Убиецът на Евгения не е бил под емоционален афект, искал е тя да умре

Орлин се тревожил за колко години влиза в затвора, не съжалявал
Обновена: 20 ное 2021 14:21 | 20 ное 2021 14:05, Петя Славова
210
Убиецът на Евгения не е бил под емоционален афект, искал е тя да умре
Снимка: БГНЕС

Как се стигна до убийството на Евгения Владимирова. Съпругът й Орлин дълго време се правеше, че я издирва и, че се притеснява за нейното изчезване.

Евгения е обявена за издирване на 14 октомври. Версията на Орлин пред органите на реда е, че  е отишла на фитнес .

Още по темата

20 дни, след като изчезването й Орлин обяснява пред Нова тв по телефона, че във въпросния ден двамата правили тренинги с работодателите си. Определя денят като "скучен". Разбрал, че съпругата му изчезнала след като не се прибира и, че няма версия, която да му се струва истинска за случилото се."Общо взето всякакви неща изкоментирахме, всичко завъртяхме.", отбелязва той.

Ден преди да бъде задържан в обвинение за убийство той продължава да твърди, че нищо не знае. За скриването на тялото му помага баща му Пламен -  дългогодишен кадър на службите. Отговарял е за района на Перник като агент на ДАНС. Именно там скрива и тялото на Евгения, след като синът му я е убил. Орлин дори наема частен детектив, без да подозира, че случаят е разплетен още в първите дни. Той и баща му са основните заподозрени. Причината да не бъдат задържани и обвинени още, след като младата жена е обявена за издирване, е именно липсващото тяло.

Криминалният психолог Тодор Тодоров и екипът му се включват в разследването още в самото начало. По думите му, откриването на тялото на жертвата е нещото, което може да се свърже по категоричен начин било с местопрестъпление, било с начин на извършване на престъплението. "Доказано е научно, че когато има убийство, извършено чрез удушаване, задушаване или както искаш го наречи, в по-големия процент от случаите това се прави от близък.", отбелязва Тодоров.

Самият той се включва в разследването още същата вечер или на следващия ден, след като с него се свързва една от приятелките на Евгения.

"Беше много притеснена. Беше странно да изчезне, защото има дете. И аз съответно говорих с колеги от СДВР. Дадох и моето мнение, че най-вероятно се касае за убийство и после разбрах, че и техните предположения са такива.", обяснява специалистът и допълва, че по начина, по който са обсъждали с близките и роднините на Евгения, както и с колегите от сектор "Убийства", категорично вниманието е насочено се Орлин и към неговия баща.

"Имаше доста несъответствия в техните показания. В нашия екип имаме криминален лингвист, който може от това, което е дадено като показания, и от това, което някой е говорил да извлече скрития смисъл в думите." казва той.

Криминалният лингвист, който хваща Орлин в лъжа, е Христина Шушкова. "Речта на Орлин потвърди за нещастие подозренията, че Евгения не е жива. Той имаше един специфичен изказ, който се забелязва при хора, които имат виновно знание или участие в някакво престъпление. Силно се дистанцираше от нея. Финализираше работата на полицията постоянно, което говори за едно желание от негова страна повече да не се разследва. Търсеше информация, което беше неговия приоритет. В 27-минутен разговор с Тина Ивайлова той веднъж не спомена Евгения по име. Тя беше: тя, тя, тя. Нямаше никаква емоционална свързаност с изчезналия човек, който се предполага, че би трябвало да му е много близък, трябва да се притеснява за нея. Нямаше такива индикатори при него. Това обикновено в 99% от случаите се случва при хора, които би трябвало да имат някакво участие в някакво такова престъпление", обясни Шушкова.

Издирването започва на 14 октомври, вечерта преди това в дома на Орлин и Евгения са няколко от нейните приятели. Една от приятелките и получила смс от Евгения, че след тренировка ще се видят. Съобщението е изпратено, след като жената вече не е била жива. Според Тодоров, именно съпругът е отговарял на нейните смс-и. Става ясно, че  е той, заради отговорите, които от един момент нататък не са нейни.

