Настъпва седмица на стачките в Гърция

Кулминацията на протестите ще бъде на 19 и 20 октомври
Обновена: 16 окт 2011 21:55 | 16 окт 2011 20:11,
94
Настъпва седмица на стачките в Гърция
Медици скандират срещу мерките за икономии пред парламента в Атина на 13 октомври. Снимка: Reuters

Вълнà от стачки ще залее Гърция в предстоящата седмица. Синдикатите все по-настойчиво призоваваха към протест срещу предложените от правителството антикризисни мерки, предвиждащи бюджетни съкращения на заплати и пенсии и уволнения на държавни служители, съобщават гръцките медии.

Кулминацията на протестите ще бъде на 19 и 20 октомври, за когато двата водещи синдиката в страната - Общата конфедерация на труда ГСЕЕ, обединяваща раотещите в частния сектор, и Федерацията на държавните служители АДЕДИ, са насрочили 48-часова обща стачка.

От 21 до 25 октомври две 48-часови стачки са обявили митническите служители. От 20 до 22 октомври ще стачкуват журналистите от държавните медии. Адвокатите няма да работят до 19 октомври.

Работещите в чистотата също продължават окупациите на обществени служби, което ще зарине отново с боклуци улиците в Атина и Солун.

Служители от финансовото министерство са обявили стачка от 17 до 27 октомври, а от 18 до 20 октомври в 48-часови стачки ще бъдат банковите служители. Наред с тях ще стачкуват и железопътните работници.

В общата стачка на 19 и 20 октомври ще участват охранители, авиодиспечери, работещите в общински фирми по чистотата и държавните болници, търговските магазини и собствениците на таксита.

За три дни корабите в Гърция ще останат по пристанищата заради участие на докерите в 48-часова стачка от утре до сряда.

Работещите в пристанищната администрация също решиха да се включат в общата стачка на синдикатите на 19 октомври.

Към нея ще се присъединят и служителите от телекома ОТЕ.

През седмицата на протести излизат също университетските преподаватели и учителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
4
 
! Отговори
приятел преди 12 години
Не ги мислете вие гърците били са добре и пак ще са там където е текло пак ще тече,но ние като сме такива заспали и "умрели" ще си правят каквото си искат с нас и ще ни се подиграват.
88
0
 
4
 
! Отговори
maretooo преди 12 години
bravo,taka trqbva da sme i nie ,ne da tarpim 500 godini pod tursko robstvo,posle fashisko ,a sega sami si slagame vilata na vrata.parite na garcite sa v naroda,a na balgarite v parlamenta.rabotlivi ili ne znaqt kakvo iskat.nie sme nai tapata naciq mojem da mizeruvame do 10 -to kolqno,samo mir da e 240lv ni stigat moje bi i spestqvate.
87
1
 
7
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Вижте какво ви е написал 83, злобни завистници!Прочее, ако Гърция е зле, вие по-добре ли ще се чувствувате?
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tazi grucka *** vmesto da raboti da podobri ikonomikata si sta4kuvat i taka zatava ne samo gurciq a cqla evropa
85
1
 
7
 
! Отговори
nikolai преди 12 години
az sum na va6eto mnenie.Rabotq v gurciq i vzimam 1700euro.Zatazi rabota koqto vur6a,ako sum v Bulgariq,6te vzimam 300lv.Taka,4e v Gurciq e po-dobre.
84
4
 
11
 
! Отговори
До 84 преди 12 години
Все някой друг ни виновен ! Знаеш ли защо до 1949 имаха гражданска война ?ЗА ДА НЯМАТ СОЦИАЛИЗЪМ !!!Аман от *** !!!
83
5
 
3
 
! Отговори
до 83-НИКОЛАЙ преди 12 години
Даааа, прав си. Само дето забрави, че гърците никога не са имали социализъм. Приятелката ми гъркиня, чийто съпруг е член на ККЕ (Гръцката комунистическа партия) скоро ми се оплака, че нейна позната я обидила много като й казала: "...много ви е лесно да сте с леви убеждения, но с десни джобове"! И друго - паважът на пътя София - Боровец, е реден от гърци, колкото и да ти е странно! Що се касае до политиците им - същите корумпирани *** като нашите! Да палят свещи на Чърчил, ако изобщо се сещаш
82
4
 
