25 от ЕС подписват пакта за строга бюджетна дисциплина

България ще участва в заседанията на еврозоната
Обновена: 31 яну 2012 08:49 | 31 яну 2012 07:26, Елка Василева
116
25 от ЕС подписват пакта за строга бюджетна дисциплина
Снимка: архив, Булфото

Всички страни от ЕС без Великобритания и Чехия са решили да подпишат новия договор за по-строга бюджетна дисциплина.

Великобритания каза още през декември, че няма да подпише новия договор. Чехия е заявила, че засега няма да се присъедини към пакта поради проблеми с парламентарната процедура. Чешкото правителство предвижда да постави въпроса за приемането на пакта на референдум. Освен това по въпроса няма единство в управляващата коалиция. Против пакта е и президентът Вацлав Клаус.

Европейският съвет постигна на своето заседание в Брюксел снощи и компромис по желанието на страните извън еврозоната да участват в заседания на еврогрупата.

Това, което беше може би най-големият компромис, който се търсеше през цялото време, бе за участието в срещите на държавите от еврозоната, заяви пред български журналисти в Брюксел след заседанието премиерът Бойко Борисов, съобщи БТА. Там именно е основното разминаване, защото държавите, които са приели еврото и които са в еврозоната, и това пряко касае техните бюджети и техните икономики, държат да провеждат срещите си сами, уточни той.

Това, което успяхме да договорим, особено премиерът /на Полша/ Доналд Туск беше най-идеен по този въпрос, е да се провеждат съвещанията на еврозоната след Европейските съвети и, ако има тема, различна от пряко засягащите ги в еврозоната, да участват и другите страни в ЕС, посочи премиерът. В края на краищата успяхме да намерим този разумен компромис, когато касае нас – да участваме, заяви Борисов.

С  румънския президент още един път подчертахме, че прецедентът, който направи Холандия за Шенген за България и Румъния, ще има много тежки последици за ЕС оттук нататък при взимането на каквито и да било решения, допълни Борисов.

Винаги се намира някоя страна, която, казано в кавички, да се направи на интересна, уточни той. Винаги може всеки един премиер или президент, той така или иначе има мнозинство в местния си парламент, да направи така, че да не получи ратификация и да каже "ето, нашият парламент не иска, няма да подпишем" и с това да блокира работата на всички останали, коментира той.

Този номер, който холандците направиха, ще бъде в сила при всеки случай, когато един премиер не иска да подпише нещо - местният парламент не дава, съжалявам, не подписваме. Дадохме пример, че това е лош прецедент и ето, веднага Чехия отново, както при подписването и на предишния договор, заяви, че на първи март няма да подпише, уточни премиерът.

Попитан дали България също в някакъв момент може да не реши да подпише, той отговори, че това може да стане, ако ни наложат данъчна консолидация.

Попитан дали страната ни би имала подобно поведение, ако се проточи приемането ни в Шенген, премиерът заяви, че "ние не правим такива неща на инат и дори в случая да торпилираме работата и огромните усилия, които всички ние като държави правим".

Казвам, че по тази тема вече има практика - когато не си съгласен с нещо и всъщност нашият парламент не ми е дал мандат да приема подобно нещо, тогава на първи март ще кажем "в тази част или по този начин ние не можем да го подпишем", поясни той. Не казваме, че бихме могли "да правим номера", а казвам, че това беше лош прецедент - при 100 процента изпълнени критерии всички държави, до една го отчетоха, но по
някаква друга причина ние все още не сме в Шенген. Казвам, че това би могло да изиграе лоша шега при взимането на важни решения, уточни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
5
 
! Отговори
от едно посолство преди 12 години
От добре информирани източници стана известно, че след обаждане по телефона от едно посолство, пожарникарят е заявил, че няма да върти хубави номера на ЕС.
58
5
 
5
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
Европа.Според данните за 2008 г. около 22% от хората у нас са живеели с месечен доход под 276 лв., каквато е стойността на официалната линия на бедност у нас.Почти половината (41%) от българските граждани нямат достатъчно средства, за да си плащат сметките, да отопляват жилищата си, нямат кола или телефон.Друго изследване, представено по време на конференцията и проведено от "Алфа рисърч", показва, че обществената представа за бедността включва хора с ниски доходи, безработни и хора, които няма с какво да се хранят.И статистиката на "Евростат" отчита, че през 2008 г. България е страната членка на ЕС с най-висок дял граждани, живели в тежки материални условия.През 2008 г. близо 81 млн. души в Евросъюза, или 17% от гражданите му, са били застрашени от бедност.
57
5
 
6
 
! Отговори
До 63 преди 12 години
Другарю, кокошките са от БСП, но не са щастливи, постоянно кудкудякат недоволно за нещо: ту за полицейско насилие над престъпниците ту за това, че са станали с трътките нагоре и им е крив целия свет, без С. Корея разбира се и т.н.!!! А най-кудкудякащата кокошка е Станишко въпреки, че се прави на петел и се накокошинва доста пред медиите, но той си роден кокошка и петел никога няма да стане!
56
3
 
