Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа

Еврокомисарят зове ЕС да преосмисли ядрената си енергетика
Обновена: 15 мар 2011 13:27 | 15 мар 2011 10:12, Елка Василева
206
Йотингер: Проектът "Белене" да се преразгледа
Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

Проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ в България трябва да бъде преразгледан, заяви пред радио "Дойчландфунк" еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Йотингер отбеляза, че проектът „Белене“ е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания.

Освен това съществуват въпроси по финансирането на проекта, добави еврокомисарят.

За АЕЦ „Белене“ в момента няма европейски инвеститори, отбелязва ИТАР-ТАСС. Само Русия проявява интерес за строителството й, но след случилото се в Япония този проект, както и всички други, включително вече строящите се ядрени електростанции, трябва да бъдат анализирани отново по отношение на тяхната безопасност.

На срещата на ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел трябва да се обмисли дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика, заяви пред германската телевизия А Ер Де еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Йотингер призова участниците в срещата да координират политиката на ЕС в светлината на японската ядрена криза и след като Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи, пише БТА.

"Трябва също така да повдигнем въпроса дали ние в Европа в обозримо бъдеще можем да осигурим енергийните си нужди без ядрена енергетика, изтъкна Йотингер пред германска телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
4
 
6
 
! Отговори
Инвеститор преди 13 години
Наистина Проекта трябва да се преразгледа и да се намери инвеститор от Европа, за да може да се реализира възможно най-бързо. Колкото повече се бавим толкова повече АЕЦ ще се появят в Турция, Румъния и Гърция, а може би и в Македония Сърбия и Албания? Ние май ще сме най-големите тарикати, ще живеем в пещерите, нема лошо
133
4
 
7
 
! Отговори
за 136 преди 13 години
Гоце , Овчаря взеха комисионните от руснаците и сега напъват за аец-а щото лошо им се пише..........никой освен позитанци не се натиска за ядрена бобма построена върху тектоничен разлом от пияни руснаци, докато българите нощно време крадат желязото и цимента с каруци
132
6
 
3
 
! Отговори
до124 преди 13 години
няма да ни продават космически кораб, а атомна бомба, която вече гръмна в двора им и то без природно бедствие
131
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В САЩ не са построили нито един реактор след аварията през 1979 година, защото разбраха че тази технология няма бъдеще. Само българските фенове на БСП и Атака няма никога да проумеят това, защото без големите руски енергийни проекти предателските им партии ще останат без средства за съществуване.
130
4
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 13 години
За 6 000 000 000 евро ще купуваме том деситилетия напред и то по- евтин отколкото от Белене - там цената е 8 ев.цента, в момента на борсите е 3 евроцента
129
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БСП се опитва да ни убеди че без АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене ще умрем от глад и студ - това е част от манупулациите на комунисто-социалистите. На тях дай им да плашат с нещо - с демокрацията, с злите западноевропейци, с Борисов и Костов, с Виденовата и Лукановата зима. Плашат се хората които са ниско образовани и които не са напускали България, плашат се защото те винаги са живели в страх да не им онемат мухлясалата коричка хляб и мизерната дажбица помия.
128
2
 
3
 
! Отговори
До 134 преди 13 години
*** си изпий лекарството, не ти ли омръзна да те отстраняват, що не му забраните IP на тоя пич, тук е за дискусия не за обиди
127
4
 
3
 
! Отговори
до 132 преди 13 години
ЕНИЧЕР *** ДАЙ МАЛКО БОТУШИ ДА ЛЪСНЕМ И НИЕ КЪДЕ НАМЕРИ РУСКИ БОТУШИ ДА ЛЪСКАШ???РЕЗАК МАЗЕН.АМЕРИКАНСКИ КУБИНКИ В КРАТУНАТА ЯДЕШ ВСЕКИ ДЕН .
126
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ядете турски домати, обличате се с турски дрехи, карате турски коли, защо да не консумираме турски ток?
125
3
 
0
 
! Отговори
До 130 преди 13 години
Как сме в Психиатрията? Нещо не ти се разбира да не е от лигите
124
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За 86 година е по приемливо да гръмне чернобил ама в 2011 това е недопустимо.Да се забранят хамериканските АЕЦ в света
123
2
 
8
 
! Отговори
Атака преди 13 години
На фона на покачването на цените за петрола наистина е добре да имаме една дългосрочна ядрена политика, но тя да е и социално насочена - евтин ток за собствения си народ!А това с зелените мощности са супер тъпотии, само ще ни карат да плащаме скъп ток на чужди фирми, които инвестират тук!
122
0
 
3
 
! Отговори
до 125 преди 13 години
Че си ***, *** си, ама колко пък да си ***???
121
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
meto76.blog.bg/politika/2011/03/14/shte-se-ostavim-li-da-ni-oblychvat-i-sled-iaponskata-tragedi.707660Ще се оставим ли да ни облъчват и след японската трагедия?
120
3
 
15
 
! Отговори
TATO преди 13 години
Френските 47 АЕЦ са от 30 години,самите французи се страхуват защо не ги спрете ами веднага Белене ви е в устата,парцали
119
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе да се разгледа ама ако почнеме да го разглеждаме прекалено дълго и Гоце няма да може да си прибере комисионната от руснаците. Трябват му пари на човека. Двама сина има, ожени ги, трябват им луксозни коли, имоти в чужбина...а и на Гоце сигурно му трябва нова пушка, този път за 200 хиляди лева.
118
3
 
14
 
! Отговори
Надеждност преди 13 години
Какво коментирате надеждността, като руско-немските реактори с оборудване от Сименс са най-надеждните в света. Руското железо е най-здравото и имат уникална система за сигурност. Защо американски космонафти ще летят с руски космически кораби през следващите 5 години и признаха, че са най-надеждните в света?
117
3
 
12
 
! Отговори
KOKO преди 13 години
Нали хамериканските АЕЦ бяха по сигурни от руските,защо се получи този фал в Япония.Смешници
116
1
 
8
 
! Отговори
9999 преди 13 години
нали Маркел щеше да се откаже от атомна енергия,защо не го направи ами имат проекти за още 2 АЕЦ руски! Клаус забрани зелените и затова чехия свети!ДА на Белене
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВЕИ проектите, наистина следва да бъдат сложени на конкурентна основа спрямо другите алтернативи и тогава много бързо ще се окаже, че предпочитаме да внасяме румъски и турски ток, пред това да плащаме преференциални цени. Много е просто и е пазарно, не им се гарантира изкупуването на електроенергията и не им се плащат преференциални цени, ако са конкурентно способни живеят, ако не - да вървят в тайван ...