Бедствията са стрували на света $366 млрд. миналата година

Кр. Георгиева представи идеите на ЕК за европейската гражданска защита
15 ное 2012 21:27, Елка Василева
5
Бедствията са стрували на света $366 млрд. миналата година
Кристалина Георгиева в наводненото село Бисер. Снимка: Булфото

Бедствията през миналата година са стрували на света 366 милиарда долара. Това съобщи днес в Европейския парламент еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева.

Тя представи идеите на Европейската комисия за развитието на европейската гражданска защита, с разработването и прилагането на механизъм за общо действие и за осигуряването на общи средства за борба с бедствията. Комисарят посочи, че броят на бедствията постоянно расте и те стават все по-мащабни, като от 2005 г. насам щетите са нараснали със 123 млрд. долара.

Промените в климата, прирастът на населението, разрастването на икономиката, съчетани с увеличаването на броя и мащаба на природните бедствия, водят до все по-големи щети за хората и за икономиката, добави Георгиева.

Тя се позова на доклад, изготвен от 220 учени от 60 страни, в който се посочва, че в бъдеще все по-често светът ще страда от горещини, суша, наводнения и бури. Нашият свят се променя и сме все по-уязвими, допълни комисарят. По нейните думи това е причината Европа да има необходимостта да укрепи системите си за обща гражданска защита. Все по-често настъпват бедствия, на които една държава не е в състояние да отговори сама, затова ни трябват общи инструменти за спасяването на живот и предотвратяването на поражения, заяви Георгиева.

По нейните думи няма страна, която е в състояние да си осигури сама средства срещу всякакви възможни бедствия. Имаме нуждата от механизъм, когато е необходимо, да разгърнем целия капацитет на гражданската защита в Европа. Това е не само по-ефективно, но и по-евтино, уточни Георгиева.

Комисарят предложи да бъдат предприети общи учения на екипи на гражданската защита с обмяна на опит. Предложението на комисията е досегашната практика на реакция на бедствията, която подлежи на решение според ситуацията, да бъде заменена от траен и предсказуем модел на намеса. Това е особено важно, тъй като при бедствията времето за оказване на съдействие е съществен фактор, посочи Кристалина Георгиева.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва всеки човек да премине обучение по действия при бедствия и аварии,за да може да се справяме по-комплексно с трудностите,които срещаме
3
0
 
3
 
! Отговори
Mакето преди 11 години
Нащо бедствие са политиците требе да сакаме помощ от Брюксел да ни отърват некако нема да го смета, у пари коко ни струва на година
2
0
 
4
 
! Отговори
ЩАСТЛИВ ОТ НОВИНАТА преди 11 години
Бедствията са стрували на света $366 млрд. миналата година...ТОВА Е ДОБРА НОВИНА-АКО НЯМАШЕ БЕДСТВИЯ, КОЛКО ОРЪЖИЯ ЩЯХА ДА СЕ ПРОИЗВЕДАТ С ТЕЗИ ПАРИ, АМИ ПОДКУПИТЕ, НАРКОТИЦИТЕ, ВОЙНИТЕ ФИНАНСИРАНИ С ТЯХ.ТОВА Е ПРЕВЪЗХОДНА НОВИНА.
1
0
 
7
 
! Отговори
Аха преди 11 години
А войните колко са стрували?А терористичните атаки? И колко са стрували хуманитарните помощи?