"Това беше съвсем друг вид изследване. Нарича се стилометрично изследване на речта. Оказа се, че това  изречение, ако не се лъжа в 16.58 ч., което е изпратено от телефона на Ети, не е типично за нея. Много по-типично е за Орлин. Самата структура на изречението, пунктуация и други лингвистични компоненти, които разглеждахме. По този начин ние успяхме да сложим една времева рамка кога тя  е престанала да пише, защото идеята в неговата версия беше, че тя си е написала това съобщение", обясни Христина Шушков.

Това всъщност е бил и неговият неуспешен опит да заблуди разследването и то да тръгне в друга посока. След като Орлин и родителите му са задържани, часове отнема на разследващите и психолозите, докато стигнат до самопризнанията им. Отказват полиграф. Пръв проговаря бащата – Пламен Владимиров, разказва криминалният психолог Даниел Генков.

"На Пламен му отнеха няколко часа, за да стигне до самопризнанието, като първоначално имаше интелектуална битка между нас и в хода на разговорите той започна да си противоречи страшно много във версиите, които дава. Като едно от най-големите противоречия в които влезе беше свързано със сина му. Пламен каза, че е бил там в деня на нейното изчезване, за да носи някакви книги с куфар. Противоречието беше свързано с това, че Орлин казва, че  в деня на изчезването на Евгения баща му не е бил там", обясни Даниел Генков.

Специалистите разказват, че е казал на баща си: "Бащата, свърших работата". А Пламен знае какво се е случило, защото дни по-рано Орлин му споделя за проблеми във връзката си с Евгения. Бащата е реагирал хладнокръвно като е видял куфара, в който било тялото на жертвата.

"Това е нормално от гледна точка на това, че когато човек види продукта на престъпление му е много тежко да нарече името на жертвата, или нещо с което всъщност да я персонализира, защото той знае, че е виновен за това което се е случило. Участник е в събитието", обясняват експертите. По думите им, Пламен е влязъл в апартамента, където Орлин свалял куфара. Двамата тръгват  от София до Перник в нетрезво състояние.В своето самопризнание Пламен каза, че е признал на жена си какво се е случило.

Специалистите отбелязват, че няма информация Евгения да е била заплашвана. "Пламен е доста деспотичен и в семейните си отношения е много авторитарен. Той в голяма степен може да се каже,че е държал в подчинение тази жена и не се е отнасял много добре с нея в годините на тяхното съжителство. Тя самата е в ролята на жертва в семейните им отношения.", отбелязват те и допълват, че той е искал тя да умре, а по време на самопризнанията си е питал какво ще стане с него, което означавало, че се интересувал само от собствената си съдба, вместо от случилото се с Евгения. Не е съжалявал и не е извършил престъплението под емоционален ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
1
 
! Отговори
До 170 преди 2 години
По телевизията.
165
0
 
3
 
! Отговори
До 171 преди 2 години
Не, но променя колко души да влязат в затвора. Бащата се опитва да обере пешкира, но по всичко личи, че не той е захвърлил куфара.
164
2
 
10
 
! Отговори
АНН преди 2 години
До ДалиИ какво като разбереш доказателствата за изневяра бе, *** ***.Това оправдава ли убийство?
163
1
 
7
 
! Отговори
До 169 преди 2 години
Къде видя "инспектор"? Има криминален психолог и криминален лингвист.
162
3
 
0
 
! Отговори
Istinata преди 2 години
HARP work. Next?
161
14
 
4
 
! Отговори
До 167 преди 2 години
Обясненията на инспектора са неубедителни и звучат като за аудитория от първокласници.
160
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
Добре, предавам се.
159
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали, пишеш глупости. Или не четеш внимателно, или просто се опитваш да се хванеш за най-малкия детайл, само и само да оправдаеш убиеца. Това е само едно от нещата, които са събудили подозренията на разследващите. Не е задължително да видиш и запомниш с какво е облечена половинката ти. Но при съставянето на цялата картина всеки детайл има значение, в случая този е един от многото и е абсурдно да се мисли, че само и точно заради това са започнали да го подозират още в самото начало.
158
24
 
