Вече има избор: гол скенер или претърсване

ЕК одобри правилата за новите скенери по летищата
Обновена: 14 ное 2011 22:15 | 14 ное 2011 21:46,
96
Вече има избор: гол скенер или претърсване
Снимка: Reuters

Пътниците по европейските летища ще бъдат проверявани чрез "голи" скенери, след като Европейската комисия одобри днес правилата, при които ще става това. Голите скенери позволяват да се виждат неметални предмети. Въвеждането им започна след откриването на експлозиви в тока на обувката на един и в слабините на друг пътник, насочили се към САЩ.

Голите скенери представляват по-съвършена технология от металодетекторите, използвани днес, но тъй като работят чрез рентгенови лъчи и показват триизмерни детайли от тялото на проверявания, досега бяха блокирани в ЕС като опасни за здравето и нарушаващи правото на личен живот на пътниците.

След почти двегодишни преговори с Европейския парламент, който отказа въвеждането на новите скенери, сега Комисията се договори за условията за употреба, което ще позволи още от средата на декември те да бъдат монтирани на всяко европейско летище.

Качеството на изображението, което е като на медицинските апарати позволяват ясно на се виждат подробности от тялото на проверявания, включително анатомични подробности.

За да се гарантира личното пространство и достойнството на пътниците, основното изискване е хората, които ще гледат изображенията да се намират в отделно помещение от мястото на проверката. Освен това записите на изображението ще могат да се съхраняват само докато пътникът е на скенера, се казва в указанията, които ще бъдат публикувани в "Официалния вестник" на ЕС идната седмица.

Засега намерението за пълна анонимност на пътника е трудно осъществимо, тъй като само един от производителите на скенери разполага с подобна технология. Заради това Еврокомисията препоръча на властите в държавите членки да показват замъглено лицата на пътниците.

Хората, които по здравни, религиозни и други причини не желаят да преминават през триизмерния скенер, ще могат да поискат друг вид проверка. Европейската комисия съобщи, че тя ще бъде лично претърсване от член на летищния персонал. Заради здравните рискове от йонизиращите лъчения на хората с пейсмейкъри, протези, диабетиците на инсулин и бременните ще се предлага проверка чрез опипване.

Според доклад на полицията в Хамбург обаче новите машини дават твърде много грешки. Образите се размазват и при най-малкото движение, а скенерът се обърква от ципове, метални копчета и шипове.

Като част от кампанията срещу негативния имидж на новия летищен скенер, Брюксел промени даже името му и вместо "гол" занапред той ще се нарича "скенер за сигурност". Такива машини в момента се използват в Лондон и на летището в Амстердам, но те са били тествани и в Германия, Франция, Финландия и Белгия.

Привържениците им твърдят, че освен, че са по-сигурни, те ще намалят значително и опашките по летищата. Занапред пътниците няма да свалят обувките и коланите си, да вадят монети и да бъдат връщани неколкократно. Чувствително ще се подобри и сигурността на полетите, казват  те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
9
 
! Отговори
ЖЖЖ преди 12 години
САКАМ 3 ВАРИАНТ!! А ИМЕННО-ГОТИНА НАДАРЕНА КАКА ОТ СЛУЖИТЕЛКИТЕ ЛИЧНО ДА МИ ПРИСЛУША И ПРОВЕРИ ПАКЕТА...ОТВСЯКЪДЕ И ЩАТЕЛНО-ЧРЕЗ НЕЙНАТА СЛИВКА...ПЛЪТНО И ЯКО!! ЩЕ СЪДЕЙСТВАМ АКТИВНО И ЖАРКО НА СЛУЖИТЕЛКАТА И НА ПРОВЕРКАТА!!АКО ЛИ НЕ....ДА ГО ЛАПАТ!! ЩЕ ИМ ДАМ ЕДНИ ПРОВЕРКИ,ХАХА!! НА КАКВО ОСНОВАНИЕ?? НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ГЛЕДА ПАКЕТА ИЛИ ДРУГО-БЕЗ МОЕ РАЗРЕШЕНИЕ-ТОВА Е ИМЕННО ПРАВОТО НА ЛИЧНО ДОСТОЙНСТВО И ЛИЧНА НЕПРИКОСНОВЕНОСТ...И ДРУГО,КАКВО-РЕНТГЕНЪТ ПРЕДИ БЕШЕ ВРЕДЕН ,А СЕГА -НЕ ЛИ???
31
1
 
31
 
! Отговори
Иван Костов преди 12 години
"...досега бяха блокирани в ЕС като опасни за здравето.."
30
1
 
11
 
! Отговори
godzibg преди 12 години
пледирам за равнопоставеност в опипването по летищата. А именно за сигурността на останалите пътници бих позволил готина кака в костюм да ме опипва, стига разбира се и аз да имам право да я опипвам докато тя ме претърсва за опасен пакет :):). за тези които не искат да се опипват може заедно с труженичката да минем под скенера и да се гледаме после от другия край на бариерата :P.
29
8
 
