Брюксел отваря първи цигански катун

Общината нае парцел, за да направи лагер за каравани
Обновена: 5 авг 2011 07:00 | 5 авг 2011 07:00,
112
Брюксел отваря първи цигански катун
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Общината на Брюксел нае парцел, за да построи на него катун за прииждащите в страната роми. Катунът – по европейски образец – с ток и вода, на който ромите ще могат да паркират караваните си, ще бъде открит официално през септември.

Той ще бъде първи за кралството, което няма собствено ромско население, но е на пътя на странстващи ромски семейства.

Брюксел е предпочитано място за българските и румънските цигани, а след падането на визите за Сърбия, Албания и Македония миналия декември – и за стотици роми от Балканите, които са привлечени от социалните помощи в Белгия.

Решението, избрано от властите, обаче едва ли ще е от полза за българските роми, които живеят предимно у роднини или в необитавани къщи. Малцина от тях разполагат с каравани, които са задължително условие за ползване на мястото.

Общината на Брюксел реши да наеме един парцел в крайния квартал Харен, където на ромите ще бъде разрешено да паркират караваните си до три седмици. Мястото ще бъде достатъчно за 21 каравани, съобщи говорител на кметството.

Харен е избран заради сравнително ниските цени на земята. Столицата е получила терена за символичната сума от 1 евро за срок от 27 години. Циганското селище ще има ток и осигурено водоснабдяване, поясниха от кметството.

Управата на белгийската столица взе решението под натиска на жителите на друг периферен квартал – Недер-над-Хеембеек, където катунджиите се самонастаниха, а местните пропищяха от необичайните привички на нежеланите си съседи.

Под влияние на съседна Холандия селищата от каравани са обичайна гледка в Белгия, в която много хора с ограничени доходи избират този начин на бягство от високите наеми и цени на имотите. Лагерът в Харен обаче ще е първият, специално предназначен за ромски фамилии.

Междувременно британският вестник „Индипендънт” съобщи, че 10-те хиляди румънски и български роми, прогонени от Франция миналото лято, са се върнали в страната. Но сега живеят при по-лоши условия, тъй като възрастните са загубили работата си, а децата са пропуснали учебната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Брюкселромибелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
9
 
! Отговори
Andreshko преди 12 години
kakvo da komentiram: horata sa se smahnali v tazi darjava ... ama totalno .... samo dano tozi katun da e s ograda s bodliva tel, vishki s kartechnici ..i s visoki komini ..-:):):)
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
населението на Земята и то неграмотното и бедното се увеличава лавинообразно,а ресурсите на Земята за изхранване не могат да растат повече! (дори ще намаляват)
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
трябва да се намери начин да се ограничи раждаемостта в глобален мащаб на Земятаиначе цивилизацията я чака гибел
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дания си направи вътрешна граница в Шенген.В ЕС се засилват националистичедките движения. Не искат да дават повече помощи за крадливи и некадърни нации като Гърция.ЕС ще се залее от бежанци и ще се разпадне.(а тук реват как САЩ щяла да фалира - на кукуво лято! :))))
27
0
 
20
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Гениално, сега кметовете да организират в еднопосочен поход "черните римляни" и да се отървем от тях завинаги !
26
0
 
40
 
! Отговори
Жо преди 12 години
"Катунът по европейски образец с ток и вода"Пояснение за екстрите- около катунът ще има дълбок ров, пълен с ВОДА, а по телената ограда ще тече ТОК с високо напрежение.
25
1
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 12 години
21-ви оправи си правописа не се вълнувай иначе си абсолютно прав и за конете дето дечицата им пречат щото в общината искат писмено оплакване чунким конете ще стоят и чакат някой докато прочете жалбата и за наглите търговци на цигари с които се справи успешно Цв.Цв.ако това му една от целите за изборите
24
1
 
8
 
! Отговори
Badi преди 12 години
Da bqgat *** ta da se opravi malko Balgariq kakvo razvitie iskame tuka kato na 7 miliona naselenie 2 miliona rabotqt. Ni6to protiv ostanlite 5 miliona podrastva6ti, pensioneri i malcinstva no neka se dgine malko standarta na jivot.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така така и после една хубава оградка е така към 5-6 метра с шипове и ток отгоре и малко кученца и кули за охраната.Мое да докарат и малко танкове и 5-6 хеликоптера най-накрая.Ще бъде една красота :))
22
0
 
29
 
! Отговори
хотел Шератон преди 12 години
Турците му викат на това, и особено при тий екстри ток и вода, КАРАВАН САРАЙ - щото в БУЛГРАРИСТАН, бай *** не плаща за тия работи. Всичко добре, ама съветвам общинските власти в Брюксел да вземат мерки със медните жици и металните тръбопроводи щото тия неща действат, като адреналинов стимулант на Мангалята и не е за разправяне кво ще стане !
21
0
 
11
 
! Отговори
аз преди 12 години
на вниманието на люлинската кметица сети ме ном.11 нали тя живее там да не забрави да изпрати конете дето по цял ден се разхождат в 3-ти микр.на гърба на общината ако и остане време де и до пощата а сигурно *** си ги пускат и на други места иначе каруци и *** покрай кооп.пазар по цял ден не можеш им хвана края и на събратята им продаващи цигари въобще една кеасота една идилия ОПТИМИСТИЧНО ЧУДНИЧКО ще си я преиберем да ама НЕ Б.или гл.архитект да си я прибератБ.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Srok ot 3 sedmici li ? haha stoi i gledai :D
19
0
 
30
 
! Отговори
аз преди 12 години
Днес каравани, утре някоя *** ше паркира коня с каруцата.... Бедна им е фантазията на тия...
18
0
 
19
 
! Отговори
Absolutism преди 12 години
Предлагам и ние да открием един такъв в Антрактида
17
0
 
26
 
! Отговори
Сливналия преди 12 години
Да им е харлия на баш европейците, дано останат доволни щото в Сливен имаме към 20-30хил. кандидат европейци дето нямат време да видят Европата. Всички дружно ще им помогнем да си съберат багажа даже и пътя ще им платим. Дано успеят в това си начинание, стискаме им палци с всичка сила.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ot tolerantnost sveta shte zamiaza na bunishte.
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
горкия брюксел :)))
14
0
 
32
 
! Отговори
Еврейски съюз преди 12 години
Тези от Брюксел от Еврейския съюз да си приберат всички роми при тях и да им преотстъпят събствените си жилища.Като толкова ги харесват да си ги вземат у тях !!!
13
0
 
39
 
! Отговори
Е - Ник преди 12 години
Община Брюксел просто не знае с какво се захваща. Тепърва там ще реват с глас от *** проклети!!!
12
0
 
38
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Нали от Европа много ни натискат да ги интегрираме. Хайде сега с техните камъни по техните си глави :))) Да си ги интегрират и да им правят жилища и да ги пращат на училище ...,да видим до къде ще успеят :))