Вече има избор: гол скенер или претърсване

ЕК одобри правилата за новите скенери по летищата
Обновена: 14 ное 2011 22:15 | 14 ное 2011 21:46,
96
Вече има избор: гол скенер или претърсване
Снимка: Reuters

Пътниците по европейските летища ще бъдат проверявани чрез "голи" скенери, след като Европейската комисия одобри днес правилата, при които ще става това. Голите скенери позволяват да се виждат неметални предмети. Въвеждането им започна след откриването на експлозиви в тока на обувката на един и в слабините на друг пътник, насочили се към САЩ.

Голите скенери представляват по-съвършена технология от металодетекторите, използвани днес, но тъй като работят чрез рентгенови лъчи и показват триизмерни детайли от тялото на проверявания, досега бяха блокирани в ЕС като опасни за здравето и нарушаващи правото на личен живот на пътниците.

След почти двегодишни преговори с Европейския парламент, който отказа въвеждането на новите скенери, сега Комисията се договори за условията за употреба, което ще позволи още от средата на декември те да бъдат монтирани на всяко европейско летище.

Качеството на изображението, което е като на медицинските апарати позволяват ясно на се виждат подробности от тялото на проверявания, включително анатомични подробности.

За да се гарантира личното пространство и достойнството на пътниците, основното изискване е хората, които ще гледат изображенията да се намират в отделно помещение от мястото на проверката. Освен това записите на изображението ще могат да се съхраняват само докато пътникът е на скенера, се казва в указанията, които ще бъдат публикувани в "Официалния вестник" на ЕС идната седмица.

Засега намерението за пълна анонимност на пътника е трудно осъществимо, тъй като само един от производителите на скенери разполага с подобна технология. Заради това Еврокомисията препоръча на властите в държавите членки да показват замъглено лицата на пътниците.

Хората, които по здравни, религиозни и други причини не желаят да преминават през триизмерния скенер, ще могат да поискат друг вид проверка. Европейската комисия съобщи, че тя ще бъде лично претърсване от член на летищния персонал. Заради здравните рискове от йонизиращите лъчения на хората с пейсмейкъри, протези, диабетиците на инсулин и бременните ще се предлага проверка чрез опипване.

Според доклад на полицията в Хамбург обаче новите машини дават твърде много грешки. Образите се размазват и при най-малкото движение, а скенерът се обърква от ципове, метални копчета и шипове.

Като част от кампанията срещу негативния имидж на новия летищен скенер, Брюксел промени даже името му и вместо "гол" занапред той ще се нарича "скенер за сигурност". Такива машини в момента се използват в Лондон и на летището в Амстердам, но те са били тествани и в Германия, Франция, Финландия и Белгия.

Привържениците им твърдят, че освен, че са по-сигурни, те ще намалят значително и опашките по летищата. Занапред пътниците няма да свалят обувките и коланите си, да вадят монети и да бъдат връщани неколкократно. Чувствително ще се подобри и сигурността на полетите, казват  те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kakvo ste pisnali sled kato ima i rachno pretarsvane! Ne e zadaljitelno minavaneto prez skenera!
71
1
 
14
 
! Отговори
krasos преди 12 години
" Въвеждането им започна след откриването на експлозиви в тока на обувката на един и в слабините на друг пътник, насочили се към САЩ."Не е ли по добре да се спрат самолетите за САЩ ???
70
9
 
27
 
! Отговори
Българин преди 12 години
ГАДОВЕ МРЪСНИ !!!Евр(оп)ейския съюз е масонска терористична организация.
69
4
 
26
 
! Отговори
Една Българка преди 12 години
Абе тия са наистина ненормални.Най-малката вреда която може да причини "скенера за сигурност" е разреждане на костното вещество.И по пътя на тая логика децата до 16 годишна възраст въобще не трябва да минават оттам.А за жените с остеопороза да не говорим.......защото както е тръгнало вървим към масово самоунищожение.
68
2
 
