Среднощни пазарлъци спасяват Гърция

?130 млрд. и отписване на 53,5% от дълга й
21 фев 2012 09:21,
136
Среднощни пазарлъци спасяват Гърция
Снимка: Reuters

Гърция ще получи втори спасителен заем, стана ясно след инфарктно заседание на еврозоната.

Финансовите министри от страните членки обсъждаха до ранните часове на деня плана за спасяване на гръцката икономика.

След маратон от преговори те се договориха за новото споразумение с Атина, което включва отпускане на заем в размер на 130 милиарда евро и отписване на 53,5% от гръцкия дълг, пише в. "Нафтемборики" и цитира думите на премиера Лукас Пападимос, който също присъства на заседанието, че това е "ден от историческо значение".

Още по темата
За пазарлъци на заседанието на Еврогрупата пише в. "Та неа". Изданието отбелязва, че фитилът е бил подпален от доклад на тройката инспектори на Европейския съюз и Международния валутен фонд за стабилността на гръцкия дълг.

В текста се посочва, че заради икономическия спад - резултат от новите рестриктивни мерки, в замяна на които Гърция получава финансовата помощ, до 2020 г. ще бъдат необходими още между 50 и 100 милиарда евро, за да може икономиката на страната да влезе в релси.

Изданието цитира управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, според която за да бъде постигната целта - намаляване на гръцкия дълг до 120 процента от брутния вътрешен продукт до 2020 г., ще са необходими още средства.

Загубите от 53,5 на сто по гръцките облигации, които са се съгласили да понесат частните кредитори на Атина, ще имат като резултат намаляване на гръцкия дълг със 110 милиарда евро, пише в. "Катимерини". Изданието посочва, че на заседанието на Еврогрупата е имало натиск частните кредитори да понесат по-големи загуби.

Страните членки са се съгласили да намалят значително лихвите по кредитите, получени от Гърция, в рамките на първия спасителен пакет, което ще донесе на Гърция ползи в размер на 6 милиарда евро.

С още 7 милиарда евро ще бъде намален дългът посредством участието на централните банки в страните членки, пише вестникът.

"Ще има задушаващ надзор" на изпълнението на поетите от Гърция ангажименти за реформи, пише в. "Елефтерос типос".

Изданието посочва, че тройката инспектори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд може да се установи за постоянно в Атина. Създава се и сметка, която да обслужва задълженията по дълга, отбелязва вестникът.

Под заглавие "130 милиарда евро с вериги" вестник "Димократия" пише, че в четвъртък през нощта в Атина ще бъде гласуван закон за прилагането на всички искани от кредиторите мерки.

На 12 февруари гръцкият парламент прие серия от рестриктивни мерки, искани от кредиторите в замяна нова финансова помощ.

Гласуването премина с напрежение както във, така и извън сградата на парламента. По улиците на Атина имаше масови демонстрации, преминали в безредици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
"Среднощни пазарлъци спасяват Гърция"..... мерси ви казвам аз на такова спасяване при условия по жестоки и от фалит!!!
59
2
 
5
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
какво трябва да се срути за да разбереш примерно че ЕС е фалирал--Говори с цифри! БВП на ЕС е най-големият в света - факт 1. Доларът се обезцени спрямо едрото - факт 2. Еврото избутва долара са световна резервна валута - факт 3. ЕС успешно се самофинансира, САЩ - не!Има дълъг списък от такива факти.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз като *** компютърджия неразбиращ кой знае колко от икономиска мисля, че политиката на ЕС е супер неадекватна.Тези всичките пари, които отпуснаха на Гърция за нейното безсмислено спасяване можеха да се инвестират в България и безработицата да стане 1% /главно състоящ се от мързеливи и бездарни ***/. Но сега заради тях пак ще си седим на 11% /по официални данни, по неофициални много по-висока/ с тенденция към увечеличаване...
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как да не ти стане хубаво, да се наречеш българин. Бойко прави федероси на Меркел, тя пък му (ни) забива *** отзад. Ние си броим левчетата, на гърците им опрощават милиарди. Бива, радвам се, че съм случил на политици.
56
2
 
7
 
! Отговори
do 10 преди 12 години
Да вземеш да прочетеш малко история за да видиш как този Български " робски " народ не един път се е налагъл над гордите ти Гърчуля, и как Византия се е съобразявала с велика България както и много други държави.После като се по-образоваш ела да пишеш в форумите.
55
1
 
