25 от ЕС подписват пакта за строга бюджетна дисциплина

България ще участва в заседанията на еврозоната
Обновена: 31 яну 2012 08:49 | 31 яну 2012 07:26, Елка Василева
116
25 от ЕС подписват пакта за строга бюджетна дисциплина
Снимка: архив, Булфото

Всички страни от ЕС без Великобритания и Чехия са решили да подпишат новия договор за по-строга бюджетна дисциплина.

Великобритания каза още през декември, че няма да подпише новия договор. Чехия е заявила, че засега няма да се присъедини към пакта поради проблеми с парламентарната процедура. Чешкото правителство предвижда да постави въпроса за приемането на пакта на референдум. Освен това по въпроса няма единство в управляващата коалиция. Против пакта е и президентът Вацлав Клаус.

Европейският съвет постигна на своето заседание в Брюксел снощи и компромис по желанието на страните извън еврозоната да участват в заседания на еврогрупата.

Това, което беше може би най-големият компромис, който се търсеше през цялото време, бе за участието в срещите на държавите от еврозоната, заяви пред български журналисти в Брюксел след заседанието премиерът Бойко Борисов, съобщи БТА. Там именно е основното разминаване, защото държавите, които са приели еврото и които са в еврозоната, и това пряко касае техните бюджети и техните икономики, държат да провеждат срещите си сами, уточни той.

Това, което успяхме да договорим, особено премиерът /на Полша/ Доналд Туск беше най-идеен по този въпрос, е да се провеждат съвещанията на еврозоната след Европейските съвети и, ако има тема, различна от пряко засягащите ги в еврозоната, да участват и другите страни в ЕС, посочи премиерът. В края на краищата успяхме да намерим този разумен компромис, когато касае нас – да участваме, заяви Борисов.

С  румънския президент още един път подчертахме, че прецедентът, който направи Холандия за Шенген за България и Румъния, ще има много тежки последици за ЕС оттук нататък при взимането на каквито и да било решения, допълни Борисов.

Винаги се намира някоя страна, която, казано в кавички, да се направи на интересна, уточни той. Винаги може всеки един премиер или президент, той така или иначе има мнозинство в местния си парламент, да направи така, че да не получи ратификация и да каже "ето, нашият парламент не иска, няма да подпишем" и с това да блокира работата на всички останали, коментира той.

Този номер, който холандците направиха, ще бъде в сила при всеки случай, когато един премиер не иска да подпише нещо - местният парламент не дава, съжалявам, не подписваме. Дадохме пример, че това е лош прецедент и ето, веднага Чехия отново, както при подписването и на предишния договор, заяви, че на първи март няма да подпише, уточни премиерът.

Попитан дали България също в някакъв момент може да не реши да подпише, той отговори, че това може да стане, ако ни наложат данъчна консолидация.

Попитан дали страната ни би имала подобно поведение, ако се проточи приемането ни в Шенген, премиерът заяви, че "ние не правим такива неща на инат и дори в случая да торпилираме работата и огромните усилия, които всички ние като държави правим".

Казвам, че по тази тема вече има практика - когато не си съгласен с нещо и всъщност нашият парламент не ми е дал мандат да приема подобно нещо, тогава на първи март ще кажем "в тази част или по този начин ние не можем да го подпишем", поясни той. Не казваме, че бихме могли "да правим номера", а казвам, че това беше лош прецедент - при 100 процента изпълнени критерии всички държави, до една го отчетоха, но по
някаква друга причина ние все още не сме в Шенген. Казвам, че това би могло да изиграе лоша шега при взимането на важни решения, уточни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
5
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
А бе *** смотани, защо търсите винаги виновник за собственото си безсилие и некадърност !? Полша, Чехия, Словения и те са в ЕС и се развиват много добре, Словения задмина Португалия ! Кой ви е виновен, че избирате агенти на ДС за президенти, кой е виновен, че няма съдебна система и че убийци получават 6-7 години затвор, ако изобщо. Кой е виноен, че вицепрезидента помилвал 150 убийци и правил бизнес от това. ЕС ли ви е виновно бе *** прости !? Добре че скоро се махам от тези бантускоти..
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към днешна дата средната работна заплата в Албания е по голяма от тази в България ...5 години в ЕС,-5 години изгубени в празни надежди който още не е светнал,че .ЕС е създаден от кукловодите да се улеснят транснационалните компании и да се затрият християнските ценности които са дърпали Европа напред и да се обезличат националните държави ,то такъв човек е или на държавната копаня или е пълен ***
17
4
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
Не искаме да сме тежест за Европейския съюз. Ако не ни искат, не губим нищо. Тогава те избират да бъдат християнски клуб.Знаем, че Европа има в момента много собствени проблеми. Ето защо се чувстваме свободни да се огледаме за други възможности. Светът е достатъчно голям..."
16
3
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Абсолютно прав си!!!! Лицемерните евро чиновниците и държави си правят бизнеса, ние ще им плащаме сметките с лихвите! България винаги е била управлявана/с малки изключения/ от продажници.
15
3
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
Опитаха се да забранят и нашите винени сортове,но получиха един ***.
14
3
 
