Разпадът на еврозоната ще струва поне 7 трилиона евро

И тази цена ще покрие само първоначалните загуби
11 ное 2011 19:18,
137
Разпадът на еврозоната ще струва поне 7 трилиона евро
Снимка: Reuters

Разпадането на еврозоната ще струва поне половината от произведеното за година от европейската икономика, съобщи Еврокомисията, позовавайки се на изследване на германския застрахователен концерн "Алианц".

Според изследването тази цената ще покрие само първоначалните загуби, като последстващите разходи ще зависят от това как ще се случи разпадът. В момента Брутният вътрешен продукт на 27-те европейски членки се равнява на около 12,3 трилиона евро (2010 г.).

Още по темата

Изследването, което беше цитирано и от президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, посочва, че Германия - най-голямата икономика в ЕС, ще загуби 3 на сто от икономиката си, както и един милион работни места.

"Политическия ефект от това ще е дори по-голям, защо ще унищожи перспективите пред бъдещето поколение", заяви Барозу пред германската неправителствена организация Die Europa Rode.

В реч в Берлин той припомни, че Европа ще загуби и международната си тежест, ако от континентален съюз се превърне в обединение от 6 или 12 държави.

Коментарите на президента на Еврокомисията идват дни, след като френският президент Никола Саркози разви идеята за разделяне на Европа на държави, които използват еврото, и останалите, като се създадат съответно съюзи на федерален и на конфедерален принцип.

В отговор на френската идея, която получи косвена подкрепа и от Лондон, Барозу заяви, че не само не бива да се допуска разделение на съюза, но че е недопустимо и да се изключват държави от еврозоната или пък да се поставят допълнителни условия на страните, които вече са обявили, че желаят да се присъединят към общата валута. Той заяви, че всички държави трябва да приемат еврото и че това е тяхно задължение по договора за членство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
2
 
! Отговори
BG. преди 12 години
Da se razpada,predi euro saiuza si beshe po dobre na zapad.Niama smisal dago spasyavat kolkoto po rano se raszelyat s euroto tolkova po dobre shte e za vsichki,grajdani ot evro zonata.
135
2
 
8
 
! Отговори
роу преди 12 години
на това *** СОЛОМОН ПАСИ трябва да му отрежат главата за назидание на тези който ни вкараха в тази *** наречена ЕС и НАТО.Сега народа живее по зле и от ТУРСКО РОБСТВО и от КОМУНОИДНАТА ДИКТАТУРА.Не знам до кога ще търпим тази ОКУПАЦИЯ.БЕЗ ВОЙНА ЗАГУБИХМЕ БЕЗВЪЗВРАТНО 2000000 българи,защото в БЪЛГАРИЯ стана невъзможно да се живее нормално.
134
2
 
1
 
! Отговори
da преди 12 години
da sa razpada, im na si4kite
133
2
 
9
 
! Отговори
нервна до 132 преди 12 години
В едно общество трябва да има ред и правила.Правилата обаче трябва да имат за цел въвеждане на ред чрез полагане на усилия,а не чрез изпомпване на джоба.Пример-да си изхвърлиш *** в коша или да спреш на пешеходна пътека.Ако обаче правилата се създават с цел да ти отръскват джоба,те са самоцел,за да изземват повече доход от теб.Всевъзможни регулации,чиято цел е единствено да платиш повече за нещо,което би ти струвало по-малко.Като стандарта за краставиците.Права,ама безвкусна!
132
0
 
10
 
! Отговори
пътнико свиден преди 12 години
а сега къде пътуваш с 400 лв. заплата? само към макдоналдс на запад да миеш таблите!
131
2
 
5
 
! Отговори
до 130 преди 12 години
Еми цялата сива икономика с китайските ***, дето се внасяха контрабандно отива на кино, както и недекларираните печалби на "нашите" хора! Защото качествени стоки в ЕС са на цени по-ниски от китайския *** тук! А за мушамените китайски обувки няма кой да съжелява.
130
0
 
18
 
! Отговори
До 130 преди 12 години
Не забравяй, че си сменихме номерата на автомобилите малко преди да влезем в ЕС задължително под предлог, че това било изискване на ЕС, а се оказа, че това е спекулация и няма такова изискване. По същата причина и много други изисквания, които здраво ни бъркат в джоба се правят под предлог, че ЕС ги изисква, а нямат нищо общо с истината.
129
1
 
12
 
! Отговори
нервна до 128 преди 12 години
Тъййй,-значи акциз на горива,цигари и прочее-твърдо нагоре-евроизискване-от вашия джоб,застраховки ГО-застр.премия нагоре-евроизискване-от вашия джоб,безмитна търговия с ЕС-ядете смотани гръцки домати,щото са повече субсидирани от ЕС-от вашия джоб,като ви треснат догодина ЕС изискванията за въглеродни квоти и зелена енергия-увеличение на тока двойно-от вашия джоб,забрана за внос от трети страни-няма еФтини китайски обувки-ами ходете боси и още,и още...Въпроси?
128
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако се разпадне ЕС, полза ще имат само САЩ. Това ще отложи краха им за малко. Колкото повече проблеми има в ЕС, толкова по-лесно ще им е на САЩ да продължават, както досега. А нашите политици им слугуват яко!
127
1
 
5
 
! Отговори
До 126 преди 12 години
Дали сме повече пари отколкото сме взели и трябва да останем в ЕС, за да си вземем дължимото. Това е ползата ни в момента и тя не е за подценяване.
126
0
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
ЕС е съюз на добре охранени брюкСЕЛСКИ бюрократи, които срещу стотици хиляди евро заплати и милиони рушвети обясняват на 27 държави как населението им трябва да живее все по-зле за да бъдат те все по-добре.
125
3
 
17
 
! Отговори
Не съм наясно преди 12 години
Може ли някой да посочи 2-3 ползи от членството ни в ЕС, че да знам за какво да "съжалявам" ако вземе да се разпадне.
124
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато не дойде ден в който да си отворят очите и да разберат, че държавите имат отговорности към хората, а не само хората към държавите, все по-зле ще става и всичко ще се разпада, а ако е речено - да се разпада, за този начин на живот ( анархия, престъпност, страх, корупция и......... и никаква загриженост за хората) никога няма да ми е мъчно.
123
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се разпада, от този съюз само мизерия, беднотия и перспективно затъпяване сме видяли. Колкото повече време сме там, толкова повече ще ни мачкат ,,братските" държави от ЕС.
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ewrosona - nai-goljamata glupost otkato sweta sa6testwuwa.
121
2
 
19
 
! Отговори
antiES преди 12 години
БЪЛГАРИЯ-------ТЕРМИНАТОР НА ИМПЕРИИ
120
1
 
15
 
! Отговори
24А преди 12 години
Разпада е гарантиран - справка България-където сме влезли всички са излезли
119
2
 
16
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Тия Гърци , Италианци са си поживели а ние кво викахме и скачахме по митингите !
118
0
 
13
 
! Отговори
da преди 12 години
Загрижили се за перспективите пред бъдещото поколение , а не виждат ли , че така и така младите почти нямат перспективи ? Не им се осигурява достатъчно , а се налага да слугуват години наред и това не говоря само в Бг.
117
1
 
4
 
! Отговори
Калитко Европеец преди 12 години
Калитко Европеец:Когато бях овчарче и овците пасях,бях много благодаренмакар и сиромах!