ЕК предлага законова регламентация за банковите сметки

Ще се изисква банките да разкриват на потребителите таксите за услугите си
8 май 2013 17:46, Елка Василева
1
ЕК предлага законова регламентация за банковите сметки
ЕК предложи правила за улесняване на процеса по смяна на банкова сметка. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предлага специално законодателство, което да гарантира прозрачността и съпоставимостта на таксите за разплащателни сметки, условията за смяна на банкова сметка и достъпа до основна разплащателна сметка, съобщиха от представителството на институцията в България.

Законодателството в областта на единния пазар осигури възможност на банките да извършват дейност в целия ЕС и да предлагат своите услуги през граница, но тази гъвкавост не се отнася за гражданите, които често не успяват да си открият сметка в друга страна от ЕС или лесно да прехвърлят сметката си от една банка в друга. Освен това потребителите често плащат по-скъпо за услугите, предоставяни от тяхната банка, и срещат трудности при получаването на яснота относно различните банкови такси, посочват от ЕК.

Ако предложението на институцията бъде прието, доставчиците на платежни услуги ще трябва да предоставят на потребителите списък с най-разпространените услуги и таксите, налагани за всяка от тях, справка за таксите, налагани от доставчика през последните дванадесет месеца за услугите по разплащателната сметка, а по искане на клиента и речник с терминологията в областта на разплащателните сметки.

Всички тези документи ще трябва да се изготвят от банките в стандартен формат, за да може клиентите по-лесно да сравняват офертите на различни доставчици на платежни услуги. Изисква се също така да бъде създаден поне един независим уебсайт във всяка страна от Евросъюза, в който да се публикува информация за таксите на различните доставчици на платежни услуги.

С текстове от предложената директива ще се улесни и процесът по смяна на банкова сметка, като доставчиците на платежни услуги ще трябва да осъществят прехвърлянето безплатно. Предвижда се също така да се даде възможност на потребителите на банкови услуги да откриват разплащателна сметка при всеки доставчик на платежни услуги в ЕС, дори когато доставчикът се намира в страна, в която потребителят не пребивава постоянно.

На доставчиците на платежни услуги няма да бъде позволено да използват финансовото състояние на дадено лице като основание да откажат откриването на банкова сметка, поясняват от Еврокомисията.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
20
 
! Отговори
jorsh преди 10 години
Крайно време беше. Отдавна това трябваше да стане факт, а не след като заробиха толкова много хора с измислените си какви ли не такси и лихви.Браво на ЕК