25 от ЕС подписват пакта за строга бюджетна дисциплина

България ще участва в заседанията на еврозоната
Обновена: 31 яну 2012 08:49 | 31 яну 2012 07:26, Елка Василева
116
25 от ЕС подписват пакта за строга бюджетна дисциплина
Снимка: архив, Булфото

Всички страни от ЕС без Великобритания и Чехия са решили да подпишат новия договор за по-строга бюджетна дисциплина.

Великобритания каза още през декември, че няма да подпише новия договор. Чехия е заявила, че засега няма да се присъедини към пакта поради проблеми с парламентарната процедура. Чешкото правителство предвижда да постави въпроса за приемането на пакта на референдум. Освен това по въпроса няма единство в управляващата коалиция. Против пакта е и президентът Вацлав Клаус.

Европейският съвет постигна на своето заседание в Брюксел снощи и компромис по желанието на страните извън еврозоната да участват в заседания на еврогрупата.

Това, което беше може би най-големият компромис, който се търсеше през цялото време, бе за участието в срещите на държавите от еврозоната, заяви пред български журналисти в Брюксел след заседанието премиерът Бойко Борисов, съобщи БТА. Там именно е основното разминаване, защото държавите, които са приели еврото и които са в еврозоната, и това пряко касае техните бюджети и техните икономики, държат да провеждат срещите си сами, уточни той.

Това, което успяхме да договорим, особено премиерът /на Полша/ Доналд Туск беше най-идеен по този въпрос, е да се провеждат съвещанията на еврозоната след Европейските съвети и, ако има тема, различна от пряко засягащите ги в еврозоната, да участват и другите страни в ЕС, посочи премиерът. В края на краищата успяхме да намерим този разумен компромис, когато касае нас – да участваме, заяви Борисов.

С  румънския президент още един път подчертахме, че прецедентът, който направи Холандия за Шенген за България и Румъния, ще има много тежки последици за ЕС оттук нататък при взимането на каквито и да било решения, допълни Борисов.

Винаги се намира някоя страна, която, казано в кавички, да се направи на интересна, уточни той. Винаги може всеки един премиер или президент, той така или иначе има мнозинство в местния си парламент, да направи така, че да не получи ратификация и да каже "ето, нашият парламент не иска, няма да подпишем" и с това да блокира работата на всички останали, коментира той.

Този номер, който холандците направиха, ще бъде в сила при всеки случай, когато един премиер не иска да подпише нещо - местният парламент не дава, съжалявам, не подписваме. Дадохме пример, че това е лош прецедент и ето, веднага Чехия отново, както при подписването и на предишния договор, заяви, че на първи март няма да подпише, уточни премиерът.

Попитан дали България също в някакъв момент може да не реши да подпише, той отговори, че това може да стане, ако ни наложат данъчна консолидация.

Попитан дали страната ни би имала подобно поведение, ако се проточи приемането ни в Шенген, премиерът заяви, че "ние не правим такива неща на инат и дори в случая да торпилираме работата и огромните усилия, които всички ние като държави правим".

