До ноември Русия решава за трасето на "Южен поток"

Бъдещият газопровод е планирано да мине и през България
28 мар 2012 17:10,
45
До ноември Русия решава за трасето на "Южен поток"
Русия още не е решила откъде ще мине трасето на "Южен поток". Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Москва ще вземе окончателно решение за маршрута на газопровода "Южен поток" през ноември, съобщи замeстник-министърът на енергетиката на Русия Анатолий Яновски на конференция за енергийните отношения между ЕС и Русия в Брюксел.

"Проучили сме възможните маршрути, а до края на годината ще имаме пълна проектна готовност да пристъпим към реализацията на проекта", заяви Яновски.

Русия чрез "Газпром" притежава собствеността върху 50% от бъдещата тръба, която трябва да свърже Европа с руските газови находища, заобикаляйки Украйна, откъдето досега минаваха основните маршрути за Централна, Източна и Южна Европа.

Останалите дялове са собственост на италианска, френска и германска компания.

Яновски посочи, че ускоряването на процедурите е станало възможно, след като ЕС даде на проекта статут "обект от общностен интерес".

Тръбата трябва да мине и през България, за което има сключено междуправителствено споразумение и са избрани компаниите, които трябва да проучат евентуалните трасета, както и да направят оценка за въздействие върху околната среда, което е изискване на ЕС.

Яновски посочи, че инвестиционното решение на Москва ще зависи от нуждите на заинтересованите държави и от възможностите и потребностите на останалите участници да продават руското гориво.

Зам.-министърът не скри раздразнението си от политизирането на въпроса с руското енергийно присъствие в ЕС.

"Ето, България непрекъснато ни сервира странни сюжети. Оставаме с впечатлението, че не сме братя славяни, а използваме близостта си, само за да се упражняваме в красноречие", заяви Яновски пред форума, на който присъстваха много евродепутати и представители на Еврокомисията.

Решението на България да се откаже от АЕЦ "Белене" обаче не беше коментирано от руския зам.-енергиен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Драган преди 11 години
точния текст е "Патриот е, дупе дава за наука, за свобода, но не свойто дупе брате, а гъзеца на народа!"
42
0
 
2
 
! Отговори
ДО РАЗПУТИН преди 12 години
РАЗПУТИНЧО ПИТАЙ БАТ СИ БОЙКО КАК ГАЗТА ОТ 330 ДОЛАРА КОЛКОТО НИ Я ПРОДАВА РУСИЯ НАРАСТВА НА 600 ДОЛАРА. БОЙКО ТИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС ТОТАЛНО МЪЛЧИ. А ПЛЕЩИ САМО ГЛУПОСТИ. ЗАЩО??????????????????????????????????
41
0
 
4
 
! Отговори
УОРЛИК ОТ ШЕВРОН преди 12 години
ПРОТИВ ТЪРСЕНЕТО И ДОБИВА НА ШИСТАВ ГАЗ СЪМ ДОКАТО ТЕХНОЛОГИЯТА НЕ СЕ ПОДОБРИ ЗНАЧИТЕЛНО ЗАСЕГА ТЯ СЕЕ СМЪРТ И ОТРОВИ.АКО ИМА ШИСТОВ ГАЗ ТО ТОЙ СИ СТОИ ТАМ И МОЖЕМ ДА ГО ДОБИВАМЕ СЛЕД 20 ИЛИ 30 ГОДИНИ. НИКОЙ НЯМА ДА НИ ГО ОТКРАДНЕ. НЕ Е ТОЛКОВА НАЛОЖИТЕЛНО ЗА МОМЕНТА. НЕ СЪМ ПРОТИВ ТЪРСЕНЕТО НА ГАЗ И НЕФТ ПО КОНВЕНЦИОНАЛНИЯ НАЧИН ДА ТЪРСЯТ И ДА СОНДИРАТ НО НЕ НА ФРАКИНГА. НЕСЪМ ЗА ЗАВИСИМОСТ НИТО ОТ РУСИЯ НИТО ОТ АМЕРИКА.ЖЕЛАНИЕТО МИ Е ДА БЪДЕМ КАТО ШВЕЙЦАРИЯ. ШЕВРОН И УОРЛИК ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ.
40
1
 
