Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа

Еврокомисарят зове ЕС да преосмисли ядрената си енергетика
Обновена: 15 мар 2011 13:27 | 15 мар 2011 10:12, Елка Василева
206
Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа
Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

Проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ в България трябва да бъде преразгледан, заяви пред радио "Дойчландфунк" еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Йотингер отбеляза, че проектът „Белене“ е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания.

Освен това съществуват въпроси по финансирането на проекта, добави еврокомисарят.

За АЕЦ „Белене“ в момента няма европейски инвеститори, отбелязва ИТАР-ТАСС. Само Русия проявява интерес за строителството й, но след случилото се в Япония този проект, както и всички други, включително вече строящите се ядрени електростанции, трябва да бъдат анализирани отново по отношение на тяхната безопасност.

На срещата на ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел трябва да се обмисли дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика, заяви пред германската телевизия А Ер Де еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Йотингер призова участниците в срещата да координират политиката на ЕС в светлината на японската ядрена криза и след като Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи, пише БТА.

"Трябва също така да повдигнем въпроса дали ние в Европа в обозримо бъдеще можем да осигурим енергийните си нужди без ядрена енергетика, изтъкна Йотингер пред германска телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
1
 
! Отговори
за 173 преди 13 години
Ще лятят 2 години понеже им закъсня програмата с новата совалка да я наречем. която се прави от часни фирми и ще бъде далеч по надеждна и ежтина от сегашните.............между другото безпилотната им совалка онзи ден се върна от космоса
173
2
 
2
 
! Отговори
До 179 преди 13 години
Тъкмо ми беше станало безинтересно без Тиквата. Я да видим сега какви ги наръсил пожарникара поредната серия от тиквените комикси
172
1
 
5
 
! Отговори
Коментар преди 13 години
Можете да публикувате целият доклада на Борисов днес в НС.Би било интересно да се прочете на фона на случващото се в България и света.Великият Борисов.
171
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дреме ми какви реактори имало - леководни или тежководни.Не искам никакви ядрени централи в България.
170
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казват че имало два типа реактори: тежководен CANDU и леководен VVR-1000 V466. При CANDU след отпадане на системата за управление реакцията става верижна, а при леководния - спира. В България ще се строи леководен реактор. Трябва да се строи, но от български фирми. Оборудването струва 1,5 млд и то е от Русия, Германия и Франция. Изграждането и монтажа - останалото трябва да се прави от български фирми - това са най-малко 50000 работни места за 10 години.
169
3
 
10
 
! Отговори
niknay преди 13 години
Ама защо се бъркат в нашта енергийна политика а не в румънската.Защо некакажат, че Франция е почти изцяло на ядрена енергия.Защо непогледнат скандалната чешка АЕЦ "Темелин" която от 2000г. до сега е имала 102 аварии и се намира на пъпа на Европа? Защо тоя кмисар не каже,че 2ри и 3ти енерго блок на чернобилската АЕЦ още си работят?Или давай бий по слабото и безхарактерно правителство на България - по е лесно да биеш легнал.Ваш ток ли трябва да копуваме?
168
4
 
10
 
! Отговори
Хиената преди 13 години
Добре де, японската централа устоя на земетресението но не и на цунамито. Значи въпроса е - възможна ли е появата на дунавско цунами :))) Следващата глупост ,която ще чуем е ,че централата трябва да е защитена срещу пряко попадение на метеорит. Носи се вода от 10 кладенеца само и само да нямаме централа. АЕЦ няма алтернатива поне за момента.
167
6
 
0
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
173, дано да си прав за надеждността на руското желязо, защото си доста ненадежден с правописа си.Запомни правописът е "космонавт", американците наричат своите космонавти АСТРОНАВТИ.
166
1
 