10
 
! Отговори
Ζο преди 12 години
Хахахахаха! Мизерията пак за нас! Нека гърчулята плющят узо и папат агънца и рибка по 50евро килото у таверните и да плачат за мизерната мин заплата от 600 евро!!!!
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тук не става въпрос за това колко ще сме щастливи, ако фалира Гърция или не. Става въпрос, че ще им упростят 50% от дълга, т.е. ще им подарят няколко десетки милиарда. Това кой би го направил спрямо бедните европейски страни? Нали говорим за европейска солидарност? Онзи ден "всички бяха гърци". Защо един път всички не бъдат българи или румънци, или молдовци? Да знаете... не е добре това, което се прави за нас. Затова сме бедни, а не защото сме злобни.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
59 какво трябва да се срути за да разбереш примерно че ЕС е фалирал , начело с САЩ , ЕС се крепи от Германия единствено ,ще те питам нещо - Германия според тебе колко страни ще спасява , сега се почва - Португалия , Испания , Италия ........ и още нещо , няма как вече ЕС да е икономика номер едно в света разбираш ли , говорим вече за капитализъм , а той изяда вече каквото можа , няма на къде , говорим за системна криза а не само за финансова
52
0
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Тук някой хорица не са ме разбрали! Аз не искам на гърците да им е зле! Искам справедливост! Който акто си го направи, така ще му е! Но не искам двойни стандарти! Не искам ние да сме "отличници" с най-ниската покупателна способност в ЕС, а гърците да са "зле" с доста по-висока покуп. способност от нас и след така наречените икономии! Това е двоен стандарт и пряка подигравка за нас от ЕС! ФАКТ! Или вие го виждате по-различно? Нека си говорим с факти!
51
1
 
8
 
! Отговори
asd преди 12 години
Значи им опрощават 110 милиарда, за да им набутат 130 милиарда нови дългове. Така гърците са на -20 милиарда. Тия чиновници ни правят на балами. За какво влизане в релси говорим, гърците затъват все повече, фалита им е неизбежен. Просто забавят нещата за да избегнат срутване на ЕС толкова скоро, защото никой не е подготвен още за това. Нужен е тотален рестарт на финансовата система, дано този рестарт не се окаже 3-та световна война, предизвикана от машинациите на шепа спекуланти.
50
0
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Сега ще премат България в Шенген за да изплаща дълга на Гърция. Конграчулейшън. Това ще бъде голям успех за управляващите. --Бъркаш Шенген с еврозоната. Двете нямат нищо общо.Второ, не си мисли, че Германия изплаща дълга на Гърция. Точно обратното, Германия печели от сделката.
49
7
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
ЕС го има единствено на листовете хартия , това е една прогнила система , срутена държаща се единствено от един пилон в средата наричащ се Германия ,--ЕС е най-голямата икономика в света. Еврото упешно избутва долара като световна валута.
48
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като чета коментарите тука ми става ясно защо сме толкова бедни - защото сме злобни.Като фалира Гърция ние какво печелим ? Завръщането на 300 000 българи,работещи там,мизерия за хиляди български семейства,фалит на стотици фирми и т.н.Обаче ще сме доволни че на Йорго ще му е зле,без значение че ние сме в тинята.Май там си ни е по-добре...
47
1
 
0
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
А бе ти ужас, на чуждото нещастие ли се радваш повече или на собственото си щастие. Смени си буутлоудъра!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
130 милиарда евро и отписване на 53,5% от гръцкия дълг>>>Тия гърците са за трепане направо!!!
45
1
 
15
 
! Отговори
скрап за милиарди преди 12 години
Маляките вече официално са роби на Германия. Да им е честито :DЗа тези, които мислят, че маслинаджиите няма да върнат нищо - ох, малеееее, ако знаете какво ги чака... Че им опростят 50%, но ще върнат повече ;)--Нищо не са им опростили, защото с тези пари беше купена втора ръка военна техника, която беше за скрап, а политиците им прибраха милиарди комисионни за далаверите. Банките и те прибраха доста милиарди от продажбата на скрап. Сега уж отписват част от дълга.
44
2
 
11
 
! Отговори
133 преди 12 години
"Ще има задушаващ надзор" на изпълнението на поетите от Гърция ангажименти за реформи, пише в. "Елефтерос типос"." А дали ще им наложат валутен борд, както наложиха на нас. Или Гърция отново е специален случай. Изобщо за сетен случай се убеждавам, че нашите политици за нищо не стават и все някой друг им е виновен.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
44 не ми говори за преди 44 или там колко си години , говори това което е сега , което е правилно , СЕГА чуй ко ще ти кажа - ТИ когато строиш къща копуваш нови тухли нали , не взимаш от порутената барака до тебе потрошени ...... разбираш ли , ЕС го има единствено на листовете хартия , това е една прогнила система , срутена държаща се единствено от един пилон в средата наричащ се Германия , ко да ти обяснявам повече
42
0
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
това е така 100% ако ни бяха оставили да си направиме република със всички възрожденци в управлението сега щеше да е друго..натрапиха ни ги тези *** от най-долните касти в Европа и най-вече сатанинската фамилия Сакс-Кобург-Готта..Затова на двореца Борис 3 на жълтите павета отгоре над вратата има отрязана Лъвска глава полазена от дракон или змей
41
1
 
10
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
Маляките поне знаят какво ще плащат...А ние плащаме незнайно какво