2
 
! Отговори
Makedonski Bulgarin преди 12 години
Bratja Bulgari Razberete ce ako Glasuvate Pak za Gerb v Bg ste e Oste Po Zle,Boiko e Mafiota Nevidena tozi ste Unistozi Bulgaria,Sbudete se Vreme e da Dojde Krajot na Gerb i na Mafiotata Boiko.
39
3
 
6
 
! Отговори
Распутин с IQ146! преди 12 години
България може да загуби САМО ОКОВИТЕ!!! Руските *** ПРОСТО НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ЦЕНАТА НА ГАЗА ЗА БЪЛГАРИЯ ПО ВИСОКА! ТЯ Е НАЙ-ВИСОКАТА В ЕВРОПА! И това беше докато имаше Голям "Член"! Сега какво, ще спрат газта ли? Ами това просто не им е изгодно, КОЙ ДРУГ ЩЕ КУПУВА НА ТАКИВА ЦЕНИ? Така че НИКАКВИ ОТСТЪПКИ ЗА ЮЖЕН ПОТОК, докато не свалят цената - сега с 20%, а новия договор по цени като за Германия! Иначе Южен Поток ще гледат през крив макарон!За разлика от България, Румъния НЕ ПОЗВОЛЯВА на ЕКО-*** и ПЛАТЕНИ СЛУГИ на Газпром да определят държавната енергийна политика и политиката при добива на подземни богатства!!! Скоро Румъния ще ни продава газ, извлечен с фракинг от почви ПОД НАШАТА ТЕРИТОРИЯ! И тогава ще трябва да СЪДИМ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, които наложиха МОРАТОРИУМА В НС!!!
38
2
 
6
 
! Отговори
До 22 години преди 12 години
Ще избухне разбира се, те Германците си правят ток от вятър и слънце, а вятъра, както знаем си духа навсякъде, и слънцето навсякъде си пече-не знаят ни мита, ни граници пущините. Само акъл трябва, а акъл в Германия има бол. Де да беше и нашата рабата такава , ама нейсе.
37
6
 
5
 
! Отговори
22 години стигат! преди 12 години
На една среща с германски политици Путин в един момент избухнал и попитал:"Добре де, ядрена енергетика няма да развивате, не искате зависимост от Русия, затова руски газ не искате, руски нефт не искате, въглища не искате, ток от дърва ли ще правите? Ама то и за дърва трябва да дойдете при нас в Сибир!"Нашате работа същата! Сега ще правим руски реактор да работи с американски пръти, а атомна централа ще работи на газ. Сигурно ТЕЦ-овете пък ще минат на пръдня когато мините в МИ пак спрат от студ
36
5
 
14
 
! Отговори
Шаки преди 12 години
Погледнете на картата къде сме! Защо трябва да преебваме отношенията с една държава, която е била най-големият ни търговски партньор? Някой мисли ли какъв пазар е Русия и какви лупинги и плонжове са готови да правят западняците, за да пробият там? А ние го имахме и от 22 години му викаме "къш!"!Нека не се лъжем - централата в Белене не е неефективна! Тя е НЕЖЕЛАНА от американците! Даже англичаните от HSBC не можаха да излъжат, че проектът е нерентабилен, затова и не се коментира доклада!
35
3
 
6
 
! Отговори
Шаки преди 12 години
... горите изсекохме, и на дърва не можем да се топлим... от какво ще добиваме ток и топлина? Тепърва трябва да зарваряме стари ТЕЦ-ове, а уж новите като този на AES в Гълъбово ще ни свалят кожите заради квотите за парникови газове! От ветърни мелници и фотоволтаици ли ще правим ток за индустрия, предстоящиото преминаване към електромобили и пълна електронизация на живота ни? Тази зима бяхме на муинти от режим на тока, защото имаме АЕЦ. А без него?НЯКОЙ НЯМА ЛИ ДА СЕ СЪБУДИ?
34
3
 