16
 
! Отговори
николай преди 12 години
Когато се появи следващият Хитлер в европа, Гърците ще са първите, които ще пратят децата си да се бият и да умират в името на демокрацията и справедливоста ! Познайте нашите дупедаващи политици и нашето "стадо овце" коя страна ще заемат ! Ей за това им помагат на Гърците, защото не са целували *** нито на кайзер нито на хитлер ! А за бъдещето на гърците не ми пука, аз си гледам нашата мизерия и изнемогване.......Гърция свети, селата светят, бели и оправени няма панелни *** колиби,
81
6
 
8
 
! Отговори
ДО 64 преди 12 години
"Гърците стачкуват понеже искат да живеят като хора ,а не като българи !" Ами нека, но първо да си заработят парите, после да живеят, както си искат. Ти що не теглиш един кредит от 200-300 хиляди лева, изплюскай го за няколко години и после прави протести, за да не го връщаш?! Голям умник си, няма що!
80
5
 
6
 
! Отговори
до 69 преди 12 години
Гърците са "борбени" само по площадите. Иначе, са си просто мързеливи консуматори, в голямата си част. Частниците работят много, но не плащат данъци. Едномилионната армия държавни служители, няма как да не плаща данъци, върху огромните си заплати, но те са от ония 350-400 млрд., взети назаем, които трябва да се връщат. Да не изпадам в подробности за т.н. "социални плащания" и изплащане на пенсии, на хора без нито ден трудов стаж .....
79
2
 
12
 
! Отговори
П.Р. Славейков преди 12 години
Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала...Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша.
78
2
 
4
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
В този свят, може би само ти и няколко *** като теб, не са наясно колко са работливи германците, колкото до това кой им чисти тоалетните, ами могат да си го позволят. Нека и ние да го докараме дотам, пък тогава пиши простотии.
77
1
 
8
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
Нещо си се объркал. Това тяхното не е "социални придобивки", а разпределяне на огромна мазна баница, подарена им от френски и германски банки, която сега плаща цяла Европа.
76
1
 
6
 
! Отговори
Смях преди 12 години
А пълна работна седмица ще настъпи ли някога в Гърция ?
75
7
 
12
 
! Отговори
БРАВО преди 12 години
БРАВО НА ГЪРЦИТЕ , ТАКА СЕ ЗАЩИТАВАТ СОЦИАЛНИТЕ ПРИДОБИВКИ. ХОРАТА ИСКАТ ДА ЗНАЯТ ИСТИНАТА И СЕ БОРЯТ С ВСИЧКИ СИЛИ И СРЕДСТВА СРЕЩУ КОЖОДЕРИТЕ ОТ ЕС. У НАС ОБРАТНОТО - БОКО ТИКВАТА ГИ КАНИ И ИМ ПРЕПОРЪЧВА ДА СИ НАПРАВЯТ ПЕНСИ И ЗАПЛАТИ КАТО НАШИТЕ, АМА ТЕ СЕ УСМИХВАТ И КАЗВАТ БРАВО. С ДРУГИ ДУМИ И ТОВА ВИ Е МНОГО. УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ СМЕЯТ ДА СЕ ОЗЪБЯТ НА ЕС ЗА НИЩО, А ТЕ СА ГОТОВИ И КОЖИТЕ ДА НИ СВАЛЯТ ОТ ГЪРБОВЕТЕ. ВРЕМЕ Е И НИЕ КАТО ГЪРЦИТЕ И ДРУГИТЕ ОТ СВЕТА ДА СЕ ВДИГНЕМ СРЕЩУ БОГАТАШИТЕ
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Настъпва седмица на стачките в Гърция!? - не си спомняме скоро да има седмица без стачки в Гърция
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Необходимо ли е хората да работят по 8-12ч на ден цял живот за да живеят добре??Явно капиталистическата пропаганда е успяла да промие мозъците на огромната част от робите
72
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стачкувайте, мили маляки, стачкувайте. Чудя се, кога ли ще им писне на немците, ще ви спрат кранчето и ще ви оставят да *** от глад.
71
5
 
6
 
! Отговори
белята преди 12 години
нека от Европа да им спрат парите, пък те да си стачкуват. Накрая трябва да разберат, че за да имат високи заплати трябва да поработят малко повечко.
70
2
 
28
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
И аз искам да живея, но само с искане не става. Гърците имат минимална заплата 850 евро, а средната в Словакия е 750. Словашкият парламент гласува да се помогне на Гърция. Та на кого всъщност се сърдят гърците - на света ли, защото не иска да има дава повече пари за пенсии по над 1000 евро. Яли, пили и се веселили - ще им го опростят, но те искат да продължават по същия начин, светът да има дава пари и да не се интересува какво правят с тях. Не разбирам как мислещ човек може да им се възхищава.