Унгария навлезе в "ерата" на Виктор Орбан

От днес в страната влизат в сила конституционни промени
Обновена: 1 яну 2012 16:36 | 1 яну 2012 16:34,
181
Унгария навлезе в "ерата" на Виктор Орбан
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Премиерът Виктор Орбан, който може да разчита на мнозинство от две трети в парламента, започна преди година и половина дълбока реформа на законодателството в Унгария с редица поправкив конституцията, които са в негова полза, предаде Франс прес.

Агенцията изброява основните промени, които влизат в сила с новата конституция от 1 януари или вече се прилагат, като някои от тях няма да могат да бъдат променяни, освен ако за това не дадат съгласието си две трети от депутатите.

- Названието Република Унгария изчезва и страната официално се нарича Унгария.
- Според новата конституция "отговорните за комунистическите престъпления", извършени до 1989 година от ръководителите на сегашната Социалистическа партия (бивши комунисти), могат да бъдат съдени.

Религия:

- В новата конституция се въвежда изричното позоваване на "Господ": "Господ да благослови унгарците". В преамбюла се говори за Бог и християнството като обединяващи фактори на нацията. Критици на текста смятат, че това е дискриминационно към последователите на други религии и атеистите. В преамбюла се сливат в едно цяло политическата нация и етническата нация.
- Религиозните общности, които получават субсидии от държавата, намаляват от 300 на 14.

Избирателен закон:

- Новият закон предвижда изборите за парламент да бъдат само на един тур за 199 депутати вместо досегашните 386.
- Право на глас вече имат и унгарците, които живеят в чужбина.

Управление:


- Мандатът на заемащите важни държавни постове в икономиката, правосъдието, полицията и армията се увеличава до девет или 12 години. Това означава, че евентуално ново правителство на друга политическа сила ще бъде принудено да работи с враждебно настроен държавен апарат, отбелязва АФП.

Икономика и финанси:


- Законът за "финансовата стабилност" определя в основния закон на страната единна ставка от 16% за подоходния данък.
- Създава се бюджетен съвет, в който влизат трима души, назначени от премиера, който пък ще има правомощията да налага ветото си върху проектобюджета.
- Форинтът става по конституция национална валута и поради това евентуално присъединяване на Унгария към еврото (Будапеща си е поставила тази задача на хоризонта на 2020 година) ще трябва да се одобри от две трети от депутатите.
- Данъкът върху добавената стойност (ДДС) се вдига от 25 на 27 на сто.

Общество:


- Конституцията постановява, че ембрионът е човешко същество от самото забременяване.
- Конституцията повелява, че бракът може да бъде между един мъж и една жена, изключвайки хомосексуалните бракове.
- Според закон бездомниците могат да бъдат осъдени на затвор.

Държавни медии:


- Радиото и телевизията и информационната агенция МТИ се обединяват и минават под надзора на Медиен съвет, ръководен от близък на премиера Виктор Орбан.
- На единственото опозиционно радио Клубрадио бяха отнети честотите, припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: УнгарияВиктор Орбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
4
 
4
 
! Отговори
до 158 преди 12 години
ККК имаше предвид , че социалиста Дюрчани със своето популистко управление докара нещата до там , че сега вдигат ДДС на 27процента !!!
157
4
 
4
 
! Отговори
до 157 преди 12 години
Хубаво е да прочетеш нещо преди да ръсиш тъпотиите си. Орбан не е социалист, а демократ ,освен това демократ Соросче.
156
7
 
9
 
! Отговори
KKK преди 12 години
Класически пример на държава управлявана от социалисти и доведена почти до банкрут.
155
3
 
8
 
! Отговори
Фашист преди 12 години
Много сте прости!!!! Факт!!!! Така че не оценявайте другите народи при положение че нас ни смятат навсякъде за ***!!!!И с право....като ви гледам грандоманските изказвания,без грам покритие!!!!
154
11
 
