Ципрас се провали със съставянето на кабинет в Гърция

Сега щафетата е у лидера на социалистите Евангелос Венизелос
Обновена: 10 май 2012 06:49 | 9 май 2012 22:19, Бойчо Попов
28
Ципрас се провали със съставянето на кабинет в Гърция
Сега Евангелос Венизелос ще се опита да сформира кабинет. Снимка: Reuters

Лидерът на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който получи мандат за сформирането на правителство, бе принуден да върне мандата, след като не можа да се споразумее с председателя на социалистите Евангелос Венизелос и други парламентарно представени партии за създаване на кабинет. Вечерта се провалиха и преговорите с лидера на консерваторите Антонис Самарас, предаде Ройтерс.

Така Венизелос ще бъде натоварен по-късно днес със задачата да състави кабинет.

„Предложих сътрудничество на всички партии, които са за оставане в еврозоната. Това значи – и на съюза на левите“, заяви Венизелос. Ципрас му е предложил създаването на широк кабинет, който обаче да замрази всички споразумения с кредиторите. Той е отказал да участва в такова, защото това би означавало срив в отношенията с ЕС.

Шансовете на Венизелос може би са по-високи от тези на останалите партийни шефове. Защото предвид патовата ситуация между проевропейските и антиевропейските партии една малка лява партия показва готовност за преговори. „Ситуацията е много критична и смятам, че всички партии може да използват възможността, за да предотвратят нови избори“, казва Герасимос Георгатос, говорител на Демократичната левица. С това той намеква, че партията има готовност поне за преговори за коалиция със социалистическата ПАСОК и консервативната „Нова демокрация“.

Натискът в Европа над страната да остане вярна на споразуменията нарасна и днес. Така например членът на борда на ЕЦБ Йорг Асмусен заяви в интервю за Handelsblatt, че оставането на Гърция в еврозоната е възможно само при спазване на договорките. И спряганият за бъдещ ръководител на еврогрупата, германският финансов министър Волфганг Шойбле, се изказа по подобен начин.

„Гърция няма да получава никакви траншове от спасителните пакети, докато не продължи с реформите“, заяви от своя страна и министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле.

Всичко за Гърция четете тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
IMPERIVM ROMANVM , с твоето образование ставаш за .......ромски цар ! Дерзай !!! :))) Апък ако не станеш........кариерата ти на *** ти е открита !
24
2
 
0
 
! Отговори
М-р Х преди 11 години
държава Може да фалира - ние на практика фалирахме през 1997, след което ни поставиха един нашийнинк наречер валутен борд и ни пускаха малок от малок заеми.. Преди около сто и кусур години Османскат империя също е фалирала и Великите сили са я взели на издръжка - с което тя фактически се е превърнала в своего рода протекторат. Да не говорим пък за неуспеха на наполеон в икономическата му блокада срещу АНглия. или за икномическите причини за Френската революция.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мда. Първо се нацуцаха с европейски пари, сега щели да се отказват. Добре, нека върнат каквото са взели и каквото им е опростено, пък после прав им път :)
22
8
 
14
 
! Отговори
IMPERIVM ROMANVM преди 11 години
Лефчев, голям си левак! Чети историята. Гърците са откраднали тяхната азбука от финикийците. Никога не са измисляли демокрацията, тъй като никога не са имали държава до 1830 г. Преди това са били роби и прислуга на IMPERIVM ROMANVM, след това в Османската империя. Когато за пръв път има собствена държава, тия *** фалираха 6 пъти.
21
3
 
8
 
! Отговори
VDCH преди 11 години
Е др. Левчев, не може да слушате само това дето ви изнася. На млади години вие се кълняхте във вечна дружба и вярност към СССР, сега синът в пък е апологет на САЩ и евроатлантическите ценности.
20
12
 
2
 
! Отговори
левчев преди 11 години
До 20 VDCH, МЛЪК КОМПЛЕКСАРСКИ ЧЪРВУЛ, ИДЙОТ!!!!!!!!!!!!
19
11
 
8
 
! Отговори
VDCH преди 11 години
ГЪРЦИТЕ СА ИЗМИСЛИЛИ ДЕМОКРАЦИЯТА КОГАТО НАС НИ НЯМАЛО НА СВЕТА Всеки *** знае, че мургавелковците от ЙОНИНИСТАН имат толкова общо с древните гърци колкото ромите с Римската империя.Абе, Левчев що не си ходиш при правешкия си идол Бай Тошо да му разправяш, че не може да ти забрани да го обичаш.
18
11
 
