Наплив от британски студенти по медицина в Латвия и България

Заради оценките на матурата не са успели да си осигурят място за обучение на Острова
Обновена: 19 авг 2022 07:14 | 19 авг 2022 07:10, Камелия Цветанова
44
Наплив от британски студенти по медицина в Латвия и България
Снимка: Pixabay

Амбициозни студенти по медицина, чиито оценки на матурата не са успели да им осигурят място за обучение в Обединеното кралство, пътуват в чужбина, за да се класират. В университети на страни като Украйна, Латвия и България има места за британски студенти, пише вестникът и пояснява, че лекарите от тези страни могат да кандидатстват за регистрация в Общия медицински съвет, което им позволява да практикуват в Обединеното кралство.

Британският вестник разказва историята на 19-годишният Даняал Ахмед, който миналата година не се класирал за място по медицина в Манчестърския университет поради системата за прогнозирани оценки, наложена по време на Ковид. “Въпреки че се справих много добре на изпитите", разказва момчето, "Оценките  от колежа не ми позволиха да вляза.  Измъчвах се седмица - две и след това започнах да търся други възможности. Не исках да отида в друга бакалавърска степен и да правя нещо, което не ми беше по сърце”, допълва той. И вижда обява за обучение в България. Сега вече е втора година в Медицинския университет в София, пише в. “Таймс”.  Чувства, че е станал по-зрял човек. “Когато учите медицина там и помагате в болниците - помагате на хората там и това  е възнаграждаващо по свой начин”, казва Ахмед.

През 2013 Нирали Пател тежко понася мисълта, че трябва да се раздели с мечтата си да следва медицина в университет в Обединеното кралство. И  въпреки че кандидатства четири пъти, докато продължава да учи в друга специалност и прави магистратура по биомедицински науки, тя не успява да си осигури място по медицина.  Тогава Пател започна да обмисля да кандидатства в чужбина.   “Имах един приятел, който отиде в България да следва медицина, така че и аз реших да  направя същото”, споделя тя. След като се свързва с агенция, която открива в студентски форум, Пател си осигурява място за обучение в Медицински университет в Пловдив. В България курсът се преподава на английски език, пояснява авторът. Днес Пател е пета година студентка по медицина и разказва, че много студенти имат това погрешното схващане, че влизането в България е „лесно“, защото можете да се кандидатства с по-ниски оценки в сравнение с Обединеното кралство.  “Смятат и, че и изпитите са по-лесни, но това въобще не е така, защото изпитният сезон е цели два месеца.  Наричаме го “Игрите на глада”, защото имаме елиминационни кръгове”, разказва тя.

Историята на  Аде Адетайо  не е по-различна. Светът се сринал, когато не успял да си осигури място по медицина в университета през 2015 г. „Просто седях в стаята си и плачех“, спомня си той. Започва да учи химическо инженерство в Абърдийн, но решава да прекъсне и да преследва мечтата си да учи медицина, след като родителите му разказват за приятел на семейството, който планира да се квалифицира в чужбина.  Адетайо също е завършил  Медицинския университет в Пловдив и сега работи като лекар в болница в Уест Съфолк. Той използва опита си, за да основе MedConnect, агенция, която помага на студенти от Обединеното кралство да учат в Европа, с акцент върху чернокожите и студентите от етническите малцинства.

За 19-годишната Хафса Камар Украйна изглежда най-доброто място за изучаване на медицина, тъй като има най-евтините такси за обучение и най-скромни разходи за живот. Тя пристига през септември миналата година да учи в Международния европейски университет в Киев. Малко преди войната с Русия, Камар изпадна в паника и се връща в Обединеното кралство, за да може да учи дистанционно, опция, налична заради Ковид. „Преди няколко месеца, когато  се заговори за руска инвазия, от университета и хората там ни посъветваха да напуснем, ако можем”, спомня си тя. „Тръгнах си и след като  мина един  месец и нищо не се случи, реших да си резервирам билет, за  да се върна в седмицата преди инвазията. Сега съм благодарна, че не го направих", казва тя. Камар допълва, че е затруднена да намери други университети в Източна Европа, които биха били съгласни  да се прехвърли тя, за да продължи обучението си. Свързвала се е и с медицинските университети Бъкингам и Сейнт Джордж в Обединеното кралство, но и там са казали, че може да кандидатства само за следващата година. „Всички тези университети имат флаг на Украйна на уебсайтовете си, но когато наистина се опитате да получите подкрепа, те се отнасят към вас както към всеки друг студент", казва Камар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари