Брюксел отваря първи цигански катун

Общината нае парцел, за да направи лагер за каравани
Обновена: 5 авг 2011 07:00 | 5 авг 2011 07:00,
112
Брюксел отваря първи цигански катун
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Общината на Брюксел нае парцел, за да построи на него катун за прииждащите в страната роми. Катунът – по европейски образец – с ток и вода, на който ромите ще могат да паркират караваните си, ще бъде открит официално през септември.

Той ще бъде първи за кралството, което няма собствено ромско население, но е на пътя на странстващи ромски семейства.

Брюксел е предпочитано място за българските и румънските цигани, а след падането на визите за Сърбия, Албания и Македония миналия декември – и за стотици роми от Балканите, които са привлечени от социалните помощи в Белгия.

Решението, избрано от властите, обаче едва ли ще е от полза за българските роми, които живеят предимно у роднини или в необитавани къщи. Малцина от тях разполагат с каравани, които са задължително условие за ползване на мястото.

Общината на Брюксел реши да наеме един парцел в крайния квартал Харен, където на ромите ще бъде разрешено да паркират караваните си до три седмици. Мястото ще бъде достатъчно за 21 каравани, съобщи говорител на кметството.

Харен е избран заради сравнително ниските цени на земята. Столицата е получила терена за символичната сума от 1 евро за срок от 27 години. Циганското селище ще има ток и осигурено водоснабдяване, поясниха от кметството.

Управата на белгийската столица взе решението под натиска на жителите на друг периферен квартал – Недер-над-Хеембеек, където катунджиите се самонастаниха, а местните пропищяха от необичайните привички на нежеланите си съседи.

Под влияние на съседна Холандия селищата от каравани са обичайна гледка в Белгия, в която много хора с ограничени доходи избират този начин на бягство от високите наеми и цени на имотите. Лагерът в Харен обаче ще е първият, специално предназначен за ромски фамилии.

Междувременно британският вестник „Индипендънт” съобщи, че 10-те хиляди румънски и български роми, прогонени от Франция миналото лято, са се върнали в страната. Но сега живеят при по-лоши условия, тъй като възрастните са загубили работата си, а децата са пропуснали учебната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: брюкселромибелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
21
 
! Отговори
promozij преди 12 години
ние вече си имаме парцел кметицата на София го е осигурила а Егида бди и не спи-градската градина в София а и още 48 часа в денонощието безплатна чалга и ШУМ ШУМ хак им е на живущите баровци кеф ти надрусани самодейци думкащи на барабани в 3.00ч. през ноща де кеф ти пияни младоци въргалящи се в стомашните си сокове ама сега с приоритет ще е Борисовата градина пък чужденците нека си снимат центъра на европейска София може и в ю туб да го види някой ако се интересува а и безплатна ТОАЛЕТНА има
10
0
 
24
 
! Отговори
joe преди 12 години
Да купуват повече каравани и да прибират всички ***.
9
2
 
16
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
A aз ако отида Брюксел с каравана, безплатно ли ще ми е?:) Или е е само за ***?Между другото не знам от къде ДНЕС.БГ черпи информация, но да живееш в каравана в белите държави , по принцип е ПО СКЪПО от това да наемеш квартира в същия район! Да не стане така само, както беше в Канада на времето, пишещите "патриотично" тук, "български арийци" да почнат да се правят на етнически *** за да намажат от далаверата:))) Българаска им Работа(като журналята от тоя сайт )
8
0
 
42
 
! Отговори
me4ti преди 12 години
"Колко мъка има по този свят".... Ех, белгийци наивни! Та вие мислите, че тези *** ще се "ограничат" само в определеното за тях пространство и ще живеят хигиенично в него, край караваните си???!!..1. Ще *** където им падне.2. Ще крадат каквото им падне.3. Ще превърнат отреденото им пространство в БОКЛУКЧИЙНИЦА- метали, парцали, каквото са "чопнали" оттук-оттам!4. Ще ги гледате, мръсни, раждащи на 12 години, и ЕДВА като плъзнат като мравки из цяла Белгия да крадат и да влизат по къщите
7
3
 
7
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
Брюксел си е баш катуно.
6
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Катунът по европейски образец с ток и вода"Сега да се приготвят да им плащат и консумативите..Завалийките,не знаят с каква *** ще си имат работа..."..а местните пропищяха от необичайните привички на нежеланите си съседи."Е много бързо са пропищели,къде им е "толерантността"?
5
0
 
22
 
! Отговори
Шемет преди 12 години
Братския гръцки народ, вече интегрира амиджите(Кадир Мехмед), остават ***!
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Белгийците вече познават "нашите" братя юзеирови а сега да очакват още много такива
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
айде всичкото ром към Брксел
2
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е сега започва тяхното ЧУДО ХА ХА ХА
1
25
 
13
 
! Отговори
Р.Хес преди 12 години
Дано по скоро грозното и противочовешко творение-"Еврейски Съюз" се разпадне и самоунищожи...