Обирът, който смая света - какво се случи с бижутата на Дрезден?

Няколко години по-късно те остават безследно изчезнали
Обновена: 28 яну 2022 16:20 | 28 яну 2022 15:55, Нели Христова
33
Обирът, който смая света - какво се случи с бижутата на Дрезден?
Снимка: БГНЕС

Били необходими поне девет силни удара от брадва, за да се разбие стъклената витрина в историческия Зелен трезор на Дрезден. След като стъклото най-накрая е разбито, двамата маскирани крадци грабнали 21 безценни артефакта с диаманти и изчезнали.

Било 25 ноември 2019 г. и в рамките на няколко кратки минути някои от най-ценните исторически бижута в света изчезнаха.

Сега шестимата мъже, обвинени в извършването на една от най-големите кражби на бижута в историята, ще бъдат изправени пред съда в Германия на процес, започващ в петък, 28 януари. Но мистерията за случилото се със съкровищата, за които се твърди, че са откраднали, продължава.

Това е историята на обир, който зашемети света - и щателна полицейска работа, която доведе до залавянето на шестима членове от престъпна банда, която според властите стори зад обира.

Украсени с повече от 4300 диаманта, съкровищата, откраднати от Green Vault, са на стойност най-малко 113 милиона евро, според държавната прокуратура. Въпреки това, директорът на Държавната художествена колекция в Дрезден, Марион Акерман, казва, че тяхната материална стойност не отразява тяхното "неизчислимо" историческо и културно значение.

Почти всички откраднати артефакти са направени по време на управлението на Фредерик Август III, последният курфюрст на Саксония, който по-късно е известен като Фредерик Август I, първият крал на Саксония.

Те включват закопчалка за шапка от 1780 г., украсена с 15 големи и повече от 100 малки диаманта, както и 96-сантиметров меч и ножница, които заедно съдържат повече от 800 диаманта.

Но не само огромната стойност на плячката привлече вниманието на света, а наглостта, с която се твърди, че е извършен нападението.

Рой Рам, консултант по сигурността и бивш командир на специализирани операции в Ню Скотланд Ярд в Лондон, казва пред CNN, че престъпления като това са все по-редки.

"Техническата сигурност се подобри през годините с алармени системи и системите за видеонаблюдение, както и всички видове високотехнологични защити, така че има висок риск от ранно откриване и огромна вероятност да бъдете хванати в действие. Затова имате нужда от вътрешна информация и много, много подробен план", обяснява той.

Според разследващите, четири месеца преди обира, заподозрян отишъл в Магдебург, на 180 мили северозападно от Дрезден, за да вземе тъмносиньо използвано Audi S6 - колата, която ще бъде използвана за бягство.

Превозното средство вече е било дерегистрирано, но полицията казва, че бандата е стигнала още по-далеч в усилията си да прикрие произхода му, променяйки цвета му на сребрист и оставяйки само покрива тъмен.

"Това ми говори, че тези хора са планирали обира щателно. Те са мислели как ще се осъществи обирът и каква ще бъде реакцията на полицията и през цялото време са планирали как да нарушат полицейската дейност или да си дадат повече време", казва Рам. "Ако колата бъде видяна от страничен минувач, напускаща местопроизшествието, и това лице е в състояние да я опише, след като полицията започне да прави разследвания на това превозно средство, тези разследвания ще станат по-сложни, по-трудни и отнемащи повече време."

Полицията казва, че подготовката на бандата не е спряла с колата за бягство.

Няколко дни преди обира решетките на прозореца, през който крадците са влезли в трезора, са отрязани. Пълното премахване на металната решетка може да предизвика подозрение у минувачите, така че заподозрените са прикрили следите си, като временно са залепили решетките обратно на място с лепило.

Прозорецът се намира в "мъртва точка", така че не се вижда от охранителните камери, а целият район е бил в "пълен мрак", казва Министерството на културата и туризма на Саксония в отговор на запитване от саксонския парламент.

Сензорът за движение, който трябва да се задейства от кражбата, не се е задействал. Министерството казва, че алармата се е включила в деня преди престъплението и охраната не е успяла да я активира отново.

Обирът

25 ноември 2019 г

4:55 сутринта
Пожарът, започнал в разпределителна кутия в близост до Зеления трезор, причинява затъмнение в района.
4:57 сутринта
Охранителна камера заснема двама крадци, които влизат в стаята за бижута. Един от тях с брадва счупва стъклото на витрина.
4:59 сутринта
Полицията получава обаждане за взлом в Green Vault.
5:04 сутринта
Първата полицейска кола е изпратена. Скоро след това в преследване на заподозрените са изпратени 16 патрулни коли.
5:05 сутринта
В полицията е подаден сигнал за забелязване на съмнително превозно средство.
5:10 сутринта
Съобщава се за пожар в подземен гараж на Kötzschenbroder Strasse.

