ЕК: Няма доказателства за "туризъм за социални придобивки"

Има само усещане в държави от ЕС, което не почива на реалността
7 мар 2013 17:00, Елка Василева
17
ЕК: Няма доказателства за "туризъм за социални придобивки"
ЕК заяви, че не съществува проблем с "туризъм за социални придобивки". Снимка: архив, Reuters

Нито една държава в ЕС не е предоставила на Европейската комисия каквито и да било доказателства, че има проблеми с така наречения "туризъм за социални придобивки". Това заяви на пресконференция Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.

Засега проблем не съществува, има само усещане в някои държави от ЕС, което не почива на действителността. Ако би възникнал проблем, бихме потърсили решение. Истината е, че предпазните средства са налице в европейското законодателство, утвърдено единодушно от държавите в ЕС. Не възнамеряваме да правим предложение за справянето с проблем, който не съществува. Ако бъде доказано, че има проблем, разбира се, ще потърсим изход, добави говорителят.

По неговите думи свободното движение на хора в ЕС може да бъде част от решението на сегашната икономическа криза. Няколко пъти ЕК заяви, че това е основно право в единния пазар, което е добро и за приемащите страни, и за имигрантите. ЕК ще се стреми правото на Общността да бъде спазвано. Никоя държава от ЕС, включително и Великобритания, не успя да ни даде никакви доказателства, че има проблем с т. нар. туризъм за придобивки, посочи Тод.

Още по темата
Ако погледнем Великобритания, има доказателства, че работещите там граждани на ЕС се възползват от социалните придобивки далеч по-малко, отколкото местните хора. На европейско равнище има единодушно одобрени дългосрочни споразумения, с които да се предотврати тази форма на "туризъм", заяви говорителят.

В отговор на въпрос дали ЕК е получила писмо от Великобритания, Германия, Холандия и Австрия, в което се настоява комисията да предложи възможност държавите от ЕС да проверяват по-задълбочено периодите и правото на престой на европейските имигранти, Тод заяви, че това са само изразени намерения. Периодите и правото на престой са част от изискванията за достъп до социалните системи на държавите от ЕС, пише БТА.

Преди дни стана ясно, че във Великобритания проучват как мигранти от ЕС, включително румънци и българи, да бъдат убеждавани да не идват в страната. Плановете са това да става чрез премахване на достъпа до различни социални придобивки, без да се нарушават законите на ЕС срещу дискриминацията.  Вече са разглеждани различни варианти - от промяна на условията за достъп до общински жилища, помощи и здравеопазване до възможността да се въведе нещо като специален документ за самоличност за всички граждани на ЕС.

В Германия също има опасения, че с присъединяването на България и Румъния към Шенген броят на имигрантите в страната ще нарасне много и това ще доведе до разрушаване на германската социална система. Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих Фридрих припомни, че правото на придвижване в ЕС и местожителство предвижда постоянна работа или учебна дейност.  "Обаче тези, които пристигат в Германия, само за да получават социални помощи, злоупотребяват с тези свободи и трябва да стоим по-далеч от тях", посочи Фридрих.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейският съюз се хвърли в краката на Обама
13
0
 
2
 
! Отговори
Niki преди 11 години
Tezi ne sa normalni...Kakvi dokazatelstva da predostavqt kato v UK ot vsichki jiveeshti na pomoshti bylgarite i rumyncite sa samo 1% (t.e *** pridoshli ot Bylgaria i Rumyniq), a ostanalite 99% sa britanski mirizlivi negri, polqci, latviici i tem podobni. Da vzemat da se blagodarqt izobshto, che idvame da rabotim i da plashtame danyci, che ne znam inache ot kyde shte si pylnqt biudjeta i kak shte im plashtat na tiq otrepki!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А признахте ли си го,че ваште са ***,но се мъчите да ни изкарате нас черните.Спрете да спекулирате и да ни петните името.И броя на БГ емигрантите няма да нарстне,защото българите ,които искаха вече се установиха в Европа и БГ се поопразни.А сега спете спокойно *** английски и немски.
11
0
 
