителствата по целия развит свят обещаха да намалят драстично използването на изкопаеми горива и въведоха правила и графици за това. За добро или лошо, те бяха подтикнати не само от онези, които се страхуват от драматични климатични промени, но и от инвестиционна общност, която иска да печели прилична възвръщаемост и в същото време да се чувства добродетелна. Оттук и огромната мода към фондовете, отчитащи  екологичните, социалните и управленските фактори (ESG), всеобхватен термин за група проблеми, които имат много малко общо освен духа на времето. Компаниите, които копаят и добиват неща от земята или продават неща, които произвеждат много газове, обикновено не се радват на благоразположението на ESG фондовете, дори ако имат прекрасни структури на управление.

Разбира се, ниските цени на енергията през последните години изиграха своята роля, но далеч по-голяма причина за значително лошото представяне на енергийните компании в глобалните индекси за акции през последното десетилетие е държавното регулиране и общата демонизация на активите на енергийните компании. Чудно ли е изобщо, че тези компании намалиха чувствително инвестициите, не само в нови залежи, но и за извличане на максимума от съществуващите? Инвестициите в проучвания за нефт и газ са намалели почти наполовина между 2015 и 2020 г., според МАЕ. Като цяло инвестициите в изкопаеми горива спаднаха до 588 милиарда долара миналата година от 1 трилион долара през 2015 г. Разбира се, този спад беше изострен от пандемията от Covid-19, но истината е, че дори и според цифрите на МАЕ инвестициите намаляват от години.

Настоящите инвестиции са крайно недостатъчни, за да бъдат в крак с вероятното глобално търсене на енергия през следващите години. С изключение на миналата година, общото търсене на енергия растеше с около 2% годишно през последните 10 години и вероятно ще продължи да нараства поне със същия темп, според BP. По-голямата част от увеличението на търсенето идва от развиващите се икономики. Можете да видите това в търсенето на петролни продукти като бензин, реактивно гориво и други подобни. Сред 34-те членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - по същество клуб на богатите страни - това търсене е непроменено през последните 10 години. В страните извън ОИСР то се повишава с 3% годишно. В Китай нараства с 5,5% годишно и изглежда почти няма интерес от страна на управляващите в страната да се заемат с ограничаване използването на изкопаеми горива.

Проблемът е, че възобновяемата енергия представлява малка част от общото енергийно предлагане. Ръстът на възобновяемите източници не успява дори да отговори на ръста на общото световно търсене на енергия. Прочетете това изречение отново. Самата МАЕ казва, че с настоящите политики и графици, инвестициите в нефт и газ трябва да бъдат със стотици милиарди долари по-високи всяка година, само за да се отговори на вероятното търсене. При липса на такива инвестиции не бива да се учудвате, ако цените на енергията се повишават - вероятно с много повече. Настоящият скок на цените на природния газ вероятно е само началото. Разбира се, по-високите цени ще доведат до допълнителни инвестиции, но изглежда малко вероятно те да са достатъчни. И може да се появят в области като въглищата, които са по-евтини от, да речем, природния газ, но и много по-замърсяващи.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Спокойно ! преди 2 години
Не, няма да се окаже катастрофално !
24
1
 
8
 
! Отговори
Зелените фашисти преди 2 години
Зелените фашисти от Европейската комисия ще се борят със зъби и нокти и ще затрият икономиката на цял континент, но няма да си признаят за провала със Зелената сделка и лъжите за климатичните промени. Спасението е незабавно излизане от ЕС. То не че има къде да ходим, Русия не ни иска и няма нужда от нас, може нещо Турция да молим да се присъедим към тях, но останем ли в ЕС ни чака ужасно бъдеще, мизерията от последните 30 евроатлантически години ще ни се струва като рай.
23
1
 
1
 
! Отговори
Богат преди 2 години
Ще останем само привилегированите . Ще оцеляваме в луксозните си бункери . А на вън ще са зомбитата
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой си мисли, че зелената енергия не може да замени твърдите горива, значи нищо не разбира от енергетика. Въпрос на време е да се откажем и от ядрената енергетика. Става дума само за усъвършенстване на досегашните технологии. Това е. Можеше да стане и по-скоро, но нефтено-газовата мафия не го позволи. Ел. автомобилите ги имаше още през 70-тте,когато бях дете. Но човешко око насита няма.
21
2
 