Казвам, че по тази тема вече има практика - когато не си съгласен с нещо и всъщност нашият парламент не ми е дал мандат да приема подобно нещо, тогава на първи март ще кажем "в тази част или по този начин ние не можем да го подпишем", поясни той. Не казваме, че бихме могли "да правим номера", а казвам, че това беше лош прецедент - при 100 процента изпълнени критерии всички държави, до една го отчетоха, но по
някаква друга причина ние все още не сме в Шенген. Казвам, че това би могло да изиграе лоша шега при взимането на важни решения, уточни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и станишев и бойко с америка се *** но не мислят за народа народа да мре по скоро изкат да затрият България тава е истината и оспяват .трябва да се молим на господ да ни прати пони един левски да се опита да ни спаси от новите поробители .
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има нещо гнило в Унгария и Чехия, опак народ, и срещу СССР първи се опълчиха, сега и срещу ЕС. То да вземеш Източна Европа е лесно, но е трудно да я задържиш.
77
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ПРЕМИЕРА Е ИЗБРАН ЗА ДА УПРАВЛЯВА..., А НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА..., с некадърните си министри!!!Националния ни интерес е ясен Благоденствие на Българската нация!Бюджета е неадекватен, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза; Българската криза обаче е структурно-управленска:- У нас съществува Предпазарно стопанство...- Най-голямата пречка за развитието ни е Клиентската система, наречена Обръчи от олигархически фирми червени, сини и татарско-циганскиОткъде пари ли?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от нея!!! Следователно средната ни заплата ТРЯБВА БЕЗПРИКОСЛОВНО, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!! За по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят Данък печалба, за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, първо да плати ДДС от 20% (та какво друго е печалбата, ако не добавена стойност), а после и колкото са удръжките на работещите граждани 37.5%... Изхода е Преработка на бюджета, заради:1. Американската финансова криза Еврофондовете не стигат Необходимо е мощно директно нисколихвено кредитиране на производството, чрез ББР... 2. Световната продоволствена криза - Стимулиране на Селското стопанство Поземлена реформа налагаща собственост на земя до 1 000 декара и възстановяване за държавна сметка на Хидромелиорацийте...3. Световната рецесия Данъчно стимулиране и банкови гаранции, чрез ББР, на износно ориентираните крайни производства..., което ще раздвижи съпътстващите и кооперирани фирми4. Световната екологична криза - Строителството на Белене 33% (660мил. евро) от поръчките са за Български фирми, които имат въпиюща нужда от тях и затваряне на 50% от въглеродните ТЕЦ-ове, защото глобите за парникови газове ще ни върнат в каменнета ера....5. Структурно-управленската криза и беснеещата комунистическа Мафия възстановяване на държавните институции, под лозунга - Да върнем държавата на гражданите, и следните реформи:- Индивидуални картови сметки здравни досета в Здравеопазването;- Масово Професионално средно образование гимназийте, са доказана загуба на време- Съкращаване на държавния апарат с 30%.Всичко останало е от "Лукаваго...
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много са смешни някои постове, като ги чета из този форумец..не съм нито за ГЕРБ нито за БСП, ама тия от ГЕРБ показват колко плиткомислещи заблудени пожарникари са като интерпретират всяка критика към Б.Б. като дошла от бсп-ар, *** и червен писач?!?! Много сте зле, народа вижда, че с нищо не сте по-различни от едно тоталитарно управление, ама с нищо!! И вие сега служите на съюз(ЕС) и маниполирате медии, хора, мнения и ибзори ДОРИ !!! Народа сам ще ви погребе герберски ***!!
75
1
 
2
 
! Отговори
Ти тиии преди 12 години
Като не могат да измислят как да обединят 25 държави в ЕС, решиха да ни върнат в каменната ера, за да започнем обединението изначално.
74
7
 
11
 
! Отговори
нт преди 12 години
Англия винаги е била най - умната страна на планетата.Задайте си въпроса - защо ползва само екстрите на ЕС и когато опре до даване им показва среден пръст-някой да е чул че им е зле...
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъй като тук сме все милионери в тази страна, сега и данък на банковите транзакции ще има- продадем ли нещо, хайде данък.
72
0
 