15
 
! Отговори
е що преди 11 години
е що Меркел каза, че най големия турски град в Германия е Берлин ? значи за турците има работа - за нас - не ?? нищо против турците и те имат право да работят , обаче ние като плащаме милиарди вноски на Европата, що да нямаме и права ?
10
4
 
12
 
! Отговори
дисофф преди 11 години
при мен е следното.професия ел.техник.живея в Германия .на работното място се старая много и ми е много приятно че ме уважат.Доходите ми са като на среден германец.Купихме си Къща със Съпругата ми.Седемгодишната ни дъщеричка е втори клас в училище.Преди една седмица ни се роди бебе.Понякога се сещам за БГ.но предпочитам да не мисля за това.
9
2
 
15
 
! Отговори
ии преди 11 години
Колко турци работят вГермания, 3000000, те не са в ЕС -ИЗГОНЕТЕ ГИ И ЩЕ ИМА МЯСТО ЗА БЪЛГАРИТ.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ако погледнем Великобритания, има доказателства, че работещите там граждани на ЕС се възползват от социалните придобивки далеч по-малко, отколкото местните хора" - ето я истината, черно на бяло. Те никога няма да дадът каквото и да било доказателство или документи, защото ще излезе наяве колко взимат техните мързеливци които са сигурно десетки хиляди , и колко взимат стотината наши роми. Много пикантна тема за пред медиите, обаче който може да чете ще се забавлява.
7
3
 
2
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
Giveq i rabotq ot 12 godini v edna Evropeiska dargava i moga da vi kaga che,nashite sanarodnici koito gi marzi v BG,koito sa sviknali na kragbi i moshengii,sa sashtite i na van..vse nedovolni,ne im se raboti,a iskat pari,vse nedovolstvat.!Taka e gospoda na van sme nikoe i vinagi shte sme nikoe,zashtoto drugite si mislqt i se grigat za podannicite si..
6
4
 
5
 
! Отговори
boza преди 11 години
Da me izvinjavat njakoi Bulgari emigranti ,deto samo se oplakvat ,che navun gi tretirali kato robi ,no za men istinata e njakade drugade ,svjastnijat chovek emigrant si e nameril visokoplatena rabota ,sus socialni i zdravni osigurovki ,kupil si e kola za ne mnogo pari , s edna duma uredil si e zhivota i muchno ( pochti nevuzmozhno ste go nakarate da se vurne v BG --tam toy e neprisposubim) ,a tezi deto mrunkat po forumite kak bilo tezhko navun ,izobsto ne e trjabvalo da trugvat .
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи така,а? Мога да идват на евтин туризъм в България, а нас да ни третират като трета ръка хора в страните си? Знаете ли как се отнасят с българите по фермите във Великобритания? Аз за почти година стотинка помощ не видях тука, само работа и проблеми със здравето...Визи за тез НЕЩАСТНИЦИ английски!!!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ще ходя там да живея и работя защото тукашната клоунада не ми изнася.Терминал 2 вече не е въброс на избор,а на разум...
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
90 % predpochitat da jiweqt na sozialni, dori i da ima rabota.Takuv e mantaliteta .
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма доказателства ама не ни искат.Точно за социални придобивки отиват.То работа и там няма.Испания с такава безработица е залята от 1 милион българи ама не се връщат.Подписват се на 3 месеца и вземата помощи.С тях там живеят по-добре отколкото ако са тук без работа.Пък и сме мързеливи.няма ги онези българи.Сегашните им дай само да крадат,да прекарат някого,да живеят на гърба на другите.Как преди само 1-2 държави не ни искаха в Шенген,а сега половината.Защо ли?
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До лекар-психолог А какво направиха, за да ни спасят от *** набези, кражби и убийства? Освен да им купуват гласовете, нищо. Мутрите не са държавници,не им пука за хората. Те са най-лошата мутация *** комунизма.