ЕК ни плаши със съд заради сметищата

Брюксел ни дава два месеца да въведем изискванията на ЕС
Обновена: 21 ное 2012 22:01 | 21 ное 2012 21:52,
44
ЕК ни плаши със съд заради сметищата
Снимка: БТА

Европейската комисия (ЕК) поиска от България да приведе сметищата съгласно изискванията на еврозаконодателството.

От Брюксел са изпратили т. нар. „мотивирано становище“ (официално искане за спазване на законодателството на Европейския съюз), на което страната ни трябва да отговори в двумесечен срок.

Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, Еврокомисията може да предяви пред Съда на ЕС иск срещу България, посочват от институцията.

Съгласно европейското законодателство депонирането на отпадъци се използва единствено като последна възможност и се извършва единствено при условие, че са избегнати последиците за здравето на човека и околната среда.

Еврокомисията припомня, че България е поела ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на изискванията, но въпреки това в момента 124 от тях не отговарят на еврозаконодателството.

България е сред държавите от Европейския съюз, които са на опашката по преработка и оползотворяване на отпадъците. По-голямата част от боклука у нас се депонира, докато до сметищата в Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швеция достига само 5% от сметта.

Строителството на новите депа за отпадъци се забави сериозно. България разчита основно на европейски средства за подобни инвестиции, но усвояването на парите по програма „Околна среда“ е изключително мудно.

Наскоро заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че са договорени малко над 80% от евросредствата за управление на отпадъците. Изплатените средства обаче са само около 12% от предвидения бюджет. Отделно общините имат проблем с осигуряването на средства за съфинансирането на инвестициите в системи за управление и преработка на сметта.

През 2010 г. беше въведена такса за депониране на боклука, с която Министерство на околната среда и водите (МОСВ) се опита да принуди общините да изграждат сметища според европейските изисквания.

Новият закон за управлението на отпадъците предвижда всички общини, които изпълнят целите за рециклиране и оползотворяване на боклука, регламентирани в нормативната уредба, да бъдат освободени от тази такса.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Кристина преди 11 години
До ГражданинНе става въпрос за чистотата в самите градове, а за самите сметища. Има определени изисквания, на които те трябва да отговарят. Важен е начина на съхранение на самите отпадъци. Независимо дали България промени сегашното състояние, мотивирано становище се издава щом вече има нарушение и ние пак може да си платим глоба за нарушението. Но ако се поправи, поне няма глобата ще е по-малка и няма да има допълнителни плащания за всеки ден закъснение...
35
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Основен отговорник за сегашното състояние с *** са общините! Има такива, които са въвели ред и това се вижда - чисти улици и тревни площи! За съжаление най-голямата община - София, е най-зле. Никакъв контрол на сметосъбиращите фирми, никакъв ред! Не са виновни хората, а общината. Това поне лесно се вижда- хората са си изхвърлили *** в контейнерите, но покрай тях е грозно и жалко! Общината да въведе ред, хората ще го спазват! Ние събираме разделно, но изхвърляме в общите контейнери!
34
0
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Предлагам да съберем всичките ***, да натоварим на гърбът на всеки по един чувал *** и да ги накараме да тръгнат пеша към Брюксел.Български Патриотически Фронт
33
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Нека, нека... Все трябва някоя строга "учителка" да стегне разлигавените "ученици" като не могат сами да се дисциплинират...
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не искаме да плащаме европейски сметки а да получаваме индиански заплати!
31
0
 
1
 
! Отговори
Out преди 11 години
Bravo BULGARIA, Bravo ! Gde sa parite koito uj vse ni otpushtat??? A!? v koi djob? Dano ni sydqt 4e kolkoto nqmame Hi4 da nqmame. Shte si 4ukame glavite s nashite si kamyni. Koito kral, kral ! sega e vreme Bylgaria da q izritat ot EU. Mnogo dobre ni upravlqvat Bylgarskite politici , mutri ( vse oshte gi ima spoko) I drugi ne obrazpvani kelemeta na visokite postove sys zakupeni diplomi! Davaite Bylgari Iunaci, taka se pravi, kradete mamete se edin drug! AZ SYM ZA BG VYN ot Evropa!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
комуни къцамуни, колко ви плащат на пост?
29
0
 