2
 
! Отговори
Зелена сделка преди 2 години
Още с раждането си, в първия си миг на живота детето поема кислород и отделя CO2. За да спасим планетата от CO2 до 2035г ЕС трябва да мине на 70% абортиране на новозаченатите бебета, а до 2050г когато бъдем вече СО2 неутрални всичи новозаченати бебета трябва да бъдат абортирани.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябва да има своя икономическа политика в това отношение... Доходите на българите и бизнеса нямат нищо общо с развитите европейски държави. Всичко при нас трябва да става с времето си...
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общо взето е балумба.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като предизвика енергийна криза и хаос на пазара на газта, Европейската комисия препоръча на правителствата на страните от ЕС да окажат помощ на най-уязвимите слоеве от населението. ЕК дори предложи да се изплатят обезщетения не от бюджета на ЕС, а от националните бюджети на страните-членки на общността. За сметка на парите на местните данъкоплатци. Така Европейската комисия всъщност заяви, че всички разходи ще бъдат поети от европейските потребители, пряко или косвено.
17
0
 
1
 
! Отговори
черния преди 2 години
До АнонименАз миналата седница зареждах на 4.20 в Солун, ртака че на 3 лев само се радвам!
16
1
 
2
 
! Отговори
От сценаристите преди 2 години
Първо намаляване на броя на водачите на коли от болестите в съчетание с със забрана на ДВГ коли. Ще спаси света. И богатите в него.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дял на вятърните мелници и соларните панели в елетро-енергийната система: 1. Germany 12.74%, 2. UK 11.95%, 3. Sweden 10.96, 4. Spain 10.17, 5. Italy 8.8, 6. Brazil 7.35, 7. Japan5.3, 8. Turkey 5.25, 9. Australia 4.75, 10. USA 4.32. И това е лимита. Ако искат няколко процента повече, трябва да евтанизират или изселят населението и да покрият цялата територия със соларни панели.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не бе! Ама на Грета Тамбукту какво и пука. Тя пее на концерт и хвърля гибеци докато вие плащате по 2,50лв бензина а скоро го очаквайте и на 3,00лв
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делът на въглищата в общото енергийно производство е 40%. Русия - 13%. И тези от Брюксел взели да настояват Русия да плаща някакви си CO2 квоти.
12
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% чиста енергия, нула СО2 емисии, никакво горива - практически безплата енергия. 100% опазване на природата ако стане авария - няма никакви последствия за околната среда. Мощност колкото 100 АЕЦ от мащаба ана Чернобил, 20 пъти по мощна от модерна АЕЦ : "Россия снова перекроет Море. Дамба в Охотском море за 4 трлн."
11
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 2 години
Трактори и комбайни да са на дизел само. Корабите също а по големите само ядрен двигател.Самолетите на керосин ама да е мн скъпо.Тировете и автобусите изчезват заменя ги добрия стар трен.Магистралите стават излишни - язък за барута.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, защото по план ще се намалят и потребителите.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нещо нещата се връщат назад.Едно време ползвах парно,отказах се и минах на дърва.Имах водопровод,отказах се и бих сонда.Сега май от тока ще се откажа и с газ ще си светя,само панели за слънце колкото за миниален ток.Остава и колата да предам за скрап и да купя кон и каруца....
8
3
 
6
 
! Отговори
дедо преди 2 години
Човешкия *** гледа да изгори и изтърбуши всичко,докато е жив. После вече каквото е! И според вас какво бъдеще има тая планета?/
7
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 2 години
Въглищата да ги заменим с АЕЦ. Евтино и чисто а вече и сигурно. Политици дето преди 10 г бяха против АЕЦ Беляне сега на голо 10 удара с кабел по който върви първия ток от новата АЕЦ.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да правят вятърни перки и панели си иска яко копане и нефт и газ. Модерна фармацефтична индустрия не може да има без нефт и газ.