Среднощни пазарлъци спасяват Гърция

?130 млрд. и отписване на 53,5% от дълга й
21 фев 2012 09:21,
136
Среднощни пазарлъци спасяват Гърция
Снимка: Reuters

Гърция ще получи втори спасителен заем, стана ясно след инфарктно заседание на еврозоната.

Финансовите министри от страните членки обсъждаха до ранните часове на деня плана за спасяване на гръцката икономика.

След маратон от преговори те се договориха за новото споразумение с Атина, което включва отпускане на заем в размер на 130 милиарда евро и отписване на 53,5% от гръцкия дълг, пише в. "Нафтемборики" и цитира думите на премиера Лукас Пападимос, който също присъства на заседанието, че това е "ден от историческо значение".

Още по темата
За пазарлъци на заседанието на Еврогрупата пише в. "Та неа". Изданието отбелязва, че фитилът е бил подпален от доклад на тройката инспектори на Европейския съюз и Международния валутен фонд за стабилността на гръцкия дълг.

В текста се посочва, че заради икономическия спад - резултат от новите рестриктивни мерки, в замяна на които Гърция получава финансовата помощ, до 2020 г. ще бъдат необходими още между 50 и 100 милиарда евро, за да може икономиката на страната да влезе в релси.

Изданието цитира управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, според която за да бъде постигната целта - намаляване на гръцкия дълг до 120 процента от брутния вътрешен продукт до 2020 г., ще са необходими още средства.

Загубите от 53,5 на сто по гръцките облигации, които са се съгласили да понесат частните кредитори на Атина, ще имат като резултат намаляване на гръцкия дълг със 110 милиарда евро, пише в. "Катимерини". Изданието посочва, че на заседанието на Еврогрупата е имало натиск частните кредитори да понесат по-големи загуби.

Страните членки са се съгласили да намалят значително лихвите по кредитите, получени от Гърция, в рамките на първия спасителен пакет, което ще донесе на Гърция ползи в размер на 6 милиарда евро.

С още 7 милиарда евро ще бъде намален дългът посредством участието на централните банки в страните членки, пише вестникът.

"Ще има задушаващ надзор" на изпълнението на поетите от Гърция ангажименти за реформи, пише в. "Елефтерос типос".

Изданието посочва, че тройката инспектори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд може да се установи за постоянно в Атина. Създава се и сметка, която да обслужва задълженията по дълга, отбелязва вестникът.

Под заглавие "130 милиарда евро с вериги" вестник "Димократия" пише, че в четвъртък през нощта в Атина ще бъде гласуван закон за прилагането на всички искани от кредиторите мерки.

На 12 февруари гръцкият парламент прие серия от рестриктивни мерки, искани от кредиторите в замяна нова финансова помощ.

Гласуването премина с напрежение както във, така и извън сградата на парламента. По улиците на Атина имаше масови демонстрации, преминали в безредици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
6
 
! Отговори
иво преди 12 години
е това ако не е заробване здраве му кажи...
99
2
 
12
 
! Отговори
112 преди 12 години
Да си грък не е националност, а професия.
98
9
 
11
 
! Отговори
Грък преди 12 години
До някъде разбирам защо българската пасмина плюе по нас.Булгарския БВП =47 млрд гръцкия = 305 млрд.Гърция с най-дългата плажна ивица в света ,булгарската -не може да се види морето от бетоните на мутрите.Булгарските младежи идват да берат портукали тук, а младите и по-хубавите момичета да проституират/по грозните си остават при вас/.А майките ви слугуват и бършат гъзовете на нашите родители...и ви е малко гадно,малко неприятно ... разбирам :)Ама като не ви харесва Гърция си стойте в *** !
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами тия пари ще отидат гърците да изплатят предишните заеми от 2010 г. за 110 милиарда евро и лихвите, а после ще трябват през 2014 г. нови 200 милиарда евро, за да се платят сегашните 130 милиарда евро и лихви и така се получава само отлагане на фалита и планина от борчове.
96
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе я стига сте ни плюли държавата!Навсякъде се краде.Разликата е ,че в силните държави колкото е да се краде има и да остане а у нас от малкота като се дръпне и се усеща.Германия е сила щото има икономика благодарение на на огромните суми наляти след 2 св. война.Гърция е добре също заради наляти огромни суми /и продължават да наливат/.Ние сме зле защото платиха на Иван Костов да съсипе икономиката та да не им пречим на пазарите.Сега нямаме ни промишленост ни селско стопанство.Е как да сме?
95
1
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 12 години
Колко рев за гърците! Май никой не чете цифри, освен 101 дотук? С жестоките мерки намаляват минималната пенсия на 700 евро! Даже не отменят 13 и 14 пенсия и заплата! Ало...!Имате ли идея колко са спестяванията на гръцките семейства? Преди Коледа писа, че за един месец са изтеглили и преместили в негръцки банки над 5 млрд. евро!Цялата тупурдия е за спасяване на германските банки и милиардните договори на Сименс и други дебели германски компании! Германия спасява себе си, а гърците пак ще живеят
94
0
 
6
 
! Отговори
НЕ СМЕ СТАДО ОВЦЕ! преди 12 години
А ЧЕ ИМА МРЗ КОЯТО ЗАВИСИ ОТ СТАЖА ЗАЩО НЕ ГО СЪОБЩАВАТ ОТ КЕНЕФИСТАНСКАТА БГ-ПРЕСА?
93
0
 