5
 
! Отговори
101 до 105 преди 12 години
Интелигентността е въпрос на даденост (от Бога) и въпрос на труд (от човека, който я развива).Що се отнася до пунктоацията, мисля че твърдението ви е пресилено.Православен съм.И не съм българин, което донякъде ме радва, защото с вас българите (почти всички) може да се комуникира само заяждайки се.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквото и да говорите за ЕС, добре че ни налагат ограничения и ни пускат комисии да проверяват това и онова, че да се поспрат малко с лапачката нашинките ни. Дали щеше да има реална някаква реформа някъде ако не ни наблюдаваха? Всички знаете отговора. За нации като нашата, Гръцката, Италианската и Испанската трябва строг контрол че да може ония отгоре да работят реално. И каквото и да си ръсим тук всички знаете че това е истина!
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бедността е въпрос на чувство.Ако се чувстваш беден значи си беден.Разбира се ако си безработен, без пари и без поддръжка от никой си беден.Но често повече се оплакваме отколкото да сме бедни.Често съм бил щастлив и с много малко.Оставал съм и без храна, без пари, без подкрепа, но се радвам, че съм имал такъв период в живота, защото човек който не е бил в това положение не може да разбере някои неща.
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Za6to se sravniavame sus strani deto horata sa mnogo po bogati?Onezi podpisvat takiva dogovori 6toto hi4 ne im dreme."socialnata im pomo6t"deto ia razdavat na nekvi klo6ari e .... 3 puti po visoka ot edna bulgarska zaplata.Ostanalite pribirat kum 5 bona mese4no niakoi i pove4e.V Bulgaria znaete kvo e - BEZ ANALOG.Dori i niakakvi afrikanski strani deto predi20 godini tancyvaha kanibalski tanc okolo kazana otdavna ni minaha po dohodi.Pak si izberete milicioner za premier.Ytre 6te vi rastrelva..
68
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Най-добре се живееше при БКП - преди 1989г, и при БСП - между 2007 и 2009.--Пий си розовите хапчета със сърп и чук и не ни пробутвай измишльотините си!"Фактите са си факти, и лъжите гейберастки не хващат. Всеки може да прецени, че откакто ГЕРБ започнаха да мърсуват на територията всичко се срина.А който е на възраст лесно може да прецени колко по-спокоен и сигурен беше животът преди промените.Почнеш ли веднъж да си търсиш работа, бързо ще усетиш истината.
67
2
 
4
 
! Отговори
познай кой преди 12 години
Пестенето е най-краткият път към мизерията, а пък мизерията е най-краткият път към КОМУНИЗМА!!!!!
66
1
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Къде се буташ сред офшорките - Кипър
65
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съвсем наскоро бах в Кипър и там хората ненавиждат ЕС и говорят ,че откакто са влезли в европейския съюз ,жизнения им стандарт се е понижил значително
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пагубното за България е, че нейните управници са само люде, които дават за пример миналото, без да имат поглед върху бъдещето. Те следват чужди указания, чужди напътствия и служат на чужди интереси, в името на собствената си настояща моментна облага. Те са празни, кухи, безидейни. Те сочат грешките на миналото, за да оправдаят настоящето, докато се страхуват от бъдещето.
63
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Хубаво, че пишете за мизерията в България. Но не забравяйте да пишете, че това положение ни докара БСП и техните мутанти ДПС и БСП."Най-добре се живееше при БКП - преди 1989г, и при БСП - между 2007 и 2009.Откакто дойде най-интелигентният десен политик в България - Бочко, всичко рухна. На съвестта на избралите това недоразумение лежи страданието на тоя народ.
62
2
 
8
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
До 81:Правете нещо,викайте,крещете,тропайте,но нещо правете.Не мълчете като овци преди заколение.Тя дори овцата блее.Иначе загивате.
61
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Почти половината (41%) от българските граждани нямат достатъчно средства, за да си плащат сметките, да отопляват жилищата си, нямат кола или телефон."Ами продайте си жилищата и със спечеленото ще си изплащата наема и сметките поне десетина години. А в това време ще работите за да натрупате пари за следващите десетина години. И ако за това време не сте спечелили достатъчно, значи не сте за града - отивате в гората, да живеете в колиби и да пасете овцете! Стига вече безотговорно соц-лапане!
60
3
 
4
 
! Отговори
До 81 преди 12 години
Ер-Доган-чо, какво искаш да случи, че така страстно се изказваш рано сутрин, ами щом толкова искаш нещо да ти се случи, обади се на адаша си да ти навре краставицата в *** ти уста и после направо в ***. Ти си един жалък платен долен комунистически демагог, познах, нали?