4
 
! Отговори
аз....до me преди 12 години
ИМАМ ПРЕДСТАВА ЗА ДОСТА НЕЩА....отивам да спя,че утре ще трябва да Ви пстещам на летищата......ПРЕД КЛАВИАТУРАТА СТЕ ВЕЛИКИИИИИ......ЛЕК И СПОКОЕН ПЪТ-НИЕ СМЕ ЗАРАДИ ВАС ТАМ И ТОВА РАБОТИМ И УЧИМ,КАК ,КЪДЕ И КОГА-МОЛЯ СЪДЕЙСТВАЙТЕ НИ!!!
28
0
 
27
 
! Отговори
Иван Костов преди 12 години
И какво- да ни облъчват ???!!!И никой не протестира за това ??!!!Къде са журналистите,които ровят навсякъде ???!!!!! А, не ! Предпочитам да ме претърсват !!!
27
3
 
22
 
! Отговори
me преди 12 години
По въпроса с "гърменето". Имаш ли някаква представа колко самолета летят всеки ден по земята?! Качването на колко от тях е обвързано със скенери? Ами само на тези в/към САЩ (мисля, че и в Москва имаха такъв скенер). Е, тогава според вас толкова ли са нужни тия скенери или просто няколко фирмички-производителки много ама много иска да се нагушат с договори за всички летища в САЩ и ЕС. Пък много им дреме за сигурността, за облъчването или за неприкосновеността на пътниците. Те искат пари. Това е.
26
4
 
4
 
! Отговори
аз....до 22 преди 12 години
ДИСКУСИЯТА Е ПО ПРИНЦИП.....,А ИЗПАДНА В ЧАСТНОСТ!!!- АКО МЕ РАЗБИРАШ?!А кой,къде и ка ми бърка в дупките.....е друга тема ,не е на този сайт и дискусия!ЕЕЕЕЕХ ПЪТНИЦИ И ПАЦИЕНТИ....ИНТЕЛЕКТ!!!
25
3
 
26
 
! Отговори
до ор преди 12 години
Теб като не те е срам от тялото ти, ходи се окови гол пред парламента в знак на солидарност с т.нар. "мерките за сигурност". Но позволи на нормалните хора да имат чувство за достойнство и лична неприкосновеност! Аман от малодушни комформисти! :(
24
2
 
24
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Не бе тъпан..говорим за последното нещо което е останало на човека...а именно неприкосновенноста...чат ли си или не.Не ми е комфортно някой да оглежда голотата на жена ми..тука говорим за лично пространство и последното което е,а имено човечноста...на нас само това ни остана,а сега искат и това да ни вземат
23
10
 
3
 
! Отговори
аз преди 12 години
мииии...въпрос на избор ,но отговорността не е твоя ,а моя!НИКОЙ НЕ ТЕ ПРАВИ НА ***,НО АКО ТИ СЕ ЧУВСТВАШ ТАКА....СОРИ!!
22
8
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Не знам от къв пол си ама ако си жена сигурно няма да откажеш и да ти бръкнат там където слънце не изгрява нали?? Аман от ку..ви които това им е добре дошло
21
25
 
8
 
! Отговори
op преди 12 години
какво се оплаквате, толкова ли ви е срам от телата ви? сигурността е на първо място, а не дали ще ви видят голи за 5 секунди... или е по-добре някой терорист да взриви самолета? я се замислете малко и после говорете! ако ще и чисто голи да карат да се минава, животът е по-ценен! пък на който не му харесва, да не пътува със самолет... превземки!
20
5
 
30
 
! Отговори
до аз преди 12 години
Предпочитам шансът да "гръмна" да се увеличи драстично от 0.000001% на 0.000002%, но да не ме правят на *** по летищата. ОК?
19
5
 
2
 
! Отговори
аз преди 12 години
ДО 123....ПОРЕДНИЯ ПЪТУВАЩ В СЪНИЩАТА СИ.....ЕЛА И ВИЖ!!!
18
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 12 години
Сигурен съм, че ако някое летище сложи мацки на скенера и на претърсването, половината пътници ще искаме да минем и от двете места, особено ако има изображение на "гол" скенер и на мацките. Решенията обикновено са много прости, не знам защо всичко толкова се усложнява :)
17
0
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
Еми кво правим със Стотиците частни самолети които кръстосват ежедневно целия свят а? Тях има ли кой да ги проверява?
16
8
 
5
 
! Отговори
аз преди 12 години
до Жоро.....и къде точно "издиша комформизма"?????!!!Ейййй,я се научете,че пътувайки...всеки спазва определени правила....СМЕШНИ СТЕ В КОМЕНТАРИТЕ....,АМА КАТО ГРЪМНЕТЕ .....ОЛЕЛЕЕЕЕ,КВО СТАНА,А?!!!
15
0
 
19
 
! Отговори
ред и дисциплина преди 12 години
В Германия, който не иска гол скенер, ще има хандаршхинайншмерценлозфергнюгенсфолщекунг. Вече има пусната инструция.
14
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 12 години
ЛИЧИ СИ ,ЧЕ И ТИ СИ ПЪТУВАЛ ,АМАААА...В СЪНИщАТА СИ!!Хора,ограмотете се ,моля......АМА МНОООГО МОЛЯ!
13
1
 
22
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Аз пък съм мъж и пак ще искам жена да ме опипва! Само чакам да откажат. Тези "мерки за сигурност" по летищата издишат по всички точки на правата за лична неприкосновеност. Чудя се, как може да съжествуват толкова малодушни комформисти, които да ги приемат за нещо нормално! :(