5
 
! Отговори
IVo_1 преди 12 години
да гледат бе , че не са ми виждали патлака на плажа. пък и сега ще видите колко баби ще се засилят на безплатен ренгенов преглед по летищата :))))нали всеки ден четем че някой пенсионер бил ужилен с хиляди левове. Ей ся ще си ги дават да минават безплатен ренгенов преглед и отлитане към екзотична дестинация :)))
67
2
 
12
 
! Отговори
varnenec преди 12 години
И така ще може да видим Искра Фидосова гола голиничка .
66
2
 
6
 
! Отговори
Бьлгаранов преди 12 години
Този изборго знам или Борисов или Цветанов.......
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много по лесно е ако забранят на маймуните да летят... тоя дето беше скрил взрив в обувката беше нигериец ...
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гол скенер или претьрсване --след това ,само гол скенер !Преди терористи бяха наистина терористите --сега терористи са всички несьгласни с определена политика и водещи партизанска воина срещу много по силен противник , после терорист ще е и всеки отворилси устата срещу определени хора и така и така и така кьм модерни моделирани безправни сьщества сьздаващи блага за определени хора и някаква неизвестна нам кауза...отдавна някакви хора ни предупреждават за подобни тенденции..
63
0
 
4
 
! Отговори
Iskren преди 12 години
Ami ste hvana koraba be, stom ne moga da leta ste PLUVAM
62
7
 
2
 
! Отговори
комунист преди 12 години
време е някой да се съблече за другаря Първанов, да следваме примера на руските *** . Има една другарка Нина тука , да започне , да даде пример както се казва . То и грозни жени трябва да участвуват , може и с евтини , пожълтели *** - няма проблем, това си е пролетарско събличане , стриптиз между другари , наши са няма да придиряме
61
3
 
17
 
! Отговори
Шпеер преди 12 години
Хора!Не се дразнете,че ще ви гледат!!!!!!ТЕ НИ УБИВАТ С ХРАНИ И НАПИТКИ, С ЛИХВИ!!!!!!!! А СЕГА И С ОБЛЪЧВАНЕ...ТА ТОВА СИ Е ЧИСТ РЕНТГЕН БЕ!
60
5
 
18
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Това е част от новата диктатура, която ще доведе на власт антихрист, диктатор, пред който сталин и хитлер ще са като малки деца. Световните престъпници обясняват на хората как било за тяхно добро - опипване или голи, а всъщност затягат контрола над хората все повече.
59
3
 
16
 
! Отговори
баси преди 12 години
Това си е жива гавра с хората.Вече няма да има нищо скрито-покрито.И гъзовете ни ще бъдат наяве.Тоя който го е измислил сигурно е някои извратен ***.
58
1
 
8
 
! Отговори
Милка Донева преди 12 години
Накъде бях чела,че "Светът не трябва да наброява повече от 500 милиона човека".И явно има кой да се погрижи за тази цифра.
57
0
 
13
 
! Отговори
До 59 преди 12 години
И двамата бяха качени на самолетите без документи, дрогирани и придружени от цивилни агенти. Има очевидци, има и клипове, които са документирали тези циркове и театрални постановки. Но за да накараш хората да го поискат, трябва да ги накараш да се страхуват.
56
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Въвеждането им започна след откриването на експлозиви в тока на обувката на един и в слабините на друг пътник, насочили се към САЩ."ЕТо как стигнахме до оруелския ад ,един *** *** си сложил пиратка в гащите и сега всички трябва да се облъчваме с радиация и разни педофили да ни опипват!Е *** и малоумната наредба е тва ,всички еврочиновници набити на кол и влачени по улиците за тази гнусна гавра!Мама му *** на ес ,тирани !
55
3
 
25
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
ФАШИЗЪМ!СЪБУДЕТЕ СЕ ЗА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД !
54
1
 
15
 
! Отговори
eho преди 12 години
porednata mega prostotiq ....
53
3
 
30
 
! Отговори
Дядо Курти преди 12 години
На скенера винаги работят по двама - мъж и жена, не ми казвайте че ще се сменят през 10 секунди в стаичката само защото дошла някой от другия пол на скенера.. Еми честито на семействата които отиват с 15 годишните си дъщери на почивка ;)) А после ограничават педофилията, алоо...