4
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
Оставиха ли ви новите господари български винени сортове или всички вече минахте на Каберне Совиньон?Казаха ви,че българските сортове са канцерогенни,нали?
13
4
 
4
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
Абе комшии,по колко ги давате яйцата от щастливи еврококошки?
12
4
 
8
 
! Отговори
защо се хабите? преди 12 години
Защо се хабите да плюете ЕС, когато ние сме на първо място по:ниво на корупция,слабост на съдебната система,подслушвания,липса на иновации,неквалифицирана работна ръка,ниска производителност....какво искате от другите държави в ЕС. Та дори и Гърция е с много по-висока прозводителност на труда и иновативност.
11
4
 
9
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
Жоре,Жоре,прекалил си с яйцата от щастлива кокошка,моето момче.Яваш бе...
10
16
 
10
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Ей *** смотан, да България плаща вноската си в бюджета на ЕС, обаче получава много повече обратно отколкото плаща. Чети и се образовай *** *** ! Освен това тези пари не отиват изобщо за плащане на задъжения на нито една държава в ЕС, било и тя Гърция. Това че си *** като *** е видно за всички !
9
9
 
16
 
! Отговори
??? преди 12 години
Ама какво прави НЕГРАМОТНИЯ *** от Банкя - Боко Тиквата там?! Та той не знае български!?Защо един престъпник, мутра, убиец и наркотрафикант като него представя България!!!???
8
1
 
1
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
do 3 ne si prav
7
1
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 12 години
Ако нямаха келепир от нас,нямаше да ни приемат в ЕС.Слушайте какво ви казва,батя ви ***.
6
11
 
7
 
! Отговори
До пост № 4 преди 12 години
Здрасти Жорко, този *** ( 2 ) най много да е платил данъците си. Искам да ти напомня, че България плаща на ЕС по 642 млн.евро, всяка година. Не зная защо оставяш у мен едно впечатление, че си много просто момче. Държавата ни има нужда и от такива като теб. Я слагай каскета, скачай в цървулите и отивай да ринеш сняг на "Витиня". До като почиваш сменяй гумите на тировете, както го прави бате ти Бойчо от с. Хераково. От такива льольовци като тебе друга полза нямаме.Въшкав *** си.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da podpishem ,no v bg ne vzimat po 1000 -20000 evro zaplata ,prosto s podpis i bez podpis balgarite si ostavat mizernici otvsiakade .
4
10
 
9
 
! Отговори
11 преди 12 години
Браво на Бойко!Да бяхме го избрали още преди поне 10 години!Но пък за следващите 10 е сигурен премиер!
3
14
 
9
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
До 2. А бе *** смотан, какво си платил ти бе и на кого ? Неграмотен *** смотан !!!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евросъюзът все повече вдига данъчната тежест.Акцизите допълнително натоварват бизнеса и той просто се изнася в Китай и Турция.Все повече безработни започват да тежат на бюджета.Това води до ново вдигане на данъците и акцизите.Порочен кръг от който няма излизане.
1
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Агонията на един изпедерастен измислен съюз.Византийците крадат,Саркозито коли,Меркел беси.Останалите плащаме дълговете на византийците и лапаме мухите.Егати случката.А аз се чудих защо са ни приели.