Унгария навлезе в "ерата" на Виктор Орбан

От днес в страната влизат в сила конституционни промени
Обновена: 1 яну 2012 16:36 | 1 яну 2012 16:34,
181
Унгария навлезе в "ерата" на Виктор Орбан
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Премиерът Виктор Орбан, който може да разчита на мнозинство от две трети в парламента, започна преди година и половина дълбока реформа на законодателството в Унгария с редица поправкив конституцията, които са в негова полза, предаде Франс прес.

Агенцията изброява основните промени, които влизат в сила с новата конституция от 1 януари или вече се прилагат, като някои от тях няма да могат да бъдат променяни, освен ако за това не дадат съгласието си две трети от депутатите.

- Названието Република Унгария изчезва и страната официално се нарича Унгария.
- Според новата конституция "отговорните за комунистическите престъпления", извършени до 1989 година от ръководителите на сегашната Социалистическа партия (бивши комунисти), могат да бъдат съдени.

Религия:

- В новата конституция се въвежда изричното позоваване на "Господ": "Господ да благослови унгарците". В преамбюла се говори за Бог и християнството като обединяващи фактори на нацията. Критици на текста смятат, че това е дискриминационно към последователите на други религии и атеистите. В преамбюла се сливат в едно цяло политическата нация и етническата нация.
- Религиозните общности, които получават субсидии от държавата, намаляват от 300 на 14.

Избирателен закон:

- Новият закон предвижда изборите за парламент да бъдат само на един тур за 199 депутати вместо досегашните 386.
- Право на глас вече имат и унгарците, които живеят в чужбина.

Управление:


- Мандатът на заемащите важни държавни постове в икономиката, правосъдието, полицията и армията се увеличава до девет или 12 години. Това означава, че евентуално ново правителство на друга политическа сила ще бъде принудено да работи с враждебно настроен държавен апарат, отбелязва АФП.

Икономика и финанси:


- Законът за "финансовата стабилност" определя в основния закон на страната единна ставка от 16% за подоходния данък.
- Създава се бюджетен съвет, в който влизат трима души, назначени от премиера, който пък ще има правомощията да налага ветото си върху проектобюджета.
- Форинтът става по конституция национална валута и поради това евентуално присъединяване на Унгария към еврото (Будапеща си е поставила тази задача на хоризонта на 2020 година) ще трябва да се одобри от две трети от депутатите.
- Данъкът върху добавената стойност (ДДС) се вдига от 25 на 27 на сто.

Общество:


- Конституцията постановява, че ембрионът е човешко същество от самото забременяване.
- Конституцията повелява, че бракът може да бъде между един мъж и една жена, изключвайки хомосексуалните бракове.
- Според закон бездомниците могат да бъдат осъдени на затвор.

Държавни медии:


- Радиото и телевизията и информационната агенция МТИ се обединяват и минават под надзора на Медиен съвет, ръководен от близък на премиера Виктор Орбан.
- На единственото опозиционно радио Клубрадио бяха отнети честотите, припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: УнгарияВиктор Орбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кое казвате диктатура? На мажоритарните избори? На това, че ембриона се смята за човешко същество, тоест, забраняват абортите? На забраната на хомосексуалните бракове? На кое?
117
1
 
2
 
! Отговори
VNC преди 12 години
Само в началото одобрено от Парламента - след това дълга диктатура с всички последствия. Диктатура одобрена от Парламента.
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кое казвате диктаторски методи? Всичко е одобрено от парламента им, в който заседават легално избрани народни представители.
115
9
 
5
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Руснаците трябва да отидат и да им налеят малко демокрация на тези маджари!С танковете...
114
8
 
9
 
! Отговори
VNC преди 12 години
Стана ми смешно - Орбан действа с диктаторски методи, а някои форумци смятат, че ще се бори с комунисти.Ст После да не стане отново като при "комунизма".ЕС ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ НАМЕСИ, ПАК ЗАКЪСНЯ. И НЕ САМО ДА ЗАЩИТАВА ЗАПАДНИТЕ БАНКИ, А И ДЕМОКРАЦИЯТА.
113
2
 