7
 
! Отговори
1000 ГОДИНИ НА ЗАД преди 12 години
НОВИТЕ МРЗ В ГЪРЦИЯ КОЙТО ВАЖАТ ДО 2015 ГОДИНА!586,08 Х 14 НЕСЕМЕЕН БЕЗ СТАЖ634,91 Х 14 НЕСЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖ692,63 Х 14 НЕСЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ750,35 Х 14 НЕСЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ644,70 Х 14 СЕМЕЕН БЕЗ СТАЖ693,52 Х 14 СЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖ751,24 Х 14 СЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ808,96 Х 14 СЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стачките и безредиците, както и циркаджиските номера на политиците им постигнаха своето: отписване на 110 млрд. евро от дълга! :)Добра сделка е!Кой си го може - може си го!Всяка друга нация би се срамувала, но не и гръцката! По повод на суверенитета и неква си гордост: още в момента на искането на заем такива неща няма!И едно уточнение към 86 другар: въпросните 130 млрд. евро не са безвъмездни помощи, а заем с ниска лихва :) И когато те влизаха в ЕС ние строяхме 'зрял социализъм'!
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
104ТИ,ти си ***.Докато се плюем сами ще ни плюят и другите.Винаги е имало хора които искат да живеят добре на всяка цена.Турците са толерирали гърците и за това някои чорбаджии са се гърчеели.Това е истината."Каквото и да ти говорят знай,че става дума за пари."
90
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българинът е ***. Не си гледа насрания ***, а чака със злорадство да види краха на Гърция. Няма да го видиш, Андрешко, защото там са заложени огромни интереси и пари и големите има какво да губят. Гледай си в празната паница и в скъсаните *** и се опитай да пораснеш. Като гледам какви хора ни управляват започвам да разбирам защо по време на османското иго българите са се наричали гърци от срам и не ги упреквам,понеже сме едни жалки плюнки в момента!
89
2
 
12
 
! Отговори
николай преди 12 години
Светът свикна нас българите да ни гледа нагъзени и покорни, чакащи поредната порция *** секс. И докато ние се възприемаме като олигавена, разкрачена ***, светът също ще ни възприема така. За това България никога няма да се оправи, докато сама не извади вибратора. Защото в света на пропуснатите и реализираните възможности, когато един е паднал по корем със забит в *** вибратор, другите няма да му го извадят и да му помогнат да стане.НЕ! ТЕ ЩЕ ГО НАБИВАТ ОЩЕ ПО-НАВЪТРЕ!!!!
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе гърците са си добре а ние продължаваме да им бачкаме най-мръсната работа и така ще продължава да е.Голяма част от парите които са 'потънали" в Гърция ги виждаш къде са-висок стандарт на живот,земеделие,туризъм,улици,градове всичко чисто,красиво и подредено.В България също се краде и всичко отива из швейцарски банки,мутри,к*рви,яхти,джипове.Това е разликата между двата народа и затова винаги ще си останем техните бачкатори за полето,миячи на *** и млади к*рвички за дърти гръцки дедовци.
87
0
 
3
 
! Отговори
кървави икономйи преди 12 години
Сред мерките за икономии са намаляване на пенсиите над 1300 евро до 12 процента и отмяна на надбавката за многодетни семейства с годишен доход над 45 000 евро. Условията за отпускане на новата помощ предвиждат още премахване на 550 поста на помощник-кметове с цел да се спестят 30 млн. евро, намаляване на публичните инвестиции с 400 милиона, на разходите за лекарства с 1,1 млрд. евро, ограничаване на потребителските разходи и др.
86
0
 
3
 
! Отговори
Тома - до 93 преди 12 години
Не изглежда да е така. Няма да стане , ако я караме по правилата на съюза-по-малко да крадат политиците, мафията да се притисне и да пусне от мръвките и ние да се дисциплинираме. Не е толкова лошо да живеем като германците и французите- с добри доходи и добър стандарт. Само ,че те не са имали нашия крадлив преход. Хаосът у нас трябва да свърши.
85
4
 
5
 
! Отговори
Курос Мафанис преди 12 години
Честито , малаки
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Давените философи сега да търсят помош от Голденсакс,които им поправиха досието за влизане в еврозоната.Терикати,тия са във фалит от самото им създаване.Сега има да молят намерят работа да мият старите им ***.Това е най мързеливата нация
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Удивително е колко много хора не разбират, че гърците реално вече са роби. И то за поколения напред.
82
0
 
9
 
! Отговори
99999999 преди 12 години
Гърция загуби независимостта,защото тия пари ще бъдат на блокирана сметка,т.е.преди да плащат на чиновниците ще платят на ЕС.Европа ще ги контролира занапред значи Гърция загуби суверинета
81
0
 
4
 
! Отговори
Тома преди 12 години
Фалират, да! не е хубаво- да! Но пък живяха добре в рамките на едно поколение- на кредит, със самочувствие.... ние строихма социализъм, капитализъм... И все се надяваме да дойде доброто време. Животът на няколко поколения българи отмина в строежи и чакане. Слаба държава=корупция, партизанщина и факелаки.... Населението къта спестявания, политиците са милионери. Тъжно.