Барозу гневен на Орбан, че сравнява ЕС със СССР

Унгарският премиер се нахвърли срещу „европейските бюрократи“
16 мар 2012 17:05, Елка Василева
53
Барозу гневен на Орбан, че сравнява ЕС със СССР
Ние няма да бъдем колония! - заяви Орбан. Снимка: Reuters

Европейският съюз реагира днес гневно на изявления на унгарския премиер Виктор Орбан, който сравни служители в Брюксел с потисници от съветската епоха, предаде ДПА.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу смята, че "онези, които сравняват Европейския съюз със СССР, показват пълна липса на разбиране за това какво е демокрация", заяви говорителката на ЕК Пиа Аренкилде, коментирайки изявлението на Орбан.

Вчера на национален митинг в Будапеща унгарският министър-председател се нахвърли срещу "европейските бюрократи" и каза, че унгарците "много добре знаят какво означава непоисканата другарска помощ, дори тя да идва облечена в елегантен костюм, а не във военна униформа". "Ние няма да бъдем колония! - подчерта Орбан. "Унгарците няма да живеят под диктата на чужденци, няма да се откажат от своята независимост и свобода", заяви той.

Десноцентристкото правителство на Виктор Орбан е в обтегнати отношения с ЕС по няколко въпроса. Критиците го обвиняват, че води автократична политика, откакто си осигури огромна победа на изборите през 2010 г.

Тази седмица финансовите министри от ЕС замразиха 495 милиона евро от регионалните фондове за Унгария от началото на 2013 г., тъй като страната е превишила ограниченията за бюджетния дефицит.

Отделно Еврокомисията е започнала наказателна процедура, за да накара Унгария да промени новата конституция, ограничаваща независимостта на съдебната власт и на централната банка. Изпълнителният орган на ЕС изразява също загриженост от ограничаването на свободата на медиите в бившата комунистическа страна.

Будапеща бе предупредена, че ако не се съобрази с исканията на ЕС, може да не започнат преговорите с Брюксел и Международния валутен фонд за предпазен заем, от който Унгария се нуждае, за да избегне банкрут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
18
 
! Отговори
Кейн преди 12 години
Абе то ние тука отдавна така си мислим,ама друго е цял премиер да го каже.Никаква демокрация няма,една сал бюрокрация дето я осмиваха едно време в ''Стършел''.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bravo toz Ungarets se e izkazal kakto triabva obarnete vnimanie na tova: Отделно Еврокомисията е започнала наказателна процедура, за да накара Унгария да промени новата конституция, ограничаваща независимостта на съдебната власт и на централната банка" Pak ZA BANKI STAVA VAPROS
24
1
 
28
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Прав си Марк, така можеш сам да си отговориш защо ни накараха да си разрушим индустрията, селското стопанство, а сега и енергетиката. Просяците не могат да водят самостоятелна политика и ще играят по свирката на ,,чужденците,,. И не Орбан докара до фалит Унгария, а тези преди него. За гърците няма какво да коментирам , живели са на заем за да поддържат стандарта на другите живеещи на заем, те не са единствените с дългове.
23
1
 
2
 
! Отговори
Луд Гидия преди 12 години
Най-добре от всички го е казал 17 под псевдоним 777. Все едно, че аз съм го написал. Поздравления! Всички други коментари може да се изтрият.
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех, дано не им се огъне тоя Орбан!!!
21
1
 
34
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Унгарците ме кефят, през 56 имаха смелостта да се опълчат на СССР, когато беше в силата си, а сега се противопоставят и на икономическите диктатори от ЕС. Личи си, че са били част от голяма европейска империя и имат самочувствие.
20
1
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Чул те Господ!
19
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брюкселското КПСС е по педалско от Московското...
18
2
 
29
 
! Отговори
корумпе преди 12 години
Разпадането на ЕС тръгва от Унгария. Ясно...
17
3
 
23
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Орбан е прав - и в Съв.съюз и в ЕС комисарите са все евреи, докато този унгарец е ариец, както руснаците е и европейците.
16
1
 
58
 
! Отговори
777 преди 12 години
ОРБАН Е СГРЕШИЛ, ЕС Е КОПИЕ НА НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ.ПОЗДРАВЛЕНИЯ Г-Н ОРБАН, ВИЕ СТЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ,КОЙТО КАЗА НА ВСЕОСЛУШАНИЕ , ЧЕ КРАЛЯ Е ГОЛ .ДЕМОКРАЦИЯ НЕ СЕ НАЛАГА СЪС СИЛА РЕКЕТ И ЗАПЛАХИ .САМО ТОЗИ ФАКТ ДОКАЗВА ,ЧЕ ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ. ВЪВ ТОЗИ СЛУЧАЙ ИМАМЕ ДИКТАТУРА НА КОРПОКРАЦИЯТА, ПРИКРИТА ЗАД УЖ ДЕМОКРАТИЧНИ ПРАВИЛА. СКЪПИ ЧИНОВНИЦИ ОТ ЕС, АЗ НЕ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ ВЪВ ВАШЕТО БЪДЕЩЕ И ПО ВАШИТЕ ПРАВИЛА, НЕ ЖЕЛАЯ ДА БЪДА РОБ. НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА !!!
15
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обидно е да се сравнява СССР с Евре....ския съюз
14
3
 
2
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 12 години
Няма значение дали я възприемаш или не - тя ще се осъществи, ако си жив следващите 2-3 десетилетия ще се убедиш сам!
13
2
 
20
 
! Отговори
SS-Totenkopf преди 12 години
до 12 : Мечтая си да има по-малко *** в нещастната ни държава.....но това е само една мечта...!!!
12
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 10 прав си щом не възприемам като тебе идеята за Панславизма , не знам самоч че кой е хипнотизирания в случая
11
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 11 Държавна сигурност - черепът май си мечтаеш за Фюрера а
10
2
 
52
 
! Отговори
SS-Totenkopf преди 12 години
Само за слепците и *** не е ясно ,че в ЕС демокрацията е само фасада,зад която удобно се крият ЛИЦЕМЕРИЕТО И ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ !!! Да не забравяме,че превишаване на бюджетния дефицит има и в други страни,например Испания,което остава безнаказано !!! Извиването на ръцете на Унгария има ясна за всички цел - промяна на текстове на Конституцията й. ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ, ТОВА СЕ НАРИЧА ИЗНУДВАНЕ !!!
9
2
 
4
 
! Отговори
до 7 от славянин преди 12 години
А на теб кой ти държи очите затворени и съзнанието хипнотизирано!?
8
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 3 егати чугуна имаш ли въобще представа за какво става дума или и ти да се включиш в диалога с нещо оригинално , не си , мой човек така да знаеш.
7
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До и какво мислят всички , ако трябва да се *** от Европа всички са за , но ако трябва да се спазват европейските правила и ценности почват увъртанията