Русия иска да стане кредитор на Европа

Москва е готова да помогне за дълговата криза в еврозоната
Обновена: 11 окт 2011 11:09 | 11 окт 2011 11:09, Елка Василева
104
Русия иска да стане кредитор на Европа
Снимка: Reuters

Русия може да спаси Европа, като предотврати разпадането на европейския валутен съюз. За целта Москва е готова да изкупи испанските държавни облигации, както разказа вчера Аркадий Дворкович, помощник на руския президент, пише "Независимая газета".

Русия е готова да помогне на страните от еврозоната, които са изправени пред дълговата криза, ако те постигнат споразумение за ясен план за решаването на проблема, заяви вчера Дворкович.

Той обаче подчерта, че все още няма обявена стратегия и затова е прекалено рано да се говори за помощ от Русия.

Дворкович заедно с руския външен министър Сергей Лавров и руския представител в Световната банка и в Международния валутен фонд Алексей Кудрин обсъдиха вчера в Москва с испанския министър на икономиката и финансите Елена Салгадо възможността Русия да подпомогне Европа в преодоляването на кризата и да изкупи дълговите облигации на някои страни от еврозоната, по-специално на Испания, припомня "Независимая газета".

Испанската икономика буди все повече съмнения сред инвеститорите и те очакват положението да се влоши още повече, посочва БТА.

Независими експерти са убедени, че като подпомага една проблемна държава, Русия си поставя главно политически цели: да се изяви като кредитор на еврозоната и да получи от Испания подкрепа за руските проекти в Европа, се казва в материала.

Марина Мишурис, шеф на борда на руската "Флексинвест банк", изразява пред вестника тревога от "готовността на Русия "да пилее пари", при положение че бюджетът й ще се срути още в първата минута, щом паднат рязко цените на петрола". Дали на Москва ще й стигнат парите за Испания, пита се тя, като припомня "заема, обещан на Кипър и обявения неотдавна кредит за Венецуела".

Русия ще изкупува европейски дългове в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) – отлична възможност за изява на този блок, коментира Тамара Касянова, шеф на московска фирма за одит, политическия аспект на обсъжданото начинание.

Ако кризата все пак се задълбочи, дълговете на Испания ще обременят допълнително руската икономика. Ако пък Европа реши своите дългови проблеми, Русия няма да получи кой знае какви дивиденти от инвестициите в испански дългове. Икономиките на проблемни европейски държави като Испания, Португалия и Гърция нямат потенциал за стремителен растеж, обяснява икономистката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
aaa преди 12 години
eiiiiiiii tovae,smqtaiiii,kolko pari imat tiqqqqq!!!pak nie bqgame ot tqh,ama nashite upravnici sa golemi umnici!!vmesto da izpolzvame resursite na russia,sme tragnali pak v greshnata posoka!!pak drugite dazhe i bazi napraviha v bg,ama nishto neplashtat,nali sme dobrite samarqni!!to mnogoooooooo akal sabran v narodnoto sabranieee,to ne a za razpravane!!shengen mengen naroda gladuva nqmat horata parii,da si platqt smetkite,nqmat kvo da qdat,a pensionerite bedstvat!!trqbva vinagi da budem s russia
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Условие да не си *** е да обичаш сърбите , гърците и руснаците???? А те как ни обичааат лелеее. Да живее БКП и отряда Чавдар, Да живеят гърците върху изгнилите трупове на стотици хиляди заклани македонци и техните опожарени села. Да живеят сърбите в западните покрайнини. Да живеят руснаците-опаа сгазих лука. За Русия само с любов. Вземи попрочети нещо бе 102 ограмоти се. Няма само ние простаците да четем.
100
3
 
5
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Местните простаци сутрин мразят гърците, по обяд -- сърбите, вечер -- руснаците, а преди лягане -- себе си.
99
4
 
11
 
! Отговори
Иде ли преди 12 години
...Като Русия няма втора тъй могъща на света... Бързо чедо посрещни ги .." Разните му там демокрасти и герберасти четете Дядо Ви Вазов.
98
1
 
6
 
! Отговори
Дядо Иван.. преди 12 години
Майтапи, старата благоденстваща Европа се оказа един продупчен балон. Историята се повтаря- Русия спаси Европа от Татарското нашествие, от Монголите, от Ислямизацията, от Наполеон, и от Фашизма дойде времето Европа да бъде спасявана от Американците. Криминал-демократите и безотечествениците да го оборят.
97
0
 
3
 
! Отговори
BG преди 12 години
Ei Tomase,stiga s tezi *provideniq* be 4ovek!!!!Stiga s tezi prostotii!!!!Gospod otdavna NE govori s nikoi ot nas !.Ako 4uva6 ne6to i si misle6,4e e Toi-vurvi se pregledai!Nqma ve4e jiv 4ovek,zaslujava6t Negovoto vnimanie!.Aide,lqgai,4e mi pisna naistina ot tvoq pesimizum!.Kato si re6il,4e dnite ti sa pribroeni,ami lqgai i 4akai!.I izob6to ne mi ska4ai s nomera ,4e razbira6 Bojieto slovo-to4no tam se kazva-da ,da budem smireni,t.e.dobri,no da ne spirame da se borim za ocelqvaneto si!!Otka4alnik!
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
светъ върви към лошо заради алчноста на определени страни
95
1
 
