Митничари задържаха 24 парчета от корали на Летище София

Били в багажа на жена, пристигаща от Доминиканска република
Обновена: 19 май 2022 13:43 | 19 май 2022 13:33, Анисия Иванова
14
Митничари задържаха 24 парчета от корали на Летище София
Снимка: Агенция "Митници"

Митнически служители задържаха парчета от корали на Летище София. На 6 май митническите инспектори извършват проверка на пътничка, пристигаща от Доминиканска република през Франкфурт с полет до София.

Пътничката преминала през „зелен коридор“ и била селектирана за щателна митническа проверка на багажа. При сканирането на куфара й са установени предмети с необичайна форма и плътност. При последвала физическа проверка митническите служители намират в найлонов плик 24 парчета с различна големина и форма и общо тегло над 2,5 кг, наподобяващи корали, съобщиха от "Агенция Митници".

По предварителни данни парчетата са от корали от разред Мадрепоровите корали (Scleractinia) и като такива попадат в Приложение II от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), а за пренасянето и вноса им се изисква разрешително по CITES.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София под надзора на Софийска градска прокуратура. Работата по случая продължава с експертиза на коралите.

Агенция „Митници“ напомня, че когато посещават непознати дестинации туристите трябва внимателно да се информират за евентуални рестрикции относно предмети, които възнамеряват да вземат със себе си, без значение дали са намерени в природата, или са закупени от местни пазари и магазини, тъй като те могат да представляват изделия от защитени видове на дивата флора и фауна.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
9
 
! Отговори
Батко ви преди 1 месец
Хванаха закоравялата престъпничка. А аз имам 2 дърти морски звезди на шкафа в детската. Колко ли годинки ще ми лепнат за тях?! :)
11
0
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Евалариус 10 Коралите не са камъчета , а умни живи същества.Завършили са в Харвард.
10
1
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
На какво стойност са коралите и защо не ги е декларирала ? Ха ,ха ..Нали внася , не изнася.
9
2
 
16
 
! Отговори
Евалариус преди 1 месец
Може с багер да ринеш дюни,може да сроиш на пясъка,може да сечеш в паркове , може да направиш път с фадрома до Рилските езера,може да правиш подпорни стени -хотели в резерват,но не може да събереш некви камачета от плажа в Доминикана. Извода е, че може да рушим българската природа ,но чуждата не се бара...
8
2
 
5
 
! Отговори
Бочко преди 1 месец
Е тия много грозни ,ама верно мязат на пресована амфета
7
2
 
7
 
! Отговори
Зелени балкани преди 1 месец
оставете жената на мира, коралите са национално богатство и можем да ги завъдим и размножим в Черно море за обогатяване на флората ни
6
0
 
13
 
! Отговори
Браво ,браво преди 1 месец
Бях поръчал картина по снимка за годежа братовчеда и за да я пратя ми искаха 7-8 документа ,че не е историческа ,антика, и тнт, искаха ми 8 снимки на картината, няколко бележки от музеи и експерти подписи печати... такси накрая я пратих по един микробус за 20 лв . и толкоз...
5
2
 
11
 
! Отговори
Данчо митничаря преди 1 месец
Митничаря ги взел за наркотици -пресована кока или мет ,но се оказало корали и замазали положението ,че май са защитети ...
4
2
 
15
 
! Отговори
Не отиваме на добре! преди 1 месец
Е тея "избuха рибата"!По черноморието и не само тези "защитени" корали се продават във всяка сергия с китайски стоки за стотинки, при това не на парчета, а цели!Хубаво че вече няма смъртно наказание, щото като нищо мaлoумниците от клиниката на тУмберг, щяха да поискат бесило, за жената, взела си парчета коралчета за спомен.
3
4
 
10
 
! Отговори
Къцката преди 1 месец
амааалииииии 24 парченца кирлив корал. На колко са оценени? 12 стотинки бройката?
2
2
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Това са кучешки изпръжнения бе не ги пипайте.
1
1
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Фанаха заплахата за инфлацията в България, са нищоправещите ще се разработят