23
 
! Отговори
:-) преди 12 години
Унгарския народ е мого близък по манталитет и политическа съдба с нас българите - те дори смятат, че сме дошли от едно и също място в Азия в Европа, което не знам дали е така. И двата народа са имали силни държави в миналото и сме загубили много територии през Първата световна война, което ние накарало да сме отново на страната на Германия и през Втората Световна. Унгарците са пичове, аз лично съм бил няколко пъти в Будапеща и съм срещал много добро отношение от тяхна страна.
112
7
 
11
 
! Отговори
adolf преди 12 години
до 112:Лисабонският договор не е ли анти-демократичен.Някой от вас да са го питали дали е съгласен с него!!!демократичните традиции - доста относително понятие!
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В италианската преса излезе, че в Брюксел обсъждат замразяването на правото на глас на Унгария в ЕС докато не коригират приетите през 2011 година закони. В лисабонският договор е имало параграф въз основа на който всяка страна членка трябва да спазва демократичните традиции на Европа!
110
5
 
7
 
! Отговори
ЕВРЕИТЕ И БАНЕРИТЕ.. преди 12 години
ГАЗ ПИКАЯТ! ТОВА ГИ ЧАКА СКОРО В ЕВРОПА А СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ В ЦЕЛИЯ СВЯТ.
109
1
 
1
 
! Отговори
adolf преди 12 години
до 78:Точно така ДДС е по-ниско за стоките от първа необходимост.По-ниско от колкото в България.
108
3
 
0
 
! Отговори
sopol преди 12 години
voinata si idva bavno, no sigurno. mrazi, mrazi
107
5
 
11
 
! Отговори
adolf преди 12 години
Чист национал-социализъм!Браво на унгарците,боко да вземе пример от Орбан!
106
0
 
2
 
! Отговори
Червени псетанаповод преди 12 години
RETSAG се казва градчето.
105
7
 
11
 
! Отговори
Червени псетанаповод преди 12 години
Унгария не прави нищо. Няма унгарски стоки. Прави диктатура напоследък и толкова.=========Тоя па!Това Гоце ли ти го каза?Повикай някой да ти намери в Гугъл картата едно унгарско градче- Rétság.То е по пътя Будапеща,Вач - Сахи Словакия.Мисля че е около 3000 човека.В началото на града на сателитната снимка в Гугъла много ясно се виждат 6-7 производствени предприятия.Там са TDK,Simens и другите съм ги забравил кои бяха.Кой български град може да се похвали с това?
104
4
 
15
 
! Отговори
Молотов преди 12 години
Да не би другаря Сталин да е писал новата конституция на унгарците?
103
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
99, от 21 години преход 12 години управляваха социалистите и точно тогава се равиваше най-добре унгарската икономика! За разлика от българските социалисти, унгарските социалисти водеха крайно дясна икономическа политика (с изключение на един кратък период през 2003-та година)В Унгария реално има една ляво центриска политическа сила (социалистите или бившите комунисти), една комустическо популистическа партия (уж десните на Виктор Орбан) и фашистите от Йоббик. Дясно центристристи реално няма!
102
2
 
9
 
! Отговори
питайте другарите преди 12 години
Аууу от кога Унгария се управлява от Борисов ..Само Борисов е виновен за кризата , според червените писатели и за да се стигне до ДДС от 27 % и дефицит 3-4 пъти по висок от този на България трябва да е виновен или Борисов или Дянков, а по вероятно и двамата
101
0
 
1
 
! Отговори
franko преди 12 години
Същината на кардинален проблем при европейски ръководители и техни експерти е, че пропускат особено важната причина за сегашна световна стопанска криза.Несъобразяването с точната причина за управленски трудности води до липса на правилни мерки за тяхно успешно прекратяване.Днес знаем, че по произход съвременната световна стопанска криза е проста, защото е поради наличие на само една особено важна причина, която е конкретен израз на човешка грешка.
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ю2, единствената прилика между Костов и Виктор Орбан е, че и двамата са от ЕНП, но аз лично очаквам скоро да изключат Орбан и Фидес от ЕНП, защото те са по скоро комунисти от колкото десни ! За разлика от Костов, който приватизира Орбан не само че не приватизира, ами национализира и постоянно обяснява как държавата била по добър собственик от частника!Костов по душа е демократ, докато Орбан ограничава свободата на словото и води словесна война половината демократичен свят, който го критикува!
99
5
 
5
 
! Отговори
за 99 преди 12 години
Унгария не прави нищо. Няма унгарски стоки. Прави диктатура напоследък и толкова.

Спонсорирани публикации