Новият e-Golf – един мощен светец под прикритие

Това е първият изцяло електрически модел на Volskwagen
Обновена: 7 юни 2017 12:23 | 7 юни 2017 12:12, Боряна Павлова

Пред винкело всички са равни, а пред Голфо всички са бавни, гласи една стара пернишка мъдрост.

Но точно този Golf здравата би озадачил достойните перничани. Той не само не подлежи на монтиране на газова уредба, но дори няма и резервоар.

Просто защото това не е Golf, а  е-Golf - първият сериен електромобил на компанията от Волфсбург.

Дебютът му през 2015 не беше кой знае колко сензационен. Но сега Volkswagen ни предлага усъвършенствана версия, с която се надява да се намеси сериозно на пазара за електрички.

Най-съществената разлика с досегашния модел е в пробега. Първият е-Golf обещаваше до 200 километра с едно зареждане, но реално минаваше към 150. Този постигна 300 километра в официалните тестове, но си признаваме, че не успяхме да го проверим на практика. До 200-километровата отметка обаче колата се държа безупречно.

По-големият обхват се дължи на технологичния напредък при батерията, която е с по-висока енергийна плътност и вместо 24, е вече почти 36 киловатчаса. Размерите и цената са почти без промяна, единствено теглото е пораснало малко.

По-голямата батерия е позволила на германците да сложат и по-мощен електромотор, вече със 134 конски сили. Той ускорява от 0 до 100 км/ч за под 10 секунди и прави колата удивително пъргава от място. Максималната скорост е ограничена на 150 км/ч, и с право - при такова темпо батерията ще ви изостави по-бързо и от фолкпевица - безработен футболист.

Най-удивителното при този електрически Golf е колко близък до нормалния се усеща на пътя. Вярно, не издава почти никакъв звук, освен едно предупредително бръмчене за пешеходците при ниска скорост. Но като динамика и поведение в завоите това си е истински Golf. По-голямото тегло се усеща при спиране, разбира се. Но пък батерията, която е монтирана в Н-образна форма в пода, смъква центъра на тежестта и прави колата по-стабилна.

Можете да настройвате степента на рекуперация, тоест на зареждане на батерията от работата на спирачките. При най-високата степен колата започва да спира веднага щом пуснете газта, и на практика ще ви позволи да шофирате само с един педал. Приятно удобство, с което се свиква лесно и което после ви изиграва лоша шега, щом седнете в нормален автомобил.

Как стои въпросът със зареждането? От нормален контакт батерията се пълни за 12 часа. Ако си вземете специалното стенно зарядно от Volkswagen, времето пада до 8 часа. А бързозарядните станции с прав ток ще ви дадат 80% от капацитета за едва трийсетина минути - колкото да хапнете и да пийнете едно кафе. Това най-после е електромобил, с който можете да стигнете до морето. При това и до българското, и до гръцкото, защото бързи зарядни станции вече има в Пловдив и Благоевград.

Отвътре e-Golf си е същински Golf - с познатите качествени материали, удобни седалки, голям тъчскрийн и първото в този сегмент управление с жестове - в случай, че протягането на ръка до копчето за звука ви се струва непосилно тежко.

Доста повече смисъл има в електронните асистенти, с които е оборудвана колата. Те включват дори автопилот за задръствания, който функционира при скорости до 60 километра в час.
Накратко, този Golf предлага доста глезотии, които досега бяхме виждали само в премиум сегмента. Но истината е, че и цената му е взета оттам - без малко 75 000 лева.

В развити страни като Румъния, където държавата отпуска 10 000 евро субсидия за електромобил, тази кола е разумна оферта. У нас тя ще ви даде само чиста съвест. И правото да се надсмивате над алчния Център за градска мобилност. Което, като се замислим, никак не е малко.


Още по темата: E-DRIVE ACADEMYe-Golfe-Drive
Още от
Спонсорирано съдържание