БЕХ под лупата на ЕК заради монопол

Разследва се ограничавани ли са частни фирми да изнасят ток в чужбина
Обновена: 3 дек 2012 15:53 | 3 дек 2012 14:25, Елка Василева
45
БЕХ под лупата на ЕК заради монопол
ЕК разследва дали БЕХ злоупотребява с господстващото си положение. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия съобщи, че открива официална процедура срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ), за да разследва дали дружеството злоупотребява с господстващото си положение на националния пазар на едро на електроенергия.

Комисията е загрижена, че БЕХ може би затруднява конкуренцията на този пазар в страната, както и в съседните държави заради териториални ограничения, съобщава БТА.

Подобно поведение би било в нарушение на антитръстовите правила, смята еврокомисията, и отбелязва, че началото на разследването не предвещава неговия изход, а означава единствено, че случаят ще бъде разглеждан приоритетно.

По-конкретно се проучват някои от разпоредбите, съдържащи се в споразуменията за доставка на електричество, сключени от дъщерните дружества на БЕХ. Възможно е тези разпоредби да ограничават свободата на търговските им партньори да доставят електричество, закупено от БЕХ, като определят къде да се достави електроенергията. Съгласно въпросните разпоредби доставяното от БЕХ електричество може например да се препродава единствено в България и не може да се изнася извън страната.

Тези договорни разпоредби могат да представляват териториални ограничения и да доведат до нарушаване на електроразпределението в единния пазар и до раздробяване на пазарите за електричество по национален признак. Подобна практика би възпрепятствала конкуренцията, като същевременно би попречила на интеграцията на пазарите на електрическа енергия в ЕС, отбелязва ЕК и уточнява, че проверката ще обхване годините след приемането на България в ЕС.

Комисията уточни още, че чл. 102 от Договора за ЕС забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара, която може да повлияе върху търговията между държавите от Общността. Начинът на прилагане на тази разпоредба е посочен в регламента за антитръстовата политика, който може да се прилага както от ЕК, така и от националните органи за защита на конкуренцията на държавите от ЕС.

БЕХ и българската комисия за защита на конкуренцията са били уведомени за началото на процедурата, съобщават още от Брюксел.


Още икономически новини четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
НЕЗНАМ преди 11 години
ТЕЗИ БЕХ ОТ КЪДЕ СА ПРЪКНАХА!! ТЕ СА И СОБСТВЕНИЦИ НА ВАРНЕНСКАТА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА ,ИМАТ И ОКОЛО 10 ГОЛЕМИ ,НОВИ КОРАБА!!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой разбра ли въобще какво е нарушил БЕХ?ЕК както винаги имитира активност , първо , измисляйки си проблем и после вдигане на празен шум.Защо ЕК не се занимае с разпределителните дружества? Там няма ли ограничения на териториален принцип ? Може ли абонат на територията на ЕВН да стане клиент на ЧЕЗ примерно ?Проблема с кривите краставици - втора серия .
14
0
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Крайно време е и да вземат да духнат под опашката на този кавал Гегов, който си е направил фамилно предприятие там под шапката на БЕХ.
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво общо има Цветелина Борисова?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЕХ, народно събрание, министерски съвет и съдебната власт са монополисти по закон.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Журналягите как са го усукали! :)))))))))))))))))))))))))Не е гледане под лупа, а официална процедура. Която не се започва ей така.Това е бой по канчетата!
10
2
 
17
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ДА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА - Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО, ЗАЩО ТОГАВА ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи)- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!- Но ПИТАМ:- Защо е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОК САМО ОТ 23%..., А САМАТА ЦЕНА ИЗКУСТВЕНО Е ЗАНИЖЕНА ОТ ДКЕВР, ДО НИВО ЗА ПРОДАЖБИ НА ЗАГУБА??? - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 4,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА В МАРИЦА-ИЗТОК СВЪРШВАТ СЛЕД 20-25 ГОДИНИ- Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 6.5 стотинки (при себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Ако ПРЕМАХНЕМ ДУМАТА УЖКИМ от 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 7 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ И КУНЕВА ГУБЯТ СПОНСОРИТЕ СИ, НО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 ст...., е, които можем да си го позволим де...
9
3
 
6
 
! Отговори
ЕВРОПА преди 11 години
за Цветелина Бориславова става въпрос ,зелена енергия и надути сметки
8
1
 
13
 
! Отговори
ани преди 11 години
Още една мафиструктура - БЕХ . Продадохме си енергийната структура на ЧЕЗ.ЕОН,ИВИЕН - ПЪК ИМАМЕ енергиен холдинг - за какъв ..й ни е ,след като нищо не правят / освен големи заплати /. Там едва ли знаят кой какво работи - НО е холдинг --- по добре да го закрият - той е безполезен и безпомощен !!
7
0
 
15
 
! Отговори
МоРсКи преди 11 години
И всяко чудо за три дни. Някой знае ли за този Ирански учен (и) които разработили някакъв енергиен източник които на практика е супер евтин и казал, че ще предостави на правителствата всичко необходимо за пускенето му но никой не му обърнал внимание ......
6
1
 
2
 
! Отговори
макето преди 11 години
пояна се лека полека заробяването ама ного ни бавиха
5
0
 
6
 
! Отговори
Дай Боже преди 11 години
скоро да станете Бехте!!!!!!
4
2
 
15
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
1-ви,Река корекция...Частните фирми най-вече на ЦВЕТЕЛИНА БОРИСОВА да изнасят ток от фотоволтаици, а на ИВАН КОСТОВ от ASF Гълъбово...БЪДИ КОРЕКТЕН...
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо ЕК не вземе на мушка и електроразпределителните дружества, те не са ли монополисти в сектора?????Малко избирателно я карат. Изгубиха доста от доверието ми
2
2
 
12
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
Ей тук са далаверите за милиарди!Сега някои другари ще почнат да *** като СВИНКЯ НА КОЛЕДА.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Частните фирми най-вече на сем Кадиеви да изнасяток от фотоволтаици или ASF Гълъбово.