17
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
"- Според новата конституция "отговорните за комунистическите престъпления", извършени до 1989 година от ръководителите на сегашната Социалистическа партия (бивши комунисти), могат да бъдат съдени."Eeeeeeх, Викторе, Викторе...КЪДЕ СИ ВИКТОРЕ? Ела моля те в нашата държава, политик да станеш, че и нашата конституция така да я промениш, че всички комунисти да ги вкараме в затвора...
153
1
 
7
 
! Отговори
prost преди 12 години
spoko be hora, USA ste gi osvobodi
152
1
 
17
 
! Отговори
23 преди 12 години
Мандатът на заемащите важни държавни постове в икономиката, правосъдието, полицията и армията се увеличава до девет или 12 годиниИ то кво това ако беше тука,няква кука или някъв данъчен щеше да е сменил 3-*** премиери....Костов,Царя и Хамстера??12 години е малко,дай поне да са 25 да не му се налага на човеку да си търси 2-ра работа.....Цял един човешки живот съзнателен.....Като при бай тошо...
151
2
 
2
 
! Отговори
hege6, mege6 преди 12 години
god=viktor. za rodinu
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами то това не се отнася до тебе, споко, това е за унгарците. А ти н си и не можеш да бъдеш унгарец.
149
1
 
1
 
! Отговори
prost преди 12 години
s novata konstituciq samo gospod i molitvite im ostavat. pone e zakonno, amin
148
10
 
9
 
! Отговори
с преди 12 години
В новата конституция се въвежда изричното позоваване на "Господ": "Господ да благослови унгарците". В преамбюла се говори за Бог и християнството като обединяващи фактори на нацията. Критици на текста смятат, че това е дискриминационно към последователите на други религии и атеистите. В преамбюла се сливат в едно цяло политическата нация и етническата нация.Някъв кавал ше ми налага религия като обединяващ фактор,който ме обединява с нацията инак не съм унагарец а? Ае я си еви майката ве!!!!
147
0
 
12
 
! Отговори
sss преди 12 години
Мандатът на заемащите важни държавни постове в икономиката, правосъдието, полицията и армията се увеличава до девет или 12 годиниТва е малоумие в пълния смисъл на думата........къв е тоя мандат 12 години ве? Ким Чен Ир е управлявал 17.......диктора ли гонят по заемане на пост ,що за глупост ???
146
1
 
1
 
! Отговори
prost преди 12 години
kogato se spuka traba vika6 vodoprovd4ik, a ne politik. politika samo 6te vdigne danacite za da plati nqkoi vodata i 6te pla6ta, pla6ta i vodata 6te si te4e, mda. deficita si raste, nikoga bujeta ne e na plus, danacite si se vdigat, mda
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
143Ти определено си друсан!
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все едно да питаш лопатата или кирката е по-съвършения инструмент. Демокрацията може да е по-подходяща за даден момент, а за друг момент да не е. Според зависи... Именно затова е най-доброто за момента за нас, защото има недоволни и кризи.
143
3
 
1
 
! Отговори
prost преди 12 години
stupka v evoluciata. demokraciata li e savar6enstvoto. ozna4ava li 4e po dobro ot neq nqma . savar6ennoto upravlenie, za6to li ima nedovolni i krizi
142
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не бъркайте демокрацията с плутокрацията,още Аристотел е намирал разлика между двете.Това,че Унгария се завръща към традиционните консервативни европейски ценности е стъпка,която ние само можем да си мечтаем да направим в скоро време.А между тях и демокрацията няма разрез,но за Хамериканските либерали и рубладжиите социалисти демокрацията е диктатура на малцинството и натрапване на извратени ценности,с които нормалният човек трябва да се съобразява.Край на това,Европа ще тръгне по свой път!
141
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво е имало в Ирак, щом не е национал-социализъм?
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво стъпало, демокрацията не е обикновена форма на гражданско управление, докато има граждани, демокрацията ще я има.
139
0
 
1
 
! Отговори
evoluicia преди 12 години
koe e sledva6toto stapalo sled demokraciata