WikiLeaks подава жалба срещу Visa и MasterCard в Брюксел

Обвинението – спрели са всекидневни дарения от над 100 хиляди евро
Обновена: 13 юли 2011 15:10 | 13 юли 2011 14:05,
11
WikiLeaks подава жалба срещу Visa и MasterCard в Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Исландското дружество DataCell, което събира средства за сайта WikiLeaks, изпрати до Европейската комисия жалба срещу компаниите за електронни плащания Visa и MasterCard, блокирали възможността за дарения в полза на сайта в края на 2010 г. Това съобщи адвокатът на дружеството Свейн Андри Свейнсон.

Европейските поделения на Visa и MasterCard са обвинени в пет нарушения на европейските норми за конкуренция, по-специално в "злоупотреба с доминиращо положение" и "дискриминация спрямо клиенти".

Според адвоката, двете компании за банкови карти са ощетили WikiLeaks, лишавайки сайта от всекидневни дарения на стойност близо 130 хиляди евро.

Visa и MasterCard държат заедно 95 на сто от картите за разплащания в Европейския съюз, заяви той.

Още по темата

През септември се очаква WikiLeaks и DataCell да подадат допълнителни искове пред съдебните власти в Дания и Исландия. Единият от тях цели да бъдат получени обезщетения за загубите, възлизащи според ищците на десетки милиони евро.

Visa и MasterCard спряха да обслужват плащания към WikiLeaks, след като сайтът публикува няколкостотин хиляди американски секретни дипломатически документа и с това си навлече гнева на Вашингтон.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
уилкис е контролиран цирк - пълна заблуда
10
2
 
1
 
! Отговори
Отегчен преди 12 години
Пълна простотия - всеки може да му прати фалшив материал на Асанж...как ще се докаже дали е истински или не....като го дадем на янка д аго прати за експертиза може би
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО ТУК ДОБРЕ ,ХАЙДЕ СЕГА КАЖЕТЕ И ЗА ТОДОР БАТКОВ-АГЕНТ ТАРА ,НАГРАДЕН ОТ АГЕНТ ГОЦЕ С ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА
8
4
 
3
 
! Отговори
:) преди 12 години
предавали се... Единият имаше РПГ, и ИЗОБЩО не виждаха хеликоптера който беше на 2-3 километра и не е хеликоптер а АС-120 :) не били компютри а картофи и не изнасяли ами днасяли. *** дето си мислят че знаят много като теб са просто смешни.
7
4
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 12 години
#3,това видео го пуснаха още миналата година,около 20 мин. е.,и въобще не е засекретено,спокойно може да се гледа в по-големите сайтове за видеообмен.
6
2
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
Това не е онова видео, дето натовците помислили фотографите, че носят базука. То излезна много преди да се появи WikiLeaks.
5
3
 
4
 
! Отговори
3-ti преди 12 години
I az sym go gledal tozi zapis i nqma ni6to ob6to s tova koeto kazvash.
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази новина я прочетох преди около една седмица.. Наистина има нещо вярно в твърденията, че днес.бг е аматьорски сайт..
3
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Попитали Джулиан Асанж дали има нещо за големите световни банки. Отвърнал - "Имам, но не мога да публикувам нищо, защото ме шантажират." Там колко е *** работата (в банките) не ми се мисли.Една от 400 000 грами, които WikiLeaks е публикувала представлява видеозапис как натовски хеликтоптер с двама пилоти кражи над иракчани на колене с вдигнати ръце. Пилотите съобщили на центъра, че тук има едни цивилни, които се предават, какво да ги правим. От там им отвърнали - "Не може да се предават на хеликоптер, застрелайте ги". иестествено те ги разстрелват като кучета. После на видеото се вижда, че се приближава микробус да прибере убитите - и тях ги разстрелват. И това е засекретено и няма наказани за това. За това не същуствува понятие като справедлива война - всички войни са инсценирани.
2
2
 
26
 
! Отговори
ръП преди 12 години
Да живее щатския комунизъм А после в комунизма имало диктатура!?
1
3
 
18
 
! Отговори
Choco преди 12 години
Като се наложат BitCoins като средство за плащане пожелавам успех на някой да блокира плащания и сметки.