Брюксел тества АЕЦ срещу удар на самолет

Отлагат се заключенията от стрес тестовете за атомните електроцентрали
8 май 2012 19:01,
25
Брюксел тества АЕЦ срещу удар на самолет
ЕК отлага публикуването на заключенията от стрес тестовете на ядрените централи в Европа. Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия ще отложи с няколко месеца публикуването на заключенията от изпитанията за сигурност, които бяха направени на европейските ядрени централи след аварията във Фукушима през януари 2011 г.

Причината са недостатъчните данни за издръжливостта на реакторите за външен инцидент, като например въздушен терористичен акт или авария на самолет.

"Искам подробно становище, описващо последствията от разбиването на самолет върху ядрена централа. Няма да вземам прибързани решения", заяви днес комисарят по енергетиката на ЕС Гюнтер Йотингер пред депутатите от Европейския парламент.

Първоначалните намерения на Брюксел бяха стрес тестовете на ядрените централи да приключат до юни, но сега докладът може да се очаква най-рано през септември.

Изпитанието за издръжливост при директно попадение на самолет върху реакторите беше включено в първоначалното задание на проверката, но според комисар Йотингер получените заключения не са достатъчно обстойни и не позволяват да се вземе отговорно решение.

Европейските експерти смятат да посетят повторно някои централи и да проверят как те се справят с препоръките, които бяха отправени на предишни етапи на инспекцията и са свързани с отреагирането на природни бедствия и защитата на реакторите и комуникациите на централите при екстремални условия, съобщи Еврокомисията.

Още по темата

Европейските стрес тестове бяха планирани за всичките 147 атомни реактори в ЕС, но бяха проведени в около 90 блока, тъй като междувременно някои държави, сред тях и Германия, затвориха реактори.

Стрес тестовете преминаха на три етапа, започвайки със самооценка за безопасността от операторите на централите, преминаха през оценката на националните регулатори, а във финалната фаза Европейската комисия повери на международни експерти анализа на докладите на страните членки.

Специалистите са посетили поне по един реактор във всяка от 15-те държави от ЕС с ядрени централи, а също и обекти в Украйна и Швейцария, които приеха да бъдат проверени от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
hes преди 11 години
Защо са опасни терористите примерно на Ал Кайда? Защото те използват хора, за които собствения живот не е от важност. Това се постига чрез приомите, използвани от учението на "асасинитите" - млад човек се упойва с хашиш и се събужда в чудесен дворец. Около него пърхат красиви жени. Непрекъснато му се втълпява - това е рая и мястото ти тук е запазено след като свършиш задачата. На края на деня отново се упойва и се събужда на другия ден в старата си колиба. Сега той вече е готов за "подвизи".
19
1
 
1
 
! Отговори
hes преди 11 години
Пишещите тук явно недооценяват опасността от терористична атака. А понастоящем това е опесност 1 за АЕЦ. Системите за сигурност са евоюлирали достатъчно след катастрофите в "3 майл айлънд" и "Чернобил", така, че отказ на техниката или операторска грешка са почти изключени. Реални остават форс мажор (Фукущима) и тероризъм.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС-то се чуди къде да харчи парите на европейските данъкоплатци, които вече *** от глад и предпочитат пак някой Хитлер да дойде на власт.
17
0
 
0
 
! Отговори
ot urko преди 11 години
SAMO ATOMNA -ATOMNA ENERGIA a drugota energia e ZA PALNEJ,. TOVA E za LOBISTI NA MIZERIATA I SKAPOTIATA
16
7
 
3
 
! Отговори
hes преди 11 години
Ако някой си въобразява, че АЕЦ не са мишени на терористите много се лъже. За Козлодуй отговаря летище в състава 1 д ПВО Божурище. Само преди 4 дни два моторни делта-планера на Грийнпийс "атакуваха" френски АЕЦ. За съжаление това не са единствените начини. Единствения начин света да се отърве от радиационния кошмар е да затвори АЕЦ и да се концентрира върху по-безохасни централи - гео-термални например.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте prikachi/images/784/4742784d.jpg как пътнически самолет е допуснат от БГ органите да лети над Козлодуй. Изобщо разгледайте flightradar24 за да видите какви странни полети има над БГ, някои от които пръскат chemtrails.
14
1
 
1
 
! Отговори
rysija преди 11 години
zashto BELENE ne se stroiiiiiiiiiiiii ...... zastoto v NOVO SELO ima bazi na gadovete AMERIKANCITE
13
3
 
10
 
! Отговори
ЕС по лош от СССР преди 11 години
За тази цел ще ни накарат праснем и последния си изтребител в АЕЦ-а, да козируваме, да изтърпим критики и наказания, да платим милиони в такси и глоби, също и кръчмарски обиди, после виновати да увеличим ''издръжката на ***'' и накрая сами да се закрием!Осъзнай се бе Българино!!! Ставай и им еб*вай майката на кърлежите!
12
3
 
20
 
! Отговори
nqkoi-drug преди 11 години
Целта на всички е да върнат България в 19 век. Да се ликвидира напълно промишленноста и да стоим на тъмно.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ААААААААААААААААААА????????????Защо не са включили и тест за нападение от извънземни?????????? Ум не ми го побира просто. Като цяло тези тесто са включени в лицензирането на проектите. Ехххххххххх ***
10
0
 
5
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 11 години
Що не казаха по-рано, тоя МИГ-29 дето падна можеха да го треснат направо в реактора!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ворлик в множествено число ли се употребява?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По- скоро трябва да тестват централата срещу удар от баничар.
7
3
 
2
 
! Отговори
камикадзе преди 11 години
Как ще го тества . Ще го удари със самолет ли ?? :))
6
11
 
3
 
! Отговори
Ben Gan преди 11 години
LOL. Ти май кумунистче ша додеш? Тва Белене е най-голямата набутвация. Те всичко ще ни набутат ама там беше най-голямата. ОТ ГЕЯ - СТАНИШЕВъ нищо добро не очаквайте. Женаму как му е дала да и направи дете незнам. Дано е от комшията.
5
4
 
10
 
! Отговори
Даси преди 11 години
Белене беше предвидена да издържа на такива инциденти. След като ни отказаха от този проект, сега наред е да затворят Козлодуй
4
0
 
7
 
! Отговори
Сахаров преди 11 години
Много по-лесно щеше да бъде, ако просто не се бутахме между шамарите, защитавайки чужди каузи и интереси
3
1
 
6
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
И най- вече ако ги притеснява терористичен удар, значи би било добре да знаем какво ги кара да си го мислят.
2
1
 
8
 
! Отговори
Ben Gan преди 11 години
Връзката е да кажат, че реакторите не са достатъчно безопасни. Скоро и с атомна бомба ще го тестват. И накрая - ще го затворят. И малкото, което имаме ще ни вземат. НЕБОЙТЕ СЕ БРАКЯ, КРАЯ Е БЛИЗО!
1
2
 
6
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Сега е момента, господата да обяснят поради каква причина тестват удар на самолет върху ядрен реактор. И къде точно е връзката с Фукушима.