Как се пенсионират в различните европейски страни

Какви са пенсионната възраст и изискваният осигурителен стаж
Обновена: 15 май 2012 09:40 | 15 май 2012 09:40, Елка Василева
119
Как се пенсионират в различните европейски страни
Пенсионната възраст и осигурителният стаж са различни в различните европейски страни. Снимка: архив, Reuters

Възрастта за пенсиониране при мъжете и жените в България ще се изравни след 2020 г. година, стана ясно вчера. Такива били препоръките на Европейската комисия, според които правителството трябва да въведе равни условия за пенсионирането на двата пола.

Агенция Франс прес предлага информация за пенсионната възраст и осигурителния стаж в някои европейски страни.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: 65 години за мъжете, 60 години за жените. Този праг ще се повиши до 66 години за всички от 2018 до 2020 година, а след това до 68 години до 2046 година. През октомври 2011 година беше премахнато автоматичното пенсиониране след навършване на 65 години.

- Условия за получаване на пълна пенсия: 44 години пенсионни вноски за мъжете и 39 години за жените (данни от 2008 година).

- Стимули: увеличение на пенсията с 10,4 процента годишно при продължаване на работа след 65 години (данни от 2008 година).

Още по темата

ФРАНЦИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: увеличена от 60 на 62 години до 2017 година.

- Условия за получаване на пълна пенсия: 41,5 години пенсионни вноски при поколението след 1955 година. В противен случай осигуреното лице получава по-ниска пенсия. Досега възрастта за пълна пенсия беше 65 години и постепенно ще бъде увеличена до 67 години до 2022 година.

- Стимули за по-продължителна работа: прилага се увеличение на пенсията с 1,25 на сто на всяко тримесечие допълнителен труд над възрастта за получаване на пълна пенсия.

Новоизбраният президент Франсоа Оланд обеща да издаде указ, за да могат гражданите, започнали работа още на 18-годишна възраст, да се пенсионират на 60 години, ако са внасяли пенсионни вноски 41 години.

ГЕРМАНИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: правото настъпва още на 63 години, ако са внасяни пенсионни вноски в продължение на 35 години.

- Условия за получаване на пълна пенсия: в момента 65 години, които ще бъдат увеличени постепенно на 67 години до 2029 година (по един месец годишно). Прагът обаче може да остане 65 години при внасяни пенсионни вноски в продължение на 45 години.

- Стимули: понижава се пенсията с 3,6 процента за всяка неотработена година при пенсиониране под минималната възраст.

ИСПАНИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: 65 години в момента при минимален срок на пенсионно осигуряване от около 13 години (данни от 2008 година). След 2013 година осигурителният стаж се увеличава до 15 години и ще бъде възможно пенсиониране на 63 години и дори на 61 в някои случаи при 33 години пенсионно осигуряване.

- Условия за получаване на пълна пенсия: навършени 65 години и 35 години осигурителен стаж, като възрастта постепенно ще се увеличава от 2013 година до 67 навършени години и 37 години пенсионни вноски през 2027 година по силата на реформата, подета от правителството на Сапатеро. Работещи, които са внасяли пенсионни вноски в продължение на 38 години и половина, ще могат да излизат в пенсия на 65 години без понижение на пенсията.

- Стимули за по-продължителна работа: увеличение на пенсията с 2 процента годишно при осигурителен стаж над 40 години.

ИТАЛИЯ

Пенсионната система се основава на два фактора:

- Пенсии за прослужено време, позволяващи пенсиониране без оглед на възрастта, ако са внасяни 40 години пенсионни вноски или след навършване на 60 години при 36 години осигурителен стаж.

- Пенсии за старост, при които се изискват най-малко 20 години пенсионни вноски, позволяващи пенсиониране след навършване на 65 години при държавните служители и 60 години при жените в частния сектор. Пенсионната възраст трябва да достигне най-малко 67 години за всички през 2026 година.

ПОЛША

- Минимална възраст за пенсиониране: в момента 60 години за жените, 65 години за мъжете. Възрастта ще се повишава постепенно, за да достигне 67 години през 2020 година за мъжете и през 2040 година при жените.