5
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Какво намесихте румънците тука. До 1989 година са индианците на Балканите. Само албанците са били по зле от тях. Или си мислите , че убиха Чеушеско, защото са живели много добре ?
94
1
 
1
 
! Отговори
Ами сега преди 12 години
Ако трябва да ни купуват,Русия да побърза,защото все още има нещо останало,докато не са го откраднали.Където сме отишли все нещо се разпада.Искахме демокрация,построихме с помоща на ЕС демокрадация.Звам,че това беше целта на ЕС,но ние няма с какво да помогнем освен с тях да отидем в трета глуха.20 години,слушаме комунистите това, онова,но ако не беше трудолюбието на нашия народ,не знам как щяхте да станете богати,феодали.Трябва да пазим тази феодализация,мутризация,това е бъдещето на българите.
93
0
 
2
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Прочети ги ти. Утописти. То ако ставаше така, както те са искали, кюрдите, например, отдавна да имат държава. Реалистите много добре са знаели откъде ще дойде свободата, или си мислиш, че са вярвали в успеха на Априлското въстание ?
92
5
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
скоро целия тоя свят няма да го има
91
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
руснаците загубиха студената война, но бъдещата икономическа май ще спечелят.
90
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер87, лъжеш като комунист на партийно събрание. Не разбрахте ли че съсипахте България с вашето управление, превърнахте ни в крепостни селяни и ни върнахте в средновековието.
89
1
 
4
 
! Отговори
76 преди 12 години
Има една приказка: Твърде си малък, слаб и нищожен, за да имаш претенции. Света е в период на глобализация създават се големи съюзи и икономически и политически, като си толкова малък, слаб и нищожен като БГ е най-добре да си преглътнеш претенцийте и да се ориентираш правилно и на време, не живеем в средновековието все пак.
88
3
 
6
 
! Отговори
87 преди 12 години
Гориш както се казва, аз имам баба румънка и един куп роднини - румънците са много по-добре от нас, и през 1991 г. и през 1997 и през 2001 и сега. Всички хубави шоколади, дрехи и всякакви неща преди 1989 г. ми ги донасяха от Румъния, тук в БГ нямаше такива стоки или само от кореком, така че не се пали много, от обикновен продавач до професори всичките ми роднини от Румъния си живят много по-добре от нас тук в БГ.
87
4
 
9
 
! Отговори
А преди 12 години
РУСИЯ ИМА 20 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО НАСЕЛЕНИЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И НЕ БИВА ДА СЕ СРАВНЯВАТ ДВЕТЕ СТРАНИ. ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА ПРЕКРАСНО И Е В НЕЙНА ПОЛЗА. ОСВЕН ТОВА, ТЯ Е С ОГРОМНИ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА. РЕАЛНО СТАНДАРТЪТ ПРИ ТЯХ Е ПО-ВИСОК В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ, НО ПОЛОЖЕНИЕТО В ЗНАЧИТЕЛНИ ТЕРИТОРИИ, ОТДАЛЕЧЕНИ ОТ ТЕЗИ ГРАДОВЕ НЕ Е НИКАК РОЗОВО.
86
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По данни на *** / има ги из сайта им/ За последните 3-4 години руснаците са купили в България НАД 200 000 жилища .Голяма бедност ,голяма мизерия .Но купуват и в Черна Гора ,Испания Италия Имат едно бедно население ,за хляб не им стига и за това си купуват вилите в чужбина .Може ли да са бедни хората купили над 1 500 000 коли за 1 година .Само за 2 години в Русия се купуват повече НОВИ коли ,отколкото са всичките коли в България Целия свят изнася в Русия ,и БЕДНИТЕ купуват ли купув
85
7
 
2
 
! Отговори
до 80 преди 12 години
Ти си лъжец !!! В 1981г. бях в Румъния и да кажеш,че са били добре, значи че или лъжеш или не си бил там. И изобщо си написал толкова глупости,че не ми се разправя с тебе.
84
6
 
8
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 12 години
В се по често ми се възвръща спомена от рецитираното от мен стихотворение в ученическите години: "...КАТО РУСИЯ НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА.... В момента младото поколение е далече от истината за РУСИЯ и нейната привързаност към БЪЛГАРИЯ ,като братски славянски народ..
83
7
 
7
 
! Отговори
а преди 12 години
Ти номер 83 попрочети малко повече за отношението на Раковски, Левски, Захари Стоянов и тогава пиши глупости за добрите намерения на Русия към България. Май си запознат само с Вазов, но и той в края на живота си се осъзнава и пише в едно от стихотворенията си "....носите ни окови".