Пари за хакери вместо за изтребители и танкове

С промяна във военната си стратегия Великобритания акцентира върху кибер атаките
24 окт 2010 18:10,
23
Пари за хакери вместо за изтребители и танкове
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Великобритания преразглежда военната си стратегия за първи път от 12 години. В момент, когато афганистанската бездна изглежда все по-дълбока, а Европа получи твърде сериозни заплахи за терористични удари, на Даунинг стрийт решиха да съкратят значително бойния арсенал и хората, ангажирани с отбраната.

Заради чудовищния бюджетен дефицит (155 млрд. паунда само за тази година) Великобритания затяга коланите във всички сфери, дори и военната. Но това провокира страхове, че подобна стъпка изпраща грешно послание. Към съюзниците отвъд Океана, към НАТО, към ЕС, към Иран, към Северна Корея, към екстремистите по цял свят.

А именно, че защитата на короната се огъва под финансовия натиск.

Не случайно множество медии припомниха думите на консерватора Дъглас Хърд, който в качеството си на министър на отбраната през 1993 година заявява, че благодарение на своята военна мощ Великобритания „надскача категорията си” в борбата за световна доминация.

Сега мнозина се опасяват, че британското правителство праща страната в по-леките категории.

Премиерът Дейвид Камерън и военният министър Лиъм Фокс опитаха да разсеят подобни съмнения с аргумента, че реформата няма да промени позицията на Острова в световния ред. Лондон ще продължи да изпълнява натовското изискване 2% от брутния вътрешен продукт да бъдат заделяни за военни разходи. Няма да бъдат намалени парите за изпълняване на задълженията, поети в Афганистан.

Камерън пък лично позвъни на американския президент Барак Обама, за да го увери, че Великобритания ще остане военна сила от най-висша категория и верен съюзник на САЩ.

Кабинетът нарече съкращенията „реформа за модернизиране и справяне с предизвикателствата на XXI век”. В същото време обаче се предвижда в следващите пет години да бъдат съкратени 17 000 войници от сухопътните, военноморските и военновъздушните сили. Така армията ще намалее до 158 500 души. 40% от танковете и 35 на сто от тежката артилерия също отиват в запаса.

Интересно е, че на този фон изграждането на два нови самолетоносача на обща стойност 5,2 млрд. паунда ще продължи по план. Решение, което предизвика острото недоволство на опозицията предвид факта, че почти всички изтребители Хариър ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще бъдат взети хеликоптери.

„Два самолетоносача и никакви бойни самолети. Къде е логиката?”, чудят се лейбъристите.

Отлагането на подмяната на системата за ядрена защита Тридент също беше разкритикувана като пореден ход за ограничаване на военния бюджет с 8 на сто от досегашното ниво от 46 млрд. паунда.

В самото министерство на отбраната пък ще намалят цивилния персонал с 25 хиляди души.

Всъщност не става въпрос само за намаляване на бюджета, а за известно изместване на акцента. Усилията се насочват към новия враг – кибер атаките. Според британските експерти набезите на хакери, способни да сринат транспортни, комуникационни, финансови, отбранителни и всякакъв друг вид стратегически компютърни системи, са сравними с международния тероризъм, военните конфликти и природните бедствия.

Именно тези четири потенциални опасности за сигурността на Острова попаднаха  в списъка с топ приоритети на новата програма за отбрана.

Затова кибер армията беше единствената, която получи добра новина при разпределянето на бюджета. Централата в Глоучестършайър получи 500 млн. паунда, за да е подготвена за невидимата, но изключително опасна според Даунинг стрийт компютърна война.

Правителството вярва, че промените са в правилната посока. Обществото – не. Все пак то още помни жертвите в лондонското метро и всеки ден отброява поредния убит в Афганистан британски войник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ВеликобританияНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
10
 
! Отговори
ха преди 13 години
общо взето си пускат по един тетрис и хоп заплата важно е после доклада да е страшен ...