6
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
22.11 16:30 - България без бъдеще или атаката на празната главаАвтор: haralanov България няма бъдеще в условия на Демокрация.Ние сме общество,което се е разпаднало.Имаме пълна победа на Олигарсите.Те имат тази държава.Отдавна имам чувството,че живея в някакъв свят на абсурда и с всеки изминал ден се убеждавам,че това чувство недостатъчно точно изразява степента на абсурда,който ни заобикаля.България без съмнение е уникална държава.Тук добро и зло така са се омешали,до степен на неразличимост.Истинският конфликт не е в наличието на конфликт а в отсъствието на справедливост.Типична южно-американска страна сме но без банани.От време на време се мярка фигурата на някой генерал(обикновен ***),който нещо гъгне и обяснява.Семерджиев,Бонев,Михов,Марин,Пешлеевски,Борисов...Дълга редица от празни глави,които в най-добрия случай нещо си запомнили от някой техен съветник.Крайно време е нещо да се случи!Вече е все едно какво.Но поне да е смислено!Щото в техният бълвоч и нашият избор е невъзможен!
55
4
 
5
 
! Отговори
един хубав номер преди 12 години
Другарят Борисов замисля да извърти един хубав СИК-аджийски номер на Европейския Съюз в Брюксел. От сорта: Застраховайте си ЕС при мен, защото довечера ЕС-то може случайно да се самоподпали!
54
4
 
4
 
! Отговори
До "до всички т преди 12 години
Харесва ми, когато някой си признае че е тиква, макар и да е ***.И само така, докато достигнете следващото звание - кратуна.
53
1
 
4
 
! Отговори
виготура преди 12 години
Това, че не харесвам ББ, не значи че ще гласувам за Гоце. Обратното също важи.
52
4
 
4
 
! Отговори
Епикур преди 12 години
Премиер, който говори за бюджетна дисциплина е враг на народа!
51
3
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
Ние се сблъскахме с непознати преди феномени като работещи бедни, деца без ваканции, наследствена бедност, нови професии на социално слаб и безработен, а също и с корупция, издигната в ранг на държавна политика и с престъпност, надминаваща най-смелите ни представи за мащабност, арогантност, бруталност и безнаказаност.
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чехите ще правят референдум.Какво значи тази дума в България и "що за животно е това"?
49
3
 
6
 
! Отговори
fuck Britain преди 12 години
*** англичани както винаги се цепят за всичко. Това е страната, която най-много саботира ЕС още преди да влязат в него си правят паралелно търговско споразумение. Не искат еврото, не искат да отварят пазара си на труда, не искат да плащат членски внос колкото Германия и Франция, но искат да диктуват в ЕС и да водят хорото. ***
48
0
 
1
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Ми тя простотията не ходи по гората!!!Били сте в местната Люлинска кръчма и сте гледали шоуто на Слави и сте го чакали да запее той или Гъмзата!!!!!
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Икономическата разруха и мизерия у нас наричат "финансова дисциплина". Честито на електората. Но колко от него ще доживеят пролетта?
46
3
 
2
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
До Барселона:Моето момче,явно и ти си преял с яйца от щастлива кокошка.Вестник "Дневник"- "Неграмотността и малограмотността се завърнаха по земите ни, процентът деца напускащи училище нараства стресиращо. Бюджетът ни за образование е африкански - под 3.5% от БВП, при средно 6% за ЕС и 12% за Турция."
45
0
 
1
 
! Отговори
do 60 преди 12 години
Този (54) е на Паркизан,и то кораво!!!Вижда щастливи кокощки навсякъде!Повярвай ми
44
0
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
спомни си честната приватизация на Костов )
43
0
 
1
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
На диазепам ли си?
42
2
 
7
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
Овличаният и убйствата спряха на хората от власта отвличанията и убйствата на обикновените хора се увеличиха справка новините всеки ден.Отново не виждам отговор с каво се подобри живота на хората не това че фирмите на Залтев и черепа са намазали проекти. По-добро е образованието ли, по-добри заплати ли имаме, безработицата ли намаля а по-сигурни ли се чувстваме за утрешният ден. Условията за бизнес ли се подобриха. България продължава да пада във всички класации.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 54Лъжите за нищо ги нямат герб,когато става дума за техният престиж.Земеделието е по-зле от преди ,инвестициите също.А за произволията на полиция и престъпници,всичко расте...Фактите говорят,колкото и да ни лъжат.На никои положението не е станало по-добро.Както и бюрокрацията...чакане за документи и нормативни актове.
40
2
 
0
 
! Отговори
na barekov vutre преди 12 години
dami i gospoda.svideteli sme na nvijdano i ne4uvano slagane ot strana na tv7 kam vlastta.evala barekov unikalna podloga si.da jivee nezavisimata jurnalistika.barekov baaarekoooov ni6to nestava ot teb