4
 
! Отговори
Дали преди 2 години
Някой ден ще разберем истината, но тя не е това, което ни пробутват в момента.
157
16
 
2
 
! Отговори
Дали преди 2 години
Масовите изневери са част от оскотяването на нацията. А има ли изобщо доказателства за изневяра, щом я бил следил и записвал. Защо за тях се мълчи? Продължавам да твърдя, че има противоречие в изказванията. Дори и Орлин да е убиец истинските мотиви се прикриват.Не може да се твърди, че не е бил емоционално обвързан с нея, защото не знаел с какво била облечена и същевременно да я е убил под афект.Ще повярвам, когато чуя признанията на Орлин, но не и ако ги видя на хартия.
156
0
 
13
 
! Отговори
До Озадачен преди 2 години
Да, пообъркали са се. Пламен е бащата, бил е авторитарен към жена си, тоест свекървата на жертвата. В самопризнанията си е казал, че е споделил с жена си какво се е случило. Очевидно не е можела да се намеси, тя самата е била потискана от мъжа си. Разбрала е постфактум какво са направили мъжът ѝ и синът ѝ.
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До В. Защото малко смесваш понятията. Първо питаш дали жената отива при мъжа защото го обича. А после се сещаш да се съмняваш дали мъжът на свой ред я обича, т.е. не би й навредил. Т.е. жената може да отиде при мъж, който не я обича. Затова по-добре да не ходи никъде.
154
1
 
6
 
! Отговори
До Дали преди 2 години
Редно е да оставим специалистите да коментирар движения на очите. Тука вече всеки втори профайлър. Направил е самопризнания, какво има да се мъдрува.
153
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дали, не е задължително лъжа! Има хора, които докато говорят визуализират ситуацията, която описват. И мърдането на очите, главата и дори тялото просто показват, че човека се е пренесъл в момента, в който описва!Езикът на тялото е много специфична тема и не бива да се правят изводи, ако не си напълно запознат със съответния човек и неговото поведение в ежедневна ситуация.
152
0
 
14
 
! Отговори
оскотяването преди 2 години
е пълно, жалка страна със жалък народ
151
23
 
5
 
! Отговори
Дали преди 2 години
Основното твърдение на инспектора е, че Орлин не изпитвал никаква емоционална привързаност към жена си се базира на това, че той не знаел с какви дрехи била излязла, че не можело да не забележи.А аз ви гарантирам, че може. Повечето мъже след брак с дете не обръщат внимание на жена си, нито с какво е облечена, нито каква прическа има или дали е гримирана или не, не обръщат особено внимание и на себе. Освен това, ако работиш на компютър с гръб може изобщо да не се обърнеш. Убийци ли са всички?
150
27
 
4
 
! Отговори
Дали преди 2 години
Гледах интервюто с инспектора и психоложката по BTV. Психоложката през цялото време си въртеше очите наляво-надясно, което е признак, че лъже, тоест научила е реч, която и е подадена. Репликата й относно Орлин, че бил казал, как му се появили параноидни мисли, че ще присъдят детето на майка му и той няма да го вижда повече и това го накарало да я удуши, звучи като скалъпена. Това не може да е истински мотив, защото дори не отговаря на истината.
149
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в затвора ще го "оправят"
148
7
 
2
 
! Отговори
В. преди 2 години
Не разбирам защо са ми минусите. Явно има много наранени жени, които не желаят да приемат че може да има и нормални мъже. Ти не можеш да гледаш как плаче и искаш да и помогнеш. Тя ти казва Наглец. А другият - Хубавецът я е разплакал.
147
5
 
14
 
! Отговори
Мен преди 2 години
По неграмотно написана статия не съм чела. Госпожо Славова, учила ли сте български език - граматика, словоред?