Разпятия в клас. Допустимо!

Разреши ги Европейският съд по правата на човека
18 мар 2011 21:16,
167
Разпятия в клас. Допустимо!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съд по правата на човека постанови, че разпятията в класните стаи в европейските училища са допустими, съобщи Асошиейтед прес.

Решението обвързва всичките 47 страни членки на Съвета на Европа.

През ноември 2009 г. съдът със седалище в Страсбург постанови, че разпятията могат да бъдат смущаващи за учениците нехристияни и атеисти.

Впоследствие няколко европейски държави начело с Италия обжалваха решението.

Днешното постановление на Висшата колегия на съда е окончателно. Колегията заяви, че не разполага с доказателства разпятията, поставени в класните стаи, да оказват влияние върху учениците.

"Общественото мнение в Европа победи", коментира италианският външен министър Франко Фратини.

Скандалът се разрази, когато родената във Финландия майка на ученика Соиле Лаутси внесе жалба, тъй като държавните училища в италианския град, в който тя живее, отказали да премахнат разпятията от класните стаи.

Според нея използването на римокатолическия религиозен символ нарушава светските принципи, които държавните училища би трябвало да спазват.

Още по темата

Случаят тогава породи конфронтация между традиционно католическите и източноправославните страни в Европа и страните в северната част на континента, които ревностно спазват принципа за разделение между църквата и държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Религията, независимо каква, само злини носи! Замисълът на религията е да помага на хората, но отдавана всичко е опорочено и от помощница се е превърнала в механизъм за лоши дела
157
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
158, водещата религия във Франция, както и в България, Италия, Испания etc., е християнството. В Турция си стелят килимчетата навсякъде за 5те молитви на ден, защо ние да не си накичим кръстове?
156
12
 
5
 
! Отговори
milen преди 13 години
България не е християнска държава!!! Четете конституцията! България е СВЕТСКА държава! Всички религии са равноправни и нямат място в държавните учреждения. Ако осъзнаете, че религията ви, е причината за глупавите решения които взимате, това вече ще е първа стъпка към възстановяването на България. До тогава - мизерия, суеверия, Ванг-и и Дъновци, богове, дяволи.
155
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разпятия в клас - недопустимо !
154
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ ХРИСТИЯНСКА А ЕВРЕЙСКА ЕВРОПА ХРИСТИЯНСТВОТО Е ЕВРЕЙСКА СЕКТА!! А ВИЕ СТЕ ЕВРЕЙСКИ ПОДРЪЖНИЦИ НА ЕВРЕЙСКАТА МЕЧТА ЗА ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА СВЕТА СМЕШНИ ЖАЛКИ ЕВРЕЙСКИ ГНОМЧЕТА!!
153
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КВО СА ГО СЛОЖИЛИ ТОЗИ ЕВРЕЙСКИ *** НА СНИМКАТА
152
14
 
8
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Аз съм за. Тъкмо ще има какво да си дялкам през междучасията. Исусчето за нула време ще го татуираме като мафиот от Якудза!
151
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре де нали във Франция примерно забраниха показването на всякакви религиозни символи в училищата. Сега с тази директива се разрешават разпятията, а всичко друго си остава забранено. Е не е ли абсурдно това?! В смисъл не ми пука дали хората носят разпятия или ***, просто логиката на този закон е супер смешна и цели противопоставяне на хората.
150
6
 
10
 
! Отговори
222 преди 13 години
Ужас колко прости хора се изказаха по темата ! Първо Еврода дава тази възможност -а не задължава никой да го прави . Който е умен и иска да има силна и обединена държава ,на базата на обща вяра - ще сложи .Ние българите нито сме сложили хр. символи ,нито пък ще сложим - щото сме езичници ,РАЗГРАДЕН ДВОР В КОИТО ВСЕКИ ДЪРПА ЗА СЕБЕ СИ . За доказателство привеждам коментарите под мен ! Плюйте по Европа -на нея много и пука за дувите българи :)
149
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** работа, на днешно време религиите създават повече проблеми отколкото решават(ако изобщо има полза от тях де).И училищата трябва да са лаически на 100%
148
7
 
6
 
! Отговори
6666 преди 13 години
Миличък 153 ЕС много добре си знае какво прави защото там всички държави са КАТОЛИЧЕСКИ!А ние сме ПРАВОСЛАВНИ ! ЦЕЛТА Е ЗАДУШАВАНЕ НА ПРАВОСЛАВИЕТО В ЦЯЛ СВЯТ ЗАЩТОТО ТАКАВА Е И РУСИЯ А ТЯ ЗА СЕГА ИМА НАЙ- МНОГО ПРИРОДНИ БОГАТСТВА В СВЕТА!Ние сме бели мишки за тях но все пак от някъде трябва да я подхванат/Русия де/А ние сме славянски народи с нея!Айде чао и мислете повече не вярвайте на буквално казаното!
147
4
 
6
 
! Отговори
чочко преди 13 години
Да не се забравят и ангели в естествен ръст.
146
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е, разрешението за кръст в класната стая дава право там да има и символи на ислямската и други вероизповедания... Нещата ще станат страшни ,защото в смесени училища може да възникнат цели войни между децата защитаващи религията си!Малоумието на Европейския съюз ме изумява!
145
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди , каквото каже СССР , сега каквото каже Европейския съюз или Европейския съд. Е, ама сме *** глави, не можем да решаваме сами, все чакаме друг да го направи. Европа не знае как живеем ние, най-малка представа си няма, за да определя нашето битие, а сега точно това се случва, големи политико-икономически борби и интереси на наш гръб пак, че и религиозни вече проблеми , ама че гадост.
144
14
 
22
 
! Отговори
Искащ преди 13 години
Аз тогава искам в класните стаи бюстове на Тангра! И маслени портрети на баба Ванга! И статуи на римските богове! И цитати от книгата на Мормоните!
143
2
 
3
 
! Отговори
Хич преди 13 години
Говедар, колко си прав...... :(((((
142
5
 
6
 
! Отговори
govedar преди 13 години
Kolko ste glupavi. Tova reshenie otvarq vrata za postavqne na islqmski i vsqkakvi drugi simvoli, zashtoto vednaj dopusnali krasta, nqma kak da ne dopusnat i drugite. Muchete goveda!
141
10
 
9
 
! Отговори
Хич преди 13 години
Ужасяващо решение. Струва ми се като някакъв кошмар, който след малко ще свърши. Значи така, а? Според съда всякакви религиозни символи са ок? Ми добре? Утре ще поставя в кварталното ми училище един хубав голям полумесец.Това е ок, нали?
140
6
 
10
 
! Отговори
Докинс преди 13 години
Абсолютно си прав. Вярата вкъщи, разумът - в училище. Всякаква форма на глупаво и назадничаво суеверие - независимо от религиозната принадлежност - няма място в едно светско общество.
139
6
 
8
 
! Отговори
Разумът! преди 13 години
Смесването на религиозни и светски принципи няма да доведе до нищо добро!Просто прочетете отново историята на Европа!Колко ли е голяма крачката от допустимите разпятия през задължителните до ,,кладите за еретици"?