Забраняват на децата до 8 г. да надуват балони сами

Това гласи европейската директива за безопасност на играчките
Обновена: 10 окт 2011 22:40 | 10 окт 2011 22:40,
12
Забраняват на децата до 8 г. да надуват балони сами
Снимка: архив, Reuters

Децата вече няма да могат да надуват балони, докато не навършат осем години, пише в. "Дейли телеграф".

Ограничението е въведено от европейската директива за безопасност на играчките, одобрена и внедрена в националните законодателства на страните членки на ЕС.

Според директивата децата до осем годинки не могат да надуват сами балони, ако са без надзор, защото има риск да ги глътнат и да се задушат. Директивата съдържа специални разпоредби и за играчките, които издават шум, в това число детските музикални инструменти.

Мечетата пък ще трябва да бъдат от материал, който може да се пере, защото европейските законодатели са притеснени, че мръсните играчки биха могли да са източник на болести за малчуганите.

Забрани има и за играчките, които децата използват често по време на детски партита, като например свирките, от които при надуване се появява дълъг цветен хартиен език, или комплектите за игра, при които децата ловят с въдица рибки, прикрепени към магнитчета.

Не всички в ЕС обаче одобряват разпоредбите на директивата за безопасност на играчките.

Според Франк Фуреди, преподавател по социология в университета в Кент, забраните в директивата са част от тенденцията за все по-голям контрол над живота на децата, а това лишава малчуганите от възможността сами да изследват нещата, да научават и да се забавляват, докато си играят.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: децабалони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Стефка Спасова преди 12 години
Вярно е - ЕВРОТЪПАНАРИ. БЮРОКРАТИ. Вече не искам да съм в ЕС - там ИЗПЕРКВАТ вече.
11
1
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
9и комунизма и фашизма и демокрацията, която се опитват да пробутват са измами. Никоя система не работи наистина за доброто на обикновените хора. Скоро е пришествието на Христос - до тогава каквото и да правят световните престъпници няма да успеят.
10
0
 
1
 
! Отговори
Немам думи преди 12 години
Тия са изгубили връзка с Хюстън...!Не знаят колко уши имат по главата!
9
0
 
4
 
! Отговори
ссс преди 12 години
до 8-микомунизма е в пъти по либерален и свободен от товва което предстой в така наречение Демократичен ЕС... ще има да плачете по комунизма ама е късно...
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам децата да се разхождат с намордник, каска, наколенки и на къс повод.Извън сарказма искам да кажа, че разни странни комисари се опитват да бюрократизират всяка дейност и това със сигурност ще увеличи броя на хората, които ще се запитат : " Защо ни е ЕС?" Имаше едно управление, което се опита да наложи "правилните неща" във всяко едно отношение и то се провали. Надявах се, че комунизмът е свършил.
7
0
 
8
 
! Отговори
разтревожен родител преди 12 години
ДО ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ; КОПИЕ ДО ХЕЛЗИНКСКИЯ КОМИТЕТ, ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ: Искам да попитам има ли в закона инструкции колко често да се перат мечетата, или е достатъчно да се уверим,че са от разрешена материя.
6
0
 
7
 
! Отговори
БеГеСе преди 12 години
Извинявайте, СПЕШНО КАЖЕТЕ КАКВА Е ГЛОБАТА, защото в съседната стая има едно дете нарушител!!! Благодаря!
5
0
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
това е част от дяволския план за тотален контрол над хората - скоро няма да има и помен от законите и закончетата им
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И да им забраните да ядат захарен памук ако преди това някой възрастен не го е сдъвкал за да е леснопоглъщаем.....И клечките не съ ядат да си знаете и да го споменете у закона
3
0
 
11
 
! Отговори
Тъпчо преди 12 години
Тия *** на запад 88% са толкова прости.Чудех се аз навремето защо казваха по tv-то"не правете това в къщи",обаче ние за съжаление ги отминахме.
2
1
 
13
 
! Отговори
ЛЕЛЕ МАЙКО преди 12 години
Този закон е писан от бивши европроститутки , кунева.Та на тази новина трябва да се сложи +18.
1
1
 
24
 
! Отговори
Марк преди 12 години
И как едно дете на 4 г. примерно, когато е само ще знае за тази директива и няма да си надува балона?!?!Евротъпанари!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!