Гърция трябва да мине по пътя на България

Меркел е права - гърците трябва да признаят грешките си, пише Bloomberg
24 юли 2012 12:27, Бойчо Попов
262
Гърция трябва да мине по пътя на България
Снимка: Ройтерс

По-рано този месец канцлерът на Германия Ангела Меркел посочи България като пример за благоразумна фискална политика в условията на финансова криза. Такова нещо – все още най-бедната страна в Европа да бъде давана като модел за подражание, не се случва често.

Единственият начин признанието на Меркел да бъде разбрано е да се направи паралел между нейното убеждение, че държавите, които харчат повече, отколкото получават, трябва да минат през период от драстично орязване на разходите, ако искат да търсят устойчив растеж.

Такова мнение изразява Илиян Скарлатов, генерален мениджър на KBC Securities в България в публикация за Bloomberg.

Ако не за гърците, то поне за българите думите на Меркел имат смисъл.

Гърците и българите са имали много общо помежду си, като се изключат последните десетилетия. И двата народа са живели векове под османско робство, и двата са се борили за своята независимост и са били бедните жители на задния вход на Европа.

Пътищата обаче се разделят след Втората световна война, когато България става част от Съветския блок, а Гърция остава част от Западна Европа. След като през 1981 година Гърция влиза в Европейския съюз, тогава Европейска икономическа общност, страната е залята с пари, докато при комунистите отвъд оградата има стагнация, пише Скарлатов.

По-късно, когато през 1989 година Съветският блок се разпада, в България се ражда демокрацията – но без пари в хазната, които да я финансират. Спестяванията се оказват недостатъчни, магазините са празни, безработицата е висока, а инфраструктурата се разпада. Затягането на коланите просто се превръща в част от живота.

След седем години отлагане на реформи, бум на частния бизнес и почти пълно отсъствие на регулации, през 1996 година хиперинфлацията връхлита България и отново стопява спестяванията, като една трета от банките в страната фалират. В резултат на това левът бива обвързан с немската марка (по-късно с еврото), а на централната банка е отнета възможността да кредитира търговските банки.

С валутния борд, въведен с помощта на Международния валутен фонд, на България се налага задължението всички пари в обращение да са покрити с валутни резерви.

Десетилетието от 1989 до 1999 година беше тежко, но превърна България в дисциплинирана нация от спестители, дори след като през 2007 година страната става част от ЕС. Банковият сектор успешно се финансира със спестяванията, които осигуряват здравословна капиталова адекватност от 15,8%. Разпространението на кредитни карти е изключително ниско – населението предпочита разплащанията в брой.

Втората част на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е тая порнография какви 5 лв ве хора че ни е сме най зле от цяла Европа и от половин свят кой нормален човек ще живее с 200 или 300 евро заплата при условие че храна,горива и др са многократно увеличени инфлация расте това е геноцид и ще ми казват те че сме пример за подражание
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хаахахахаха,размяхте ме,тая статия е за графа забавни
205
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците не са били под робство. Те са били държавно творен народ в Османската империя. Управлявали са християните в империята с благословията на мюсюлманската върхушка. Да не говорим, че Османската империя е създадена от гърци ренегати, основно. За това и цялата агресия и терор на властта в тази империя се е стоварила върху нас. На практика ние сме били под административно управление на Османската империя и под религиозно на Гърците-фанриоти. Вижте само какво става след падането на България. Унищожени са всички културни и писмени паметници на наша територия и това е правено основно от фанариоти, чак до средата на 19 век, е и по късно. Нищо такова не е направено в Сърбия. Фанариотите създават идеята за отделната румънска нация и отделната македонска нация. Фанариотската пасмина е в основата на дипломатическия демарш и натиск срещу Великите сили за разпокъсването на Българския народ през 1879 г. Нищо общо няма между българи и гърци, винаги сме били врагове още от античността и целта на гърците е била винаги една и съща. Унищожение на България, българите и заличаване на всичко българско. Ако си мислите, че сега като сме съюзници в НАТО и ЕС нещо се е променило, лъжете се. Всичко си е по старо му, просто в момента нямат сили за да правят мизерии.
204
0
 
4
 
! Отговори
фен преди 11 години
Пожарникаря трябва да се поучи от гърците, ако иска да повиши стандарта на народа. Той е безнадежно *** и наведен пред всички извън границите на страната, поради което и не може да възприема.
203
0
 