Около 4:50 часа сутринта в понеделник, 25 ноември 2019 г., бандата се задейства.

Първо крадците или техните съучастници са запалили разпределителна кутия в близост до Зеления трезор. Това накарало уличните лампи наблизо да изгаснат, потапяйки целия район в мрак. След това, в 4:57, те се отправят към трезора.

От полицията казват, че видео от охранителните камери показва, че крадците знаят къде отиват. След като влизат в сградата през прозореца на огледалната Зала на съкровищата, полицията смята, че са преминали през Хералдическата стая на трезора направо към стаята за бижута, където са изложени най-ценните експоната на музея.

Записи от охранителните камери показват, че на обирджиите са им били необходими само няколко минути, за да влязат вътре, да разбият витрината, да грабнат бижутата и да си тръгнат. Крадците не са успели да отмъкнат всички части от изложбата, защото някои са били зашити в калъфите, казва Акерман пред германската обществена телевизия ZDF.

Преди да избягат, обирджиите напръскали стаята с прахов пожарогасител, за да прикрият следите си

"Следите от подметки много често се използват за идентифициране на обувките, използвани от престъпниците", казва Рам. "Доста често те изхвърлят ръкавиците си и всякакви други неща, но забравят да се отърват от обувките си. Така че всичко, което нарушава следата на криминалистите, е, колебая се да го кажа, полезно."

Полицията съобщава, че обирджиите са избягали от местопроизшествието с Audi и че само 13 минути след като камерата за видеонаблюдение ги е заснела на влизане в трезора, колата на бандата е била изоставена и запалена в подземен гараж на около три мили. Полицаите свързали колата с обира почти веднага.

"Невероятно е трудно да се използва превозно средство и да не оставите ДНК след себе си", обяснява Рам. "Има много случаи по света, в които са били открити малки количества ДНК и това е било достатъчно, за да се свърже човекът към кола... така че изгарянето на колата е свързано с прикриването на ДНК."

Полицейската операция, носеща кодовото име Operation Epaulette заради един от артефактите, откраднати през този ден, започна в момента, в който служителите по сигурността на музея правят първото си спешно обаждане - докато обирджиите все още са вътре в сградата.

Двамата охранители на трезора видели разгръщането на грабежа на охранителни монитори, но не се намесили. По-късно това решение беше поставено под въпрос от полицията, но Акерман казва, че служителите по сигурността са спазвали протоколите за безопасност.

Рам твърди, че детективите вероятно са започнали своята работа, като са разгледали отблизо самия музей.

"Единственият начин да се случи такова нещо е ако обирджиите имат наистина добра вътрешна информация", обяснява той. "Трябва да знаете, че в стаята например няма лазерни лъчи, трябва да знаете, че няма чувствителни на натиск раздели около мястото. Изключително рисковано е да правите това, което те са направили. Възможно е да са направили задълбочено проучване на сградата", размишлява Рам.

Държавната прокуратура на Саксония заяви през март 2020 г., че разследва четирима служители по сигурността от музея. Миналата седмица от Държавната прокуратура съобщиха пред CNN, че разследването продължава. Говорител каза, че срещу двама надзиратели е подадена наказателна жалба от частно лице, като се твърди, че те "не са реагирали адекватно и не са предотвратили грабежа".

Той твърди, че са били разследвани други двама охранители. Единият е заподозрян, че е предал документи за Зеления трезор и неговите системи за сигурност на извършителите и е арестуван четири дни след обира. Другият охранител е бил освободен след разследване.

Говорителят добави, че четвърти охранител се разследва, тъй като "има доказателства за действие във връзка с алармената система, което би могло да улесни кражбата".

Разследването

25 ноември 2019 г., 13:00 ч.
Дрезденската полиция, прокуратурата и Държавната художествена колекция провеждат пресконференция, в която съобщават, че са откраднати десетки безценни произведения.
25 ноември
Саксонската и германската федерална полиция започват мащабно разследване, насочвайки към случая 40 служители на криминалната полиция.
28 ноември
Полицията предлага награда от 500 000 евро за информация за обира.
2 декември
Провежда се полицейска възстановка на престъплението.
20 декември
Полицията казва, че досега е получила 1100 публични съвета. Криминалистите са осигурили над 700 следи на три местопрестъпления. Разпитани са около 50 свидетели.
5 март 2020 г
Разпространена е полицейска скица на заподозрян.
2 септември
Обиск в Берлин е насочен към мъж, заподозрян в продажба на SIM карти, регистрирани под фалшиви имена, на извършителите.
9 и 16 септември
Помещенията в Берлин, където полицията смята, че автомобилът за бягство е модифициран, се претърсват.
17 ноември
Трима заподозрени са задържани в Берлин. В операцията участват специални части и над 1600 полицаи. Иззети са твърди дискове, компютри, мобилни телефони, мачетета, брадви и халосни оръжия, като са претърсени 20 апартамента, два гаража, кафене и няколко превозни средства.
17 ноември
Полицията назовава двама заподозрени, които все още бягат, като 21-годишните братя близнаци Абдул Маджед Р. и Мохамед Р.
24 ноември
Интерпол издава червена бюлетина за близнаците.
14 декември
Мохамед Р. е арестуван в кола в берлинския квартал Нойкьолн.
17 май 2021 г
Абдул Маджед Р. е арестуван в апартамент в Нойкьолн.
19 август
Шести заподозрян, наречен Ахмед Р., е арестуван в апартамент в берлинския квартал Трептов.
2 септември
Шестимата основни заподозрени са обвинени.
28 януари 2022 г
Очаква се процесът да започне в Дрезден.

До септември 2020 г. полицията е получила стотици сигнали и е претърсила няколко имоти в Берлин, за които се смята, че са свързани с обира. Те също така разбират повече за колата за бягство - включително къде е била повторно напръскана или повторно фолирана - и пускат съставно изображение на един от заподозрените.

След това, на 17 ноември 2020 г., почти година след като ценните съкровища на Green Vault бяха откраднати, полицията започва огромна операция за сигурност в Берлин, привличайки специални части и 1638 офицери от цяла Германия.

Операцията е насочени към петима членове на прословутия клан Ремо - една от най-мощните престъпни фамилии в Германия, която действа предимно в Берлин.

Ралф Гадбан, политолог и експерт по престъпните кланове в Германия, казва, че начинът, по който се твърди, че е извършен обирът, и броят на заподозрените и възможните им съучастници показва силата, с която кланове разполагат.

"Кланът защитава и помага на своите членове. Той може да има много хиляди членове и може да доминира и тероризира цели квартали в града", обяснява той, добавяйки, че "насилственото и бързо" действие, показано по време на обира, е едно от призванията на клана Ремо.

Полицията съобщава за ареста на трима от петимата главни заподозрени по време на операцията в Берлин. След това идентифицира двамата заподозрени, които все още бягат, като братя близнаци Абдул Маджед Р. и Мохамед Р. Така започва масовото им издриване.

Интерпол издава червена бюлетина за близнаците, но минава още месец, преди Мохамед да бъде хванат в кола в берлинския квартал Нойкьолн - на територията на клана Ремо. Абдул Маджед остава на свобода още пет месеца, преди и той да бъде задържан на 17 май 2021 г.

Шестият и последен заподозрян по случая е задържан през август 2021 г.

Месец по-късно прокурорите по случая най-накрая повдигнаха обвинения срещу всичките шестима мъже в престъпления, включително тежка кражба от банда и палеж. Трима от заподозрените са братя, а останалите трима са техни братовчеди. Двама от обвиняемите вече бяха зад решетките за кражба на 100-килограмова възпоменателна златна монета, известна като "Големия кленов лист" от берлинския музей Боде.

Заподозрените може да са в ареста, но за полицията разследването далеч не е приключило. Витрината в Бижутата остава празна.

Какво се случи с онези безценни бижута, откраднати от музея в онзи ден през ноември 2019 г.?

Рам и други експерти смятат, че най-вероятният сценарий е този, от който уредниците на музея са се страхували най-много - че откраднатите предмети са разбити, камъните са продадени и благородните метали са се стопили.

"Всичко това изисква организация", казва Рам. "Много рядко хората, които действително са откраднали предметите, ще бъдат хората, които в крайна сметка са ги изхвърлили. Зад това навярно стои мрежа и затова полицията има много, голямо желание да се сдобие с мобилни телефони, компютри, всичко, което показва връзките между шестимата души, които ще бъдат съдени скоро, и всякакви други престъпни групи."

Твърди дискове, компютри и мобилни телефони наистина бяха иззети по време на огромното полицейско разследване, но самите откраднати съкровища са изчезнали безследно.

Зеленият трезор остана затворен за посетители в продължение на месеци поради разследването, а по-късно и заради  пандемията от коронавирус. Когато беше отворен отново през май 2020 г., ограбеният шкаф беше ремонтиран, но оставен умишлено празен.

