България и Румъния - готови за Шенген

ЕС скоро трябва да постигне единодушие по въпроса
Обновена: 12 юни 2013 08:28 | 12 юни 2013 07:44, Петя Славова
17
България и Румъния - готови за Шенген
Снимка: Reuters

Европейската комисия нееднократно заяви, че България и Румъния са напълно готови да бъдат приети в Шенгенското пространство и са изпълнили всички изисквания. Това посочи еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в пленарната зала на Европейския парламент.

Тя изрази надежда скоро Съветът на ЕС да постигне единодушие по този въпрос и да подкрепи приемането на двете държави в пространството, свободно от граничен контрол, пише БТА. Еврокомисарят коментира темата при снощните разисквания на три доклада, свързани с промените в управлението на Шенген, според които държавите от пространството и онези, които кандидатстват да бъдат приети, ще бъдат оценявани по еднакви показатели. Източноевропейски евродепутати също посочиха в изказванията си, че приемането на България и Румъния се бави, въпреки изпълнените изисквания. Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ) коментира, че Шенген е зона на доверие и призова да бъде сложен край на двойните станрадти по въпроса с приема на двете държави. Надявам се, че решението няма да бъде отлагано много допълнително, защото така може да бъде подхранен евроскептицизмът, добави тя.

Петру Лухан (ЕНП, Румъния) определи отлагането на разширяването на Шенген като обидно и призова всички в ЕС да вземат мерки тази несправедливост да бъде прекратена. Йон Енчу (социалисти и демократи - С&Д, Румъния) предупреди, че предстои да предложи нови правила за оценка на членството и готовността за прием в Шенген. По неговите думи досегашните две системи на оценка на държавите от Шенген и онези, кандидатстващи за присъединяване, са довели до "безумни резултати" по повод България и Румъния, които макар да предоставят най-добрите условия за охрана на границите в целия ЕС, получават отказ за достъп.

От името на ЕНП Манфред Вебер (Германия) коментира, че в ЕС има популисти, които отричат Шенген и биха върнали Европа в тъмното й минало. Ренате Вебер (АЛДЕ, Румъния) допълни, че популисткият подход е повлиял на темата за Шенген.

Лоренцо Фонтана ("Европа за свобода и демокрация", Италия) изрази мнение, че т. нар. социални туристи злоупотребяват с правото на свободно движение и посочи, че Шенген работи, само ако границите могат да бъдат възстановявани и нарушителите могат да бъдат експулсирани. Според Корнелия Ернст (група на Европейската левица - Северна зелена левица), ако тези условия бъдат изпълнени, мигрантите могат да бъдат превърнати в жертви.

По мнението на Петер ван Дален (Европейски консерватори и реформатори, Холандия), Шенген е улеснил живота на трафикантите,тъй като премахването на граничните проверки едновременно е помогнало на търговията, но е насърчило и организираната престъпност. Постоянната отвореност на границите е неприемлива, добави той. Според неговата сънародница Ауке Жистран (независима), неудобствата от Шенгенското пространство са много повече от предимствата. По нейните думи Шенген е пример за Европа "извън контрол".

Джерард Бътън ("Европа за свобода и демокрация", Великобритания) определи Шенген като бедствие за нормалните хора и огромен социален проблем. Това пространство може да работи само между държави със сходно икономическо и културно развитие, коментира той. Думите му получиха репликите на евродепутат от Унгария, че Великобритания има значителен проблем с имигрантите, без да е част от Шенген. Силви Гийом (С&Д, Франция) заяви, че държавите, които се оплакват от т. нар. социален туризъм, нямат доказателства, но се поддават на националистически настроения. Въпросът не трябва да бъде разглеждан през призмата на политическите интереси, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.