4
 
! Отговори
левчев преди 11 години
В ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА БЕЗИЗХОДИЦА! А ГЪРЦИТЕ СА ИЗМИСЛИЛИ ДЕМОКРАЦИЯТА КОГАТО НАС НИ НЯМАЛО НА СВЕТА ДОРИ КАТО СПЕРМАТОЗОЙДИ ИЛИ АКО НИ ИМАЛО НЯКЪДЕ ПО-КАЗАХСТАНСКИТЕ СТЕПИ СМЕ СЕ ЛЮЛЕЛИ НА КЛОНА ХВАНАТИ С ОПАШКАТА, МЯУКАЛИ КАТО КОТКИТЕ И ЛАЕЛИ КАТО КУЧЕТА ДИВИ И ВАРВАРИ БЕЗ ПИСМЕНОСТ ДО 9-ТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА!
17
2
 
17
 
! Отговори
еврика преди 11 години
Гърция няма да получава никакви траншове от спасителните пакети"-------------------------------------------------------------Браво! Сега да се оправят и да си живеят както искат и могат.
16
4
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Да живей нова Гърция - най-бедната държава в ЕС!
15
10
 
15
 
! Отговори
предложение преди 11 години
Която държава фалира, веднага се присъединява към България. Нов ред, ниски заплати, нова дисциплина и излизат на печалба. Обираме им военната техника, набираме наемна армия и купуваме от Русия 1000 Миг-35, танкове Булава, комплекси Топол-М ...Удряме Иран и Китай и ставаме Икономика 1 в света и гепим световния петрол...Накрая и САЩ минават към нас като колония. Всичко това под мъдрото ръководство на Боко Магистралата!
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
14-ти,иска ти се,ама на куково лято.
13
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ес ще фалира целия а ние сме фалирали отдавна.гърция ще излезе от ес след нея испания португалия италия няма спасение от фалита.това меркел го знае.барозу също.края на европържолите идва.
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да им пратим Доган. Той е майстор по сформирането на правителство като мандатоносител. :)
11
5
 
33
 
! Отговори
до11 преди 11 години
хаха, 'Гърция не може да фалира' :DЕ, колко пъти да фалира?!Тя е фалирала от поне 2 години!!Или 'изкуственото дишане' от МВФ и ЕС и наполовина опростения външен дълг не е фалит?!Срамното е че ЦИРКЪТ продължава!'Ципрас щел да се бори за абсолютно мнозинство'! :DСмеееех! :D Сигурно ше се бори и за конфедерация със Северна Корея и Беларус! :) ))След толкова много отстъпки дори и кредиторите няма какво толкова да губят и в тази връзка Ромпоя се е изказал ясно: 'Реформите са необходими, било то със или без Европа'А Гърция и Аржентина нямат нищо общо...., ама абсолютно нищо!Иначе, ситуацията в Гърция е пределно ясна: популизмът продължава с пълна сила, вярата в чудодейни решения смесени с обвинения към лошите чужденци и ЕС плюс фашистите на Меркел, които са виновни...че са *** в гръцките ***!Та вместо традиционните популисти от ПАСОК и Нова демокрация са се намесили нови тарикати, които разбира се обещават невъзможни неща!
10
17
 
10
 
! Отговори
грък преди 11 години
защо пишете глупости? Венизелос няма да сформира правителство и той самия го призна преди още Ципрас да върне мандата...Да не говорим че самия Ципрас вчера заяви че иска на ново избори за да получи пълно мнозинство! Демократичната левица няма да участва в правителство с ПАСОК и Нова демокрация.. И да Е.С. доведе Гърция до тази ситуация..и по точно Голдман Сакс и Меркел..Именно за това Ципрас иска нов преглед на дълга..а и държава не може да фалира..това е това измислица! Вижте Аржентина...
9
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков каза по радиото, че ЕС и МВФ са виновниците за Гърция.
8
8
 
27
 
! Отговори
Калин преди 11 години
ВАНИЗЕЛОС СИ Е .. ТИПИЧЕН ДЕСЕН .. КЪФ ЦОЦИАЛИСТ .. КАКВИ ПЕТ ЛЕВА .. ВИЖТЕ БСП..*** ОТ ВСЕКЪДЕ ..ПРОДАВАТ СЕ ЗА ПАРИ И ПОСТОВЕ!! ЛЪЖАТ ХОРАТА :) ВАНИЗЕЛОС ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ В ХИТРО ПРАСЕ ... ТОВА ГРЪЦКАТА *** .. ГЕОРГИ ГЕРГОВ!!ако си познавахте историята щяхте да знаете какви са ванизеловците
7
4
 
10
 
! Отговори
Кирил преди 11 години
Сега... положението е такова, че в момента едни хора разнасят едни куфарчета с едни парички в тех, но нема да се плашите, вси4ко ще стане както трябва.
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо, ЕС никого не е довел до фалит, довели са я (Гърцията) техните мутри-тарикати, каквито ни *** и нас, ама ония явно са по-напред с матриала. Второ, на гърците вече им подариха (щото е ясно, че няма да ги връщат) не знам колко десетки милиарда, така че кво ги ***? Пак ще си пият узото топло;)