Унгария навлезе в "ерата" на Виктор Орбан

От днес в страната влизат в сила конституционни промени
Обновена: 1 яну 2012 16:36 | 1 яну 2012 16:34,
181
Унгария навлезе в "ерата" на Виктор Орбан
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Премиерът Виктор Орбан, който може да разчита на мнозинство от две трети в парламента, започна преди година и половина дълбока реформа на законодателството в Унгария с редица поправкив конституцията, които са в негова полза, предаде Франс прес.

Агенцията изброява основните промени, които влизат в сила с новата конституция от 1 януари или вече се прилагат, като някои от тях няма да могат да бъдат променяни, освен ако за това не дадат съгласието си две трети от депутатите.

- Названието Република Унгария изчезва и страната официално се нарича Унгария.
- Според новата конституция "отговорните за комунистическите престъпления", извършени до 1989 година от ръководителите на сегашната Социалистическа партия (бивши комунисти), могат да бъдат съдени.

Религия:

- В новата конституция се въвежда изричното позоваване на "Господ": "Господ да благослови унгарците". В преамбюла се говори за Бог и християнството като обединяващи фактори на нацията. Критици на текста смятат, че това е дискриминационно към последователите на други религии и атеистите. В преамбюла се сливат в едно цяло политическата нация и етническата нация.
- Религиозните общности, които получават субсидии от държавата, намаляват от 300 на 14.

Избирателен закон:

- Новият закон предвижда изборите за парламент да бъдат само на един тур за 199 депутати вместо досегашните 386.
- Право на глас вече имат и унгарците, които живеят в чужбина.

Управление:


- Мандатът на заемащите важни държавни постове в икономиката, правосъдието, полицията и армията се увеличава до девет или 12 години. Това означава, че евентуално ново правителство на друга политическа сила ще бъде принудено да работи с враждебно настроен държавен апарат, отбелязва АФП.

Икономика и финанси:


- Законът за "финансовата стабилност" определя в основния закон на страната единна ставка от 16% за подоходния данък.
- Създава се бюджетен съвет, в който влизат трима души, назначени от премиера, който пък ще има правомощията да налага ветото си върху проектобюджета.
- Форинтът става по конституция национална валута и поради това евентуално присъединяване на Унгария към еврото (Будапеща си е поставила тази задача на хоризонта на 2020 година) ще трябва да се одобри от две трети от депутатите.
- Данъкът върху добавената стойност (ДДС) се вдига от 25 на 27 на сто.

Общество:


- Конституцията постановява, че ембрионът е човешко същество от самото забременяване.
- Конституцията повелява, че бракът може да бъде между един мъж и една жена, изключвайки хомосексуалните бракове.
- Според закон бездомниците могат да бъдат осъдени на затвор.

Държавни медии:


- Радиото и телевизията и информационната агенция МТИ се обединяват и минават под надзора на Медиен съвет, ръководен от близък на премиера Виктор Орбан.
- На единственото опозиционно радио Клубрадио бяха отнети честотите, припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: УнгарияВиктор Орбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
21
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Тоя ще им разкаже игрите на хунгарците. Ще ги върне в 1-ви клас..Въпреки всичко, обаче има 1-2 добри идеи. Примерно:" 199 депутати вместо досегашните 386. "и"Религиозните общности, които получават субсидии от държавата, намаляват от 300 на 14"
17
14
 
20
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Не мога да ви разбера, с кое не сте съгласни, освен примерно това за бездомниците?Ето тези промени са повече от добри:"- Според новата конституция "отговорните за комунистическите престъпления", извършени до 1989 година от ръководителите на сегашната Социалистическа партия (бивши комунисти), могат да бъдат съдени.- В новата конституция се въвежда изричното позоваване на "Господ": "Господ да благослови унгарците". В преамбюла се говори за Бог и християнството като обединяващи фактори на нацията.В преамбюла се сливат в едно цяло политическата нация и етническата нация.- Новият закон предвижда изборите за парламент да бъдат само на един тур за 199 депутати вместо досегашните 386.- Конституцията постановява, че ембрионът е човешко същество от самото забременяване.- Конституцията повелява, че бракът може да бъде между един мъж и една жена, изключвайки хомосексуалните бракове."
16
20
 
18
 
! Отговори
за 14 преди 12 години
Само мога да се радвам, че в България такива промени никога няма да се случат.
15
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"- Право на глас вече имат и унгарците, които живеят в чужбина."хахахахахаах леле, унгарците направо се излагат, че досега тези хора не са ли имали право на глас? И Унгария ще ми претендира за демократична страна, моля ти се.
14
11
 
12
 
! Отговори
Хегеш Мегеш преди 12 години
Такива реформи в България не могат да се случат защото от 22 г. в България управляват неокомунисти, мутирали в псевдодемократични формирования. и най- различни либерални групировки. наричащи себе си център- дясно управление.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
подоходният данък за над 200 000 форинта (1250 лева) е 20,3% и заедно с осигуровки, здравна и ПКБ става 38%. да не говорим 4е пенсионните осигуровки в частен фонд се взимат от държавата и пове4ето екстри които частни фирми даваха са вече спряни. Този *** на снимката не е никак харесван от унгарците
12
4
 
6
 
! Отговори
за 7 преди 12 години
Няма страшно, те така унгарците са правили и през 40-те години на 20 в. После просто самите те са били пращани в същите лагери. Малко да поработят също, че да се успокоят.
11
15
 
12
 
! Отговори
Наско преди 12 години
В общи линии подобренията са на прав път.
10
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този луд Орбан чертае пътя на Тиквата......Само че бг няма да успее да стигне там защото до 1 година ще банкрутираме.
9
6
 
20
 
! Отговори
Пища Хуфнагел преди 12 години
Не обвинявайте унгарците, ние тук в България също си имаме регулатор на медиите. Боко се радва на медиен комфорт, а опозиционни медии в България няма без да има рестриктивен закон срещу тях.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анчо преди 12 години
Тези в конституцията ли са написали, че ДДС е 27%?
7
5
 
41
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
А за трудовите лагери, които Орбан направи за *** нищо не се казва. Над 100 000 унгарски ***, работоспособни и здрави работят по 8 часа на ден и хич не им минава през акъла да крадат и да правят други бели като нашите ***.
6
10
 
10
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
Na men towa mi dopadna izkl\`itelno mnogo: "- Според новата конституция "отговорните за комунистическите престъпления", извършени до 1989 година от ръководителите на сегашната Социалистическа партия (бивши комунисти), могат да бъдат съдени." Само трябва да въведат и смърт чрез обесване като наказание за комунистическите престъпления и направои се заселвам там.
5
12
 
37
 
! Отговори
антикомунист преди 12 години
Това малко ми прилича на диктатура от съветцки тип .
4
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До това води популизмът- винаги се изражда в диктатура/фашизъм
3
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всичко друго може да бъде прието, но ...това ... "Според закон бездомниците могат да бъдат осъдени на затвор."принудително заселване в подходящи за нормално съществуване места, осигурени от държавата, би било допустимо!но затвор за това, че някой е беден е античовешко!
2
16
 
40
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
Жалко. И те станаха фашисти.
1
34
 
13
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
А в Бългрия кога такива закони?Особенно за бездомниците!!