Правозащитник ще е следващият президент на Германия

Управляващите и опозицията се споразумяха за Йоахим Гаук
20 фев 2012 07:37,
14
Правозащитник ще е следващият президент на Германия
Гаук и Меркел. Снимка: Reuters

Германското правителство и двете основни опозиционни партии обявиха, че заедно ще номинират бившия източногермански правозащитник Йоахим Гаук за бъдещ президент на страната, на мястото на подалия оставка Кристиан Вулф, съобщи Асошиейтед прес.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че нейното десноцентристко правителство и левоцентристката опозиция са се обединили около кандидатурата на Гаук, която първоначално беше предложена от опозиционните Германска социалдемократическа партия и Зелените.

Още по темата

Меркел обяви това решение на пресконференция в Берлин след среща с двете основни опозиционни партии.

Първоначално канцлерът нямаше желание да подкрепи кандидатурата на Гаук, но за 72-годишния бивш дисидент и протестантски пастор се обяви младшият партньор на християндемократите в управляващата коалиция, Свободната демократическа партия, отбелязва ДПА.

Йоахим Гаук беше кандидат за президент от опозицията преди две години, но тогава Меркел се противопостави на кандидатурата му.

Тя предпочете за държавен глава Кристиан Вулф, който в петък подаде оставка след поредица скандали, свързани с негови тесни връзки с богати бизнесмени в качеството му на бивш премиер на провинция Долна Саксония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Do 11 преди 12 години
хахаха, позволи ми да се посмея. Не звучищ като знаещ.Отдавна няма ГДР и ГФР:)Оси и Веси отдавна не са интересни теми.Ти сигурно живееш в "Осия"Немска нация"?????Май не четеш достатъчно.Колко имаш по история?5? :)
11
0
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Не съм забелязала да има 2 народа.Напротив,харата са същите.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За незнаещите -В ГЕРМАНИЯ ЖИВЕЯТ ДВА НАРОДА-НА ГДР И НА ГФР,НАРИЧАНИ "ОСИ" И "ВЕСИ".Това постигнаха манипулаторите и антигерманците от ЩАЗИ.тРУДНО ЩЕ ИМА НЕМСКА НАЦИЯ-СЛЕД ГОДИНИ....
9
0
 
2
 
! Отговори
ДО 9 преди 12 години
Когато станем Германия!Когато партиите не са мимикрия на стари идеологеми като БСП,която няма нищо общо със социалдемокрацията.Когато променим глупавата си КОнституция и президента не се избира мажоритарно за да няма никакви функции,било социални или тиранични например.Когато кметът на обшината е и предс.на общ.съвет по право ,а не да е заложено двете длъжности да бъдат в конфронтация за да се компрометира демокрацията ,за да се възбуди носталгия по нищонеправенето и ориенталщината на соца.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога ли в България опозиция и управляващи ще предложат обща кандидатура за президент?!
7
1
 
3
 
! Отговори
МШ преди 12 години
Общо взето,да му е честито,макар че повечето германци не знаят името на президента си. Става лошо за журналистите,че нямат вече хляб в президентството там. Друго си е да си намесен в скандали и далавери и при това жена ти да е красавица.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ангела Меркел е от бившото ГДР , сега и президента им Йоахим Гаук е от ГДР , абе май дойде време източногерманците да оправят обединена Германия.
5
3
 
7
 
! Отговори
Калин преди 12 години
що сте недоволни бе .. *** .. то само с търкане на фалоси ..на съветски монументи не става :)
4
5
 
5
 
! Отговори
продажба на омраза преди 12 години
Гаук никога не е бил диссидент. В бившето ГДР църквата, включително и Гаук, се ползваше с привилегии и не беше преследвана. В бившето ГДР и във Федералната република, Гаук си изкарва парите с продажба на омраза срещу всико източно!
3
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 12 години
Яловия, разлика между ПРАВО-и природозащитник правиш ли?!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За пореден път се доказва че максимата "Твърде съм стар за тия работи" е просто глупаво клише.А максимите са измислени от умствено и духовно слаби хора за да могат да се подпират на тях.Староста е най вече в съзнанията им.Някой като е читав и има акъл и на 90 години ще е свет.Пълно е с некви престъпници и *** на по 18.Затова нека годините не са ви фактор бабини деветини -"*** той е стар *** той е млад" гледайте може ли го или не го може.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добър избор.