ШВЕЦИЯ

- Минимална пенсионна възраст: 61 години

- Няма правила за получаване на пълна пенсия

- Стимули: пенсията е пропорционална на натрупаните права и се прилага коефициент, който се увеличава с възрастта на пенсиониране, пише БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самата пенсионна система установена в Европа е тотално погрешна и неработеща. Какво значи това да се пенсионираш? Обществото да те отглежда докато си жив - това е смешно.
43
9
 
14
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Абе кво се правите да луди и по този начин се успокоявате ?! "Турците бягали от Турция ,защо бягали ,нали уж било много хубаво...". Турция е вече над 85 млн. души , а турските емигранти по света са около 7-8 млн. /в това число са и кюрдите и др. етноси родени в Турция/! Така ,че турската емиграция няма и 10% от сегашното население на Тр. ,и тая емиграция се е натрупала в продължение на десетилетия,така че е нормално ! А в Бг. през последните 15г. от 9 млн. души емигрираха около 2,5 млн.,сметнете
42
9
 
15
 
! Отговори
БЕЗРАБОТЕН преди 11 години
дo недоволе, и аз така гласувах за жалост ГРЕШКАТА Е НАША а за някой друг ЛЕВСКИ????? В България няма такива личности.На мен ББ МИ СЕ ВИДЯ ЛЕВСКИ НО УВИ......СЕГА СИ СЪРБАМ ПОПАРАТА.
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Докато не кажем, че сме недоволни ше правят каквото си искат с нас. Надядам се скоро накой Левски да се появи"Докато чакаш "добрия цар" да дойде, все ще те лъжат. Никакво бързо подобрение в България не очаквайте. Докато се плюехте един друг, елита разпродаде индустрията. А младите напуснаха, та няма и роби да обработват земята.Единственато възможност е да се разпродава земята на чужденци и да се ликвидира татковината. И това е най-вече заради льольовци, дето все си чакат някой да ги оправи!
40
6
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 11 години
Това което си написала е една тотална подигравка с делото на Левски! Как е възможно да приравняваш алчността и егоизма си с каузата на Апостола на свободата. Ако Левски можеше да те чуе най-вероятно щеше да ти отвърти един шамар. По времето на Левски хората не са имали дума за това което ти искаш, хората са работели през целия си живот и не са чакали някой друг да ги храни!
39
3
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 11 години
Не е вярно-имам приятелка, състудентка от института, изселница от 1978 година, инженер. Тя се пенсионира на 45, години, заемаше ръководна длъжност. Имаше възможност да работи повече, но смяташе, че трябва да отстъпи на по-млади. Когато се пенсионирах преди 2 години, тя беше тук и пенсиите ни бяха еднакви. Днес моята пенсия е същата, а нейната е с 200 лири повече. Баща й също се пенсионира там, наследниците му имат право да ползват част от пенсията на починалия.
38
2
 
8
 
! Отговори
ЗА 40 преди 11 години
ЛЕВЧЕВ, ГЕЙ ПАРАДА Е ЮНИ МЕСЕЦ, ПОДРАНИЛ СИ.
37
5
 
20
 
! Отговори
Ама надали преди 11 години
БЪЛГАРИЯ Минимална възраст за пенсиониране 100г. и стаж 99г., ако ги доживееш и се намерят пари по фондовете. Девиз на пенсионното осигуряване "Чакане му е майката."
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕВРОПА ЗА ДА СЕ ОПРАВИ ТРЯБВА ДА РАЗЧИТА НА СОБСТВЕН РЕСУРС А НЕ НА ИМИГРАНТИ ОТ ТРЕТИ СТРАНИ. В ГЕРМАНИЯ
35
9
 
