Зачестяват злоупотребите с лични данни на хора без документи

Не качвайте лични документи в социални мрежи и групи
5 дек 2022 16:20, Петя Славова
5
Зачестяват злоупотребите с лични данни на хора без документи
Снимка: БГНЕС

Зачестяват случаите на злоупотреби с личните данни на хора с изгубени или откраднати документи. При изгубен или откраднат документ уведомявайте сектор "Български документи за самоличност", апелира говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева. Не снимайте и не качвайте лични карти в социални мрежи и групи, призовават още от полицията в лудогорския град.

От там посочват, че от началото на 2022 г. до края на ноември са издадени 12 693 лични карти, от които 1201 с експресна услуга и 4787 с бърза. Изработени и връчени са 14 587 паспорта – 975 „експресни“ и 4726 „бързи“. По отношение на шофьорските книжки, съвместно с "Пътна полиция", са приети 6119 заявления, от които 1286 с ускорена услуга и 1758 с бърза.

 По данни на МВР през 2023 г. изтича валидността на 5669 лични карти, 13 843 паспорта и 4079 свидетелства за управление на моторни превозни средства. Ангажимент на гражданите е да следят за валидността и целостта на личните си документи, предава БТА.

ОДМВР - Разград уведомява жителите на община Лозница, че от днес до 9 декември 2022 г. административното обслужване ще се извършва в сектор "БДС" при МВР-Разград, поради отсъствие на служителя в Участък-Лозница, каза Георгиева.

До края на годината на територията, обслужвана от МВР-Разград, изтичат 990 лични карти, 1647 свидетелства за управление на МПС и 4170 паспорта. Сектор "БДС" апелира гражданите да следят валидността на личните си документи. В противен случай по закон се налагат санкции.

Глобите са в размер съответно от 20 до 150 лева за неподадено заявление за издаване на лична карта в срок до 30 дни от датата на изтичането й. От 20 до 150 лева е санкцията при невърнат паспорт в тримесечен срок от датата на изтичането му и от 30 до 200 лева - при изгубен, повреден или унищожен личен документ
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
МВР е падение преди 1 година
Много добре им е ясно но "криминалните милиционери" кой се занимава със такива действия и кои са потърпевшите. Милиционерите да ни кажат статистиката. То е те са статистшка като най голямата престъпна организация на територията на България. Скоро ще бъде официално
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не че нещо - И аз това се чудя. След като ние сме само ползватели на личната карта, която ни е издадена, тогава е редно или да не я плащаме, или да ни определят някаква месечна такса като наем за това, че ползваме нещо, което е собственост на държавата. Чудя се как все още не са се сетили да ни накарат да плащаме такъв наем!
3
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
за какво налагате глоби на хората това е гавра отменете тези канали за финансиранена мвр
2
1
 
21
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
Когато ми се издава лична карта, аз си я плащам. Плащам снимката, плащам пластиката. Но се оказва, че по закон тя не била моя. На държавата била ?! И ако я изгубя, подлежа на глоба. Ама ако изгубя монета от 2 лева, пак ли подлежа на глоба?
1
0
 
10
 
! Отговори
"Не качвайте ли преди 1 година
документи в социални мрежи..."! Че то има ли такава практика?