Париж и Берлин връщат границата за пътуващи от Гърция?

Атина не се справяла с нелегалната емиграция
Обновена: 20 апр 2012 21:32 | 20 апр 2012 21:30, Бойчо Попов
33
Париж и Берлин връщат границата за пътуващи от Гърция?
Скоро на гърците може да им се наложи да влизат в Германия и Франция с паспорти. Снимка: Reuters

В съвместно писмо до датското председателство на Европейския съюз (ЕС) министрите на вътрешните работи на Франция и Германия са поискали от европейската комисия (ЕС) да им позволи да налагат граничен контрол на хора, пътуващи от Гърция, предаде онлайн изданието EurActive.com.

Говорител на Еврокомисията обаче отказа да коментира дали е поискано да бъдат променени правилата, уреждащи Шенгенското пространство, с мотива, че писмото все още не е получено в Брюксел.

Германският всекидневник Süddeutsche Zeitung цитира писмо, подписано от френския министър на вътрешните работи Клод Геан и германският му колега Ханс-Петер Фридрих.

Министрите твърдят, че имат право да установят граничен контрол, ако друг член на Евросъюза и на Шенген не се справя с овладяването на нелегалната емиграция.

За момента държавите-членки в Шенген могат само за кратко да установяват граничен контрол за определени събития, като футболни мачове и международни срещи на високо ниво, за да предотвратят хулиганство и прояви на насилие.Hidden Field

Предложението на Франция и Германия обаче цели установяването на по-дългосрочни мерки, при това конкретно срещу Гърция.

Френският президент Никола Саркози се закани да оттегли страната му от Шенген, ако правилата не се променят. По думите му държавите, която не могат да контролират границите си, трябва да бъдат изключени от безвизовото пространство.

Саркози многократно е призовавал и за по-затегнат контрол на турско-гръцката граница. Според Брюксел обаче броят на нелегалните мигранти, които навлизат в ЕС оттам, е намалял от 2 хил. души до 500 души на седмица.

От чисто юридическа гледна точка изключването на държава от Шенгенското пространство е трудно, но не и невъзможно. Последиците от повторно въвеждане на граничен контрол с Гърция обаче може да са изключително сериозни за България и Румъния, чието влизане в Шенген се спъва от Холандия.

Решението за влизането ни в безвизовото пространство беше отложено за септември. 

Още новини за Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: германияФранцияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
9
 
! Отговори
do 31 преди 12 години
Щом е такова мнението ти за гърците,учудващо е,че си си избрал гръцко име - КОМЕДИЯ
28
6
 
3
 
! Отговори
KOMEDIA преди 12 години
Liglovcite na evropa . Davaite im pari i gi dondurkaite maloaziiskite *** .
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Етиопските ***-данайците или гърци никой ги не ще защото за нищо не стават :)))
26
2
 
10
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
Разбрахте ли сега истинската причина, да не ни бавят влизането в шенген...
25
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2018г. Новини: ОБН /Обединени Балкански Нации/ затварят границите си за имигранти от Централна и Западна Европа!
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямат заповед гърците,иначе за 24 часа ще изчистят ***!Сега ги прибират в нещо като концлагери,хранят ги,поят ги,да се съберат към 15 000-20 000 ,че да ги изтюрюлянкат от Гърция!
23
1
 
19
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Истинските французи преди около 10 години бяха 25% ! Жалко за хубавата държава..
22
6
 
43
 
! Отговори
бари преди 12 години
Гърците с нищо не се справят освен с лапането ,но това не пречи на баш -европейците да ги дондуркат като свещенни крави,докато за нас си измислят всевъзможни небивалици и откровено се гаврят по всякакъв повод.
21
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Германия има сигурно поне 10 млн гастербайтери - турци, гърци, сърби...Какво като спрат няколко човека да не минават?А във Франция е още по-зле положението - сигурно половината от французите вече са с арабски корени...Мисля, че по отношение на Франция - по скоро Гърция трябва да наложи граничен контрол за пристигащите от Франция.
20
3
 
14
 
! Отговори
VASILISQNISGERMANI преди 12 години
ABSURD....NE MOJESCH DA OTIDESCH DO OKRAG GERMANIQ A DO AMERIKA MOJESCH.....
19
5
 
8
 
! Отговори
бугарин преди 12 години
Ние сме си в безвизово пространство, а Шенген евентуално ще ни намали леко главоболията при започване на работа из Европа. Не че сега не работя в Англия без разрешение и без данъци.
18
3
 
34
 
! Отговори
2 преди 12 години
Тва е все едно Ню мексико да излезе от границите на САЩ защото от Тексас идват много мексиканци...........Е*аси простия съюз....
17
11
 
10
 
! Отговори
Антифашист Зафашпари преди 12 години
Братя другари, не сме станали за срам пред Интернационала, че се дупихме за фашистки фондове на дърти колене, а напротив! Съсипахме европейския Империализъм и Милитаризъм като минахме на Негова страна точно пък Ние! Знайте, другари господа, че няма Сила, която може да ни накара да работим и да се трудим за нещо си след като сме свикнале на едине и пиене! Ние, шопското печенегство доказахме на цел свет, че един *** (бай Тодор) може да лъже цел свет шо е Изток и шо Запад и пак да му се верва!
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз мога да ти обясня !Руски турист в Банско не може да иде за 1 ден до Кавала.Така той избира: дали да се набута зимата за БГ виза или лятото за Шенгенска виза, и той естествено пропуска БГ-то. Ако му се каже ,че ще кара 7 дена ски на Банско + 2 дневна екскурзия до Солун и Кавала ,ще има повече мераклии. Лятото е същото.Вервайте ми ,но испанска виза се взима в пъти по-лесно от БГ такава.И руснака харчи там ,където му е по-лесно- в Испания....
15
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой може ли смислено да обясни за какво ни е да влизаме в Шенген? И сега пътувам през Европа без проблеми с колата си.
14
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
8ми колко ти плащат за да ядеш ***??????????????????????????????????????????????
13
3
 
7
 
! Отговори
ТОТКО преди 12 години
Гръцтине пранични полицаи имат тарифа по 200 евро на калпак за емигрант.
12
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде , хайде.. Всеки който е живял в Гърция знае че до преди време граничният им контрол беше много стегнат и всичко се това се промени именно заради тъпата идиотска толерастична политика на ЕС. По центъра сега на Атина не можеш да се разминеш от всякаква черна *** - турци , араби , албанци - всякаква гнусна и ненужна *** която сее регрес и престъпност. Нека германия и франция се погледнат и те с колко мисюлманска *** са засипани и тогава да реват против гърция.
11
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези почнаха да приемат много насериозно ролята си на "фюрерчета"!Нелегалната емиграция е проблем и за Италия ,и за Испания .......дори и за Франция!Но......Гърция е "лошата"! На друго ми смърди !!!
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дойде време за нова берлинска стена. Освен това ще се подпомогне строителството.