Финансовите министри от ЕС очертаха пътя за по-строги правила

Целта е в бъдеще да бъде избегната нова дългова криза
4 окт 2011 21:58, Елка Василева
3
Финансовите министри от ЕС очертаха пътя за по-строги правила
Мишел Барние. Снимка: Reuters

Финансовите министри на страните от ЕС днес дадоха официалното си одобрение за по-строги бюджетни правила, чрез които в бъдеще да бъде избегната нова дългова криза и се споразумяха да ограничат търговията с деривати, предадоха световните агенции.

Редица страни, сред които Германия, Франция и Полша, успяха да убедят Великобритания да бъде приета по-строга рамка за дериватите (финансови договори, чрез които се търгуват и разпределят рискове, генерирани в реалната икономика). Насочването към тях се определя като начин за ограничаване на спекулациите, върху които се хвърля вината за изостряне на дълговата криза в еврозоната, отбелязва ДПА.

"Постигнахме споразумение" за регулацията на този чувствителен сектор на заседанието на европейските министри на финансите в Люксембург, съобщи Шантал Юг, говорител на еврокомисаря за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние.

Текстът предвижда да бъдат засилени прозрачността и сигурността на трансакциите за тези финансови инструменти, уточнява АФП.

Търговците ще трябва да се регистрират в информационни центрове, за да дават на регулаторите по-добра представа за случващото се пазара, посочва АП.

Днес в Люксембург министрите подписаха и пакета от нови правила за финансова дисциплина и икономическа координация, който се възприема като ключова стъпка към възстановяване на доверието в еврозоната.

Остава обаче още една стъпка, преди така нареченият Пакет 6 да може да влезе в сила: официално приемане на предложенията, след като бъдат преведени на всички езици в ЕС.

Високопоставени представители очакват процесът да приключи най-късно до 1 януари, отбелязва БТА.

Пакетът, който миналата седмица бе одобрен от Европейския парламент, се състои от шест законодателни текста, въвеждащи по-строги санкции за нарушителите на бюджетната дисциплина в еврозоната и по-голям надзор на националните икономически политики.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
бай Георги преди 12 години
Финансовите министри от ЕС очертаха пътя за по-строги правила...Това ,наистина е неизбежно и се очакваше...
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мда!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що не пишете, бе? Нищо не разбрахте, нали?