7
 
! Отговори
Шаки преди 12 години
Пичове, не ме напуска чувството, че България е изпаднала в някакъв унес, някакъв наркотичен транс и преви всичко възможно да се саморазруши - това от правителство, през президент, парламент, та до хорицата пред комповете.Как и от къде ние ще добиваме енергия? Ядрена енергетика няма да развиваме, а предстои да закриваме мощности. Нефтопровод отказахме. Газопровод се борим да прецакаме. Въглища имаме от най-мърлявите, дето никой в света не гори, защото повече пушат, отколкото да топлят...
33
1
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
И ще намери като поляците - от газ за 300 години, та до пълен провал! Ама защо не се бие тъпана, като за отказа ни от Белене? Колко материала прочетохте тези дни за студения душ в Полша, където съответното им министерство намали прогнозите за запсите от шистов газ с 85%! Американците вече си събират чуковете от там, защото се оказва нерентабилен добива!А у нас даже още никой не знае колко, къде и изобщо има ли, а те вече и шествия подготвят ЗА добива на шистов газ!
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До ноември има много време и може тръбата на Южен поток да заобиколи България и да минава през Румъния. И тогава България ще трябва да дупчи Добруджа, за да търси шистов газ.
31
9
 
7
 
! Отговори
м..му уорликова преди 12 години
Сега със сигурност трасето ще мине през Румъния.А ние ще си дупчим за шисти
30
3
 
9
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Тук тикварчо не играе, този проект го искат Италия и германия, а те не са под такова влияние както Тиквар.
29
3
 
7
 
! Отговори
Vro преди 12 години
Политиката е най-мръсното и долно нещо. И абсолютно излишно. Ето например руснаците за нас - ''братя славяни''. Христоматиен пример за популизъм и заиграване с историята. Но перверзията е, че много лесно може да разбереш целите и домогванията на замесените страни, ако разкодираш механизмите на тази игра.
28
5
 
13
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Ами няма какво да се чудиш. В България се намира най мощната пета руска колона в източна европа разликата от 339 до 576 отива за нейното хрантутене чрез фирмите посредници.
27
8
 
7
 
! Отговори
Брат славян наведен преди 12 години
Абе тия като не им отърва го удрят на чест, достойнство, братство и плашат с турците, а да ни продават газта тройно по-скъпо им изнася. Хич да не минава през страната тоя взривоопасен проблем - тръбата
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия се учуди на крайните газови цени у насГазът на Газпром е евтин, не е ясно защо се оскъпява толкова, преди да достигне до крайните потребители, каза и Бойко БорисовПрепоръчай (10)Средната цена, по която доставя Газпром за България, е 339 долара за 1000 куб. метра. Това е мониторинг на фирмата, това може да не е съвсем точна цифра, но по правило ние не бъркаме. Това каза руският вицепремиер Виктор Зубков след среща с българския министър-председател Бойко Борисов.Цената, по която се внася синьото гориво при равномерна консумация, е 442 до 501 долара за 1000 кубически метра. При неравномерна консумация тези цифри се вдигат и стигат от 519 до 570 долара за 1000 куб. метра.Битовите потребители в България плащат още повече - 576 долара за 1000 куб. метра, показа учудването си Зубков.
25
0
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
от сайта на ДКЕВР: "IV. Пределна цена на природен газ при продажба от обществения доставчик на потребители, присъединени към преносната мрежа -620,16 лв./1000 нм3 (66,66 лв./MWh)" цената е без ДДС, което го интересува бизнеса и е мерило за крайна цена, но дори с ДДС прави 744,19 или 380 евро, разликата до 500 е доста. Не лъжете и не си измисляйте!
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
цените на които руската газ достига крайния потребител в европа е 400-420$ за 1000м3цената за българския славянски братски краен потребител е 500$ и за 2 години Путин ще я вдигне до 700$ (нали сме братя)Това е заради задължително набутаните ни посредници - дъщерни фирми на ГАЗПРОМ + предатели от БСП