8
 
! Отговори
левчев преди 11 години
Светът свикна нас българите да ви гледа нагъзени и покорни, чакащи поредната порция *** секс. И докато ние се възприемаме като олигавена, разкрачена ***, светът също ще ни възприема така. За това България никога няма да се оправи, докато сама не извади вибратора. Защото в света на пропуснатите и реализираните възможности, когато един е паднал по корем със забит в *** вибратор, другите няма да му го извадят и да му помогнат да стане.НЕ! ТЕ ЩЕ ГО НАБИВАТ ОЩЕ ПО-НАВЪТРЕ!!!!
34
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А пенсиите колко са? Хаха, правят ни на маймуни. В Германия можеш да се пенсионираш и на 40 години и пенсията ще ти стига за всичко. Загубеняци сме ние - Българите, че търпим тези крадци и мошеници, които ни манипулират както им е угодно. В Германия - криза няма. Само тук ни баламучкат с някакви измислени кризи, за да могат разни картели да точат и лапат нашите пари. Ама, - ХАК ни е. Не народ, а СТАДО.
33
7
 
15
 
! Отговори
недоволе преди 11 години
Аз, не съм доволна как държавата харчи моите пари и за това преминавам в сивия сектор.Сега съм на 50 години не виждам никаква пенсионна перспектива. Докато не кажем, че сме недоволни ше правят каквото си искат с нас. Надядам се скоро накой Левски да се появи, че тези ще ни съсипят както е тръгнало. Между другото съм гласувала за ГЕРБ но вече съм разочарована. Но за кого да гласуваш като ВСИЧКИТЕ СА МАСКАРИ.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ-ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ИМА В ТУРЦИЯ. ТАМ СЕ ПЕНСИОНИРАТ САМО ФУРАЖКИТЕ И ТЪПИТЕ ИМ МИЛИЦИОНЕРИ. ВСИЧКО ОСТАНАЛО ПРОСТО Е ОСТАВЕНО ДА СЕ СПАСЯВА И ДА МРЕ.
31
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българина за съжаление си е егоист човек - той си представя, че като навърши 55 години, а защо не и по-малко някой трябва да го осигури материално, за да може той да води един лишен от смисъл живот излежавайки се по цял ден. Човек трябва да е активен през целия си живот, да допринся с каквото може за развитието на обществото, а не лежи на гърба му.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БългарияПенсиониране - само срещу смъртен акт!Честито!
29
1
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Ако зависеше от вноските, защо вземам таван?Вноските са на максимум 2000 осигурителен праг, а ми слагат таван на пенсията.През туй време раздават на разни "заслужили"-яли и пили на корем от моята заплата и труд, и принос!Измислиха, че ако изобщо падне таванът, то ще е за последните пенсионирали се.През това време ще сепогрижат да ни уморят.
28
3
 
12
 
! Отговори
левчев преди 11 години
Нашите пенсионери не се самоубиват, защото няма нужда- нас ни самоубиват- с ниските пенсии, с които не можем да си платим сметките за ток, парно, данъците, да си купим лекарства, да се нахраним. Идва Великден, кой български пенсионер ще може да си купи козунак, агнешко- поне 1 кг., да си боядиса поне 20 яйца- никой! Как я мислите господа управляващи, унищожихте нацията ни, но не ви е грижа. Вижте гърците- дават на пенсионерите по 200 евро бонуси за Великден, ако взимат до 2500 евро пенсии. !!!А са в банкрут, но им дават помощи, а ние сме си добре, така ли????
27
1
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 11 години
Европа умира с това застаряване. Например в Турция средната възраст е 28 години в Германия е 43, а в България 41. Децата от 0-14 години в европейските държави е под 15%, а в Турция е над 30%. Сега всичко е ОК, но след 30-40 години по европейските градове ще се разхождаме само старци и пенсионери.
26
3
 
18
 
! Отговори
левчев преди 11 години
Напук на кризата гърците посрещат и този Великден с бонуси, съобщи Би Ти Ви. Въпреки драстичните икономии, които предприема правителството, в южната ни съседка посрещат богато всеки празник и не се лишават от удоволствия. Пенсионерите също бяха зарадвани с допълнителни по 200 евро. Ако туристът не е прочел във вестника, че страната се тресе от икономически несгоди, трудно ще повярва, че Гърция е в криза.
25
7
 
6
 
! Отговори
за 19 преди 11 години
В Турция има най-добри условия за всичко, затова турците............ бягат от Турция хахахахаааа