Делото е предвидено да продължи поне до края на октомври. Ако бъдат признати за виновни, заподозрените могат да бъдат осъдени на няколко години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Гоогле преди 2 години
Вече съвсем през пръсти тия преводи. Пействаш в гугъл преводача и... готово. Абсурдни думи, глаголни времена, структура на изреченията.Добре де, *** Христова, не можа ли да отделиш 5-10 мин. да прочетеш. Даже материала е интересен.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Откъде дойчовците имат диаманти? От африканските колонии. Халал да са им парите на обирджиите!" Имат, защото са ги завладяли, както тогава са ставали нещата, а не са им се натресли, преструвайки се на жертви и просещи социални помощи. Целият престъпен клан Ремо се води безработен и преди случката (кражба и унищожаване на културни ценности) е получавал социал в Германия от години.
19
0
 
4
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Обичам филми с такива истории. Фантомас с Жан Маре, Обир в Музея с Питър О, Тул, Прецакването с Де Ниро, Паркър с Джейсън Стейтъм и пр.
18
0
 
9
 
! Отговори
немец преди 2 години
Тази монета слика на кралицата беше на "гости" от Канада в музея "Боде"... Юначагите пробутали есиния от безбройните си братовчеди като чирак-охранител и той в един подходящ момент им беше просто отворил прозорец които гледа към линията на метрото... Четирима + ръчна количка през нощта когата не върви метрото... по релсите до следващата станция... всичко на камери... от там следите на 100 кг злато се губят... Невероятен срам за Германия... "Бушончето" го гепиха и е в затвора, ама си мълчи...
17
0
 
17
 
! Отговори
немец преди 2 години
Тия сладури са от една ливанска фамилия (Ремо) дошли като бежанци през 80-те години. Интегрирали са се перфектно в берлинското общество. Множество убийства, изнудвания и грабежи... Но и държавата не им остава длъжна, миналата година им конфискуваха множество апартаменти, къщи и други недвижими имоти защото не можеха да докажат произход на средствата за покупка (т.е. купени с пари от криминална дейност). Тия сладури откраднаха и сто килограмова златна монета и направиха Германия за резил...
16
2
 
7
 
! Отговори
Nov преди 2 години
От статията научаваме още.че разстоянията в Германия се измерват в мили и че световноизвестният музей-Зеленият свод(на български) се казва Зеления трезор.Какво ли не прави автоматичният превод на Гугъл.
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво са едни диаманти и художествена стойност пред расовото многообразие и шестващия в Германия пълен разгром на расизма. Араби обират, евреи управляват. Вие на такава държава как и викате? Защото аз и викам несъществуваща. Ако за вас място, на което вече няма германци е приемливо да се нарича Германия спрете ракията, телевизора и нетфликса. После пак помислете по случая и най вече чия е ползата от превърщането на цивилизовани държави в бананови републики.
14
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи залепили решетките на прозореца, мъртва точка..нямало камери там?! Алармата не била пусната на другия ден.Като има такива пропуски, ще има и обири.Германия не е това,което беше.:(
13
1
 
54
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Арабско-бандитски-кланове от гостопримството на Меркел!
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно са ги обрали!
11
2
 
28
 
! Отговори
изпържен/изчегъртан преди 2 години
Обирът ктб ще се помни дълго и ще го има във финансовите учебници за обири.
10
2
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРАВИЛНО СА ГИ ОБРАЛИ!!! 200 МИЛИОНА ЗАД ДЪРВЕНА ВРАТА! ПРИЛИЧА НА СЛУЧАЯ ОТ ОБИРА В БЪЛГАРСКАТА МИТНИЦА СЪС ДЪРВЕНА ВРАТА ПАЗЯТ КОНФИСКУВАНОТО!!! ВЪВ БИВШЕТО ПРЕДПРИЯТИЕ НА МАЙКА МИ НЕМАХА У КАСАТА И 1000 ЛЕВА АМА БЕШЕ ЗАД ДВЕ ВРАТИ ЕДНАТА ЖЕЛЕЗНА!
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няколко години бе? За унищожаване на съкровища от такова значение? Тия май наистина искат да не ги намерят. Прекалено джендърско ми става
8
13
 
23
 
! Отговори
не е нормално това преди 2 години
А ЕС. защо не се смая като видя пълното чекмедже на тиквата !!!
7
1
 
30
 
! Отговори
конкурсзаджорнали преди 2 години
че алармата се е включила в деня преди престъплението и охраната не е успяла да я активира отново.
6
13
 
17
 
! Отговори
Genocide in Bulgaria преди 2 години
ДАНС е все още личната гвардия на Диктатора Бойко Методиев Борисов! Тези изтезават Българи!
5
4
 
28
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Браво!Нека бежанците отмъстят за икономическото унищожение на Източна Европа!А БГ робите ще робуват на децата на тези там!
4
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама какви немски имена имат шестимата!
3
7
 
16
 
! Отговори
Садизъм в Перник преди 2 години
МВР Перник и мафиотите в са роднини!
2
7
 
15
 
! Отговори
Не ходете в Перник преди 2 години
Полицаи от Перник крадат къщи чрез изнудване и изтезания!