4
 
! Отговори
Боян преди 11 години
Това ми звучи като бат Бойко каза ,че на немците пенсиийте трябва да станат като на наще пенсионери и всичко в света ще се оправи !!! директно ..
202
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Гърция трябва да мине по пътя на България"Никога!Гърците са галените деца на Европа!
201
2
 
8
 
! Отговори
кака Станка преди 11 години
харесвами как расъждавате , с умове големина костилка от маслина
200
4
 
2
 
! Отговори
акс преди 11 години
българите и най-вече бойко борисов празнуват нова година така-1980-1981-1980-1981-1980 затова и стандарта на живот е най-нисък в българия.
199
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горките гърци :(
198
0
 
8
 
! Отговори
Съкън преди 11 години
Да минат не вярвам.Ние за пример ли сме?
197
0
 
15
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Гърците са си Гърци а ние БЪЛГАРИ а през 1846 год.т.е. преди 166 г. НЕОФИТ БОЗЛЕВИ описва така българите: те уста имат, език нямат, очи имат, но не виждат, уши имат, но не слушат,теглят повече от скотовете и ЗАЩО ?-не смеят да питат, стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски, ходят в темната мъгла....КАТО ЧЕ ЛИ ТОЗИ ГОЛЯМ БЪЛГАРИН говори за нас,днешните българи!!!!!
196
8
 
6
 
! Отговори
коко преди 11 години
и България иска на 100% да излезе от еврозоната, нека да спрем изтичането ва пари към EU
195
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
хе хе..смешки говори тук някой..че ние къде мислите че сме? или си създават илюзията че сме дръпнали ли? да бе..майтапчии
194
1
 
21
 
! Отговори
?????? преди 11 години
И ся какво ? Гъркини ще идват тука да берат домати ??? Съмнявам се. Търговските народи винаги са се справяли по-добре от тези които изнасят суровини !
193
3
 
15
 
! Отговори
не преди 11 години
еййй, тя държавата ни не беше фалирала още през комунизма, та демокрацията прецака всичко ... нали с двете правителства на Луканов започна, що се правите на забравили ... режим на тока имаше още 1984-85 година, нашия дълг беше натрупан през осемдесетте
192
0
 
5
 
! Отговори
Anton преди 11 години
ima ogromna razlika ot Bulgariq pod tursko robstvo i Gurciq pod trsko robstvo...! ! ! molq tozi koito e napisal statiqta da se informira po istoriq ! blagodarq predvaritelno
191
0
 
0
 
! Отговори
Хаха... преди 11 години
Ди Велт: Докладът за Гърция ще бъде ужасен25 юли 2012 | 10:05 | Агенция "Фокус"Начало / ГърцияАтина. Кредиторите на Гърция неминуемо ще трябва да опростят още по-голяма част от задълженията на страната, смятат инспекторите от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), които са в Атина, за да направят оценка на гръцките реформи. Според източници от ЕС докладът за Гърция ще бъде ужасен, съобщи вестник Ди Велт.Резултатите от проверката на ЕК, ЕЦБ и МВФ са предсказуеми. Очаква се инспекторите да заключат, че Атина няма да успее да изпълни поетите ангажименти. Анализът на способността на Гърция да изпълнява плащанията по своя дълг ще бъде ужасен, посочват представителите от ЕС. Междувременно германският министър на икономиката Филип Рьослер отново подчерта, че бъдещата помощ за Гърция ще зависи от изпълнението на задълженията за бюджетни икономии и реформи. Според Рьослер в противен случай Гърция няма да успее да избегне фалита и ще се наложи да бъде взето решение за излизането на страната от еврозоната.
190
3
 
0
 
! Отговори
до 231 преди 11 години
Един на всеки трима гърци има сериозни финансови проблеми, сочи проучване25 юли 2012 | 11:24 | Агенция "Фокус"Начало / ГърцияАтина. Един на всеки трима гърци има сериозни финансови проблеми, сочи проучване, проведено от Международната конфедерация на профсъюзите, предаде радио Скай.29% от респондентите посочват, че нямат пари за основни стоки от ежедневен характер. 10% казват, че не са в състояние да спестят и най-скромната сума.87% от гърците смятат, че страната върви в погрешната посока. 77% се опасяват, че ситуацията за бъдещите поколения ще бъде още по-тежка.
189
6
 
5
 
! Отговори
алоооооооо преди 11 години
*** гейберчета-тикворасти-я прочетете днешните новини,където намекват за още опростени дългове,и тогава джавкайте,*** ви криви-на калпавия к...р вълната му пречи
188
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трябва да минат през глад, заради корумпирани политици,и ще се оправят