10
 
! Отговори
Надеждност преди 13 години
Какво коментирате надеждността, като руско-немските реактори с оборудване от Сименс са най-надеждните в света. Руското железо е най-здравото и имат уникална система за сигурност. Защо американски космонафти ще летят с руски космически кораби през следващите 5 години и признаха, че са най-надеждните в света?
165
1
 
10
 
! Отговори
Тъга преди 13 години
Къде изчезна Боко Тиквата от новините. Даже на фона на трагедията в Япония и другите новини, се чувства липсата на комиксите на Бат Боко. Защо не се е намесил досега да оправя нещо, докога ще чакам поредния му бисер, някак скучно стана вече. Къде си тикво?
164
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди няколко месеца в АЕЦ Козлодуй имаше авария и спешно доставяхме части от Русия с личното ходатайство на Путин. По-сигурно е да не рискуваме бъдещето на децата си с несигурните и мръсни ядрени централи.
163
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Леле колко малкоумници и "специалисти" са се навъдили! Белене не ни трябва? А от къде енергия? Екологичните Швейцарци - на 1/3 площ от нашата имат 4 АЕЦ-а, при това разполагат с много повече водни ресурси за ВЕЦ-ове ...Прочетете малко за реакторите на Белене - и после ги сравнявайте с Японските които са строени 1971!Белене трябваше да е построена отдавна -сега цената е надута 10х и въпроса е - строим и зависим от Руснаците или не строим и звсисим от ЕС за скъп ток. И в 2-та случая сме прецакани
162
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо ще преразглеждаш проекта "Белене",драги ми Йотингер?Защото има някакъв шанс да направим нещо след затварянето на 4 те блока на Козлудуй и това ви бърка сметките? Българите трябва да изнемогват без промишленост без енергопроизводство,без действащо селско стопанство,с най-ниски доходи и най-висока смъртност?Недай-боже това да се промени и ние да надигнем малко глава-ние трябва да произвеждаме гмо,скъпа зелена енергия,скъпи биогорива ,много да слушкаме и никак да не папкаме.
161
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
енергията от аец има алтернатива, обаче без алтернатива са тези които взимаха подкупи и обещаваха че на всяка цена ще строим аец
160
2
 
7
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Усещате ли, как за 21 година демокрация се върнаяхме със 100 години назад икономическо и технологично ? Да, и тогава е имало земеделие , но сме ИЗНАСЯЛИ, а не внасяли всичко, което ни трябва.Е, хотели не е имало на морето, по простата причина че в София са били всичките бардаци, даже с вносен персонал.Сега са по морето.И някога не са давали да се строят ВЕЦ-ове, за да не измрат говедата, докато пият вода, и сега не искат АЕЦ.Дано само не се върнем още назад-преди 130-140 години, че не знам турс
159
3
 
5
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
"Кой каквото и да ти говори,знай че става дума за пари!"-Стара народна мъдрост.Преразглеждането може да се състои в два аспекта, според мен.Първия-искате АЕЦ?-Няма проблеми, но без Руско участие, с Френски или Немски технологии, с заем от европеескй банка за предпочитене от стара страна-членка на ЕС.Ядреното отработено гориво ще си го загробваме у нас, и ще си купуваме свежо от запад.В краен случай, реактора и горивото ще са Американски, банката-също.Втори вариант-внасяме си ток от ЕС.
158
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
RIPАЕЦ Белене
157
4
 
9
 
! Отговори
До 160 преди 13 години
И без това в България вече няма промишленост само хотели, селско стопанство и туризъм. Няма технологии само едни *** прости борчеко мафиотски кръгове карат джипове към Бояна и обратно. За какво са ви енергийни проекти, като има ***, наркопласьори, автомафия и контрабанда, много по просто и еламантарно. Технологията е просто малко насилие, иначе трябва да се учи и работи
156
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преразглеждането на проекта за строителство на АЕЦ Белене означава да се вкарат в затвора преговарящите по проекта през последните 5 години
155
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коя авария е по-голяма?(+) Чернобил(-) Японската АЕЦ