Всеки десети пациент в ЕС е жертва на лекарска грешка

Шокиращи данни на ресорния еврокомисар за болничната хигиена
Обновена: 10 яну 2011 15:35 | 10 яну 2011 15:35,
62
Всеки десети пациент в ЕС е жертва на лекарска грешка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всяко десето лечение в болница в ЕС е погрешно. Шокиращата констатация прави еврокомисарят по здравеопазването Джон Дели пред Welt Online.

„В ЕС при всяко десето болнично лечение възниква увреждане за пациента. Много от тези лекарски грешки са можели да бъдат избегнати“, обяснява еврокомисарят и посочва възможностите – по-добро управление на болниците и постоянно обучени на медицинския персонал.

„Настояваме лекарските грешки да се хващат от съответните институции, да се улесни подаването на жалби и да се гарантира изплащането на обезщетения на засегнатите“, е позицията на еврокомисията, представена от Дали.

Последната трагедия в България, зад която се смята, че стои лекарска грешка, е смъртта на четиригодишно дете след операция на сливиците в ИСУЛ. По този повод стана ясно, че делата на пациенти у нас са почти обречени, защото никой лекар не иска да направи съдебна експертиза, която да уличи негов колега.

Не по-малко впечатляващи са и данните за вътрешноболничните инфекции в ЕС.

„Ситуацията е изключително тревожна. Около 37 000 души годишно умират в ЕС от вътрешноболнични инфекции, а 4,1 милиона пациенти годишно получават някаква инфекция в болниците“, казва ресорният еврокомисар.

Затова ЕК очаква болниците „в полза на пациентите да вдигнат до най-високо ниво мерките да поддържане на хигиената и да контролират строго и редовно изпълнението им.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
10
 
15
 
! Отговори
Здравко Желязков преди 13 години
болниците и лекарствата са само за балъците и пенсионерите. Една болест с лекарства минава за седмица ако е вирусна. Без лекарства минава пак за седмица. 99% от болестите са вирусни.Просто човешкия имунитет има нужда от определено време докато пребори вирусите. Който има пари да ходи по прегледи и да плаща за антибиотици и други подобни ***. Аз лично през живота си не съм пил хапчета, дори един аспирин не съм пил и когато се разболея карам болеста на крак за един ден, максимум два дни.
1
15
 
23
 
! Отговори
иван преди 13 години
Аз като ви казвам, че европейците са същите, ако не и по-големи *** от нас...та тръгнали да ни обясняват какво не ни е наред и какъв ни е проблема, ЕС нещастници