1
 
! Отговори
ионела преди 11 години
Усвояването на парите по програма <<Околна среда<<е мудно,чета в статията,но знаете ли защо изобщо всички средства се усвояват мудно?Защото с приоритет са София и големите градове,незнайно защо?А моята малка община с 35000 население може да чака ред дълго още,нищо че бе от първите,започнали проекти,сега един по един се отказват за финансиране с все по неясни мотиви.Но що му е на селянина канализация,пречиствателна,важно е да има за Софето,те ония са второ качество материал...
28
0
 
3
 
! Отговори
BRAVO преди 11 години
РЕАЛНА КАРТИНА ОТ БЪЛГАРИЯ!ХРАСТИ,РАЗБИТИ ПЪТИЩА,ПЕТ БУТИЛКИМУТРИ И ЧАЛГА.БРАВОООО
27
0
 
3
 
! Отговори
ионела преди 11 години
Не отговарят 124 сметища на законодателството-казва ЕК.Само в нашето село са поне 5!!!!И какво сега,пак ни грозят глоби,нали?Отново заради безхаберието на управляващите,бившите също не обърнаха сериозно внимание на нещата.Е няма управия,то нищо не ни е наред,а кога ли ще бъде?
26
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 11 години
Бъгарите да плащат, ша ги еаа!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм доволен че др Станишев избран от ПЕС е посетил новото депо и е довел млади социалисти да се учат от ГЕРБ как се усвояват евро фондове Защото на него ги спряха
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Привет на младите социалисти разбрах че със Станишев сте посетили новото депото защо не си останахте там това е вашето място
23
1
 
2
 
! Отговори
men преди 11 години
да им пуснем малко кабеларки с речите на *** за завода за отпадаци и т.н. земат да се вържат и те като скотовете в нашата мила родина и ще отървем глобата и ще има още една червена точка за батю боци. после ше им пуснем и филма за илядито киометри магистрае и свет ше им се завие. дубайците репички да едат.
22
0
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Колко получаваш на пост в темата на форума?
21
0
 
7
 
! Отговори
Кмета преди 11 години
Небойте се. След 2 месеца всичко ще бъде покрито с 50см. снежна покривка. Ще бъде бяло и чисто, нито сметище ще се вижда нит нищо. Ха ХаХа
20
4
 
5
 
! Отговори
незнаен преди 11 години
до всички!!!, ало, ало директивата 71/271 е подписана от Филип Димитров на 23.09.1993г. което ще рече, че всички правителства до сега не направиха нищо и особенно тройната коалиция на които ЕС дръпна ръчна спирачка по всички програми така ,че нени е виновен Бойко а *** Костов, хамстера Станишев, грабливата птица Доган и измамното Царче
19
0
 
12
 
! Отговори
Клошар преди 11 години
Европейски глезотии! Аз вчера се рових в *** заедно с Бате Боци и с очите си видях, че е много загрижен човека. Ей горе на снимката, това е Неговата златна ръка. Започна да гребе човека, а точно зад него /не е в кадър/ се кипри новопостроения Софийски завод. Спокойно провинциалисти и вас ще ви управи чевръсто, както ни управи нас Столичаните!
18
3
 
18
 
! Отговори
Пропаганда преди 11 години
Правитеството е отговорно за това, а не народа! Медиите удобно пропускат да споменат името на Тиквата-диктатор, когато има подобни новини.
17
1
 
25
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 11 години
Ехо, успешното правителство! Какво стана, тия от Брюксел ще ни скъсат от доклади, вето, а сега и със съд ни плашат! Току- виж и някаква глоба ни лепнали- ха, познайте кой ще я плаща! Бойко, прекалено зает от рязане на лентички на магистрални участъци, забравил за сметищата! Изненадааааа!