ЕС подновява преговорите за присъединяване на Турция

Съветът на Европа обсъжда с Анкара употребата на сила от полицията
Обновена: 26 юни 2013 12:56 | 25 юни 2013 14:04, Елка Василева
77
ЕС подновява преговорите за присъединяване на Турция
Площад "Таксим" в Истанбул, паметник на Ататюрк. Снимка: Reuters

ЕС реши да отвори нова глава от преговорите за присъединяването на Турция към европейския блок, предаде АФП. Това решение бе взето на срещата на външните министри от ЕС в Люксембург, които трябваше да решат съдбата на замразения през последните 3 години преговорен процес.

ЕС одобри подновяването на преговорите въпреки съпротивата на Германия и още няколко страни заради насилствените действия на турските власти срещу протестиращите в цялата страна. В светлината на тези събития преговорите ще бъдат официално подновени едва през есента.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС започнаха през 2005 г. Досега са отворени 13 от общо 35 преговорни глави, като до момента са приключили преговорите само по една преговорна глава.

Още по темата
Междувременно в турската столица Анкара започнаха разговори на генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, който пристигна на неочаквана визита, с турските политици, предаде БНР. Основно място във визитата е предвидено да заемат критиките относно неправомерното прилагане на сила от страна на турските власти при потушаването на антиправителствените протести за парка Гези, съобщиха източници.

Европейските институции, включително Янгланд, остро осъдиха турските власти и това предизвика влошаване на отношенията на ЕС с Турция. Поради това визитата се преценява за критична за турското правителство.

Янгланд тази сутрин разговаря първо с турския министър на правосъдието Садуллах Ергин. По-късно се срещна с турския премиер Реджеп Таип Ердоган. Анкара от своя страна се опитва да смекчи напрежението с европейските институции. Турският вицепремиер Бюлент Арънч заяви, че се надява всички проблеми в отношенията на Турция с ЕС скоро да бъдат решени.

Тази сутрин турската полиция предприе операция в Анкара срещу участници в антиправителствените протести. Екипи за борба срещу тероризма участват в едновременна операция на 30 различни места в турската столица, включително и в жилища. Задържани са около 20 души. Според властите те са от екстремистки организации и групи, които по време на протестите замервали полицаите с камъни и други предмети и нанесли щети на обществени места. След разпитите в полицията задържаните се предвижда да бъдат предадени на съдебните власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България влезе в ЕС и какво от това - станахме по - богати, по - проспериращи?!?!? С нищо не ни е помогнал ЕС, а ние вече ще се пръснем от радост, че сме приети и, че сме член.С какво се промени нашият живот, че се гордеем с това?!? Турците с право не искат да влизат, че за какво им е?
62
3
 
6
 
! Отговори
Фактолог преди 10 години
В ЕС се пенсионираш на 70 в ТР на 47,средна продължителност на живота в ЕС- 75г. в ТР- 73г.В ЕС се яде замразено месо на 25г в ТР може да се внася само живо животно,Между ТР и Русия няма визи ако влезнат в ЕС щте трябва да се лишат от огромния Руски пазар може да са фесове но не са *** и скоро няма да влезнат в гнилия ЕС за да чистят" метрото в Лондон"....
61
2
 
1
 
! Отговори
до 63 преди 10 години
докога с елементарните си глупости, докога.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ЕС подновява преговорите за присъединяване на Турция"За кой път, докога, вече звучи несериозно, станаха за смях.
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kakva demokrazia v Turzia be?Toi Ataturk gi demokratizira s qtagana navremeto.V Turzia s dobro ne stava.
58
9
 
6
 
! Отговори
георги преди 10 години
За какво им е на тях ЕС, тях ги влече радикалният ислям, ***, бурките и т.н., не могат да се отърват от миналото си, от гена на племе........
57
8
 
6
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До А.С.Да можеш да посочиш единствен пример, кога полицията в Турция да е арестувала някого за това, че си седи МИРНО и ТИХО насред площад? Преди да ми отговориш, препоръчително е да отвориш българския тълковен речник и да провериш значението на думите "тихо" и "мирно".
56
5
 
18
 
! Отговори
turk преди 10 години
за всички хейтъри отидете до капитан андреево и вижте като влизаш в турция дали не ви прилича че от африка влизате в европа просто сме много назад много още трябва да работим за да ги стигнем 1000 лв пенсия 2500 3000 заплата и т,н
55
7
 
1
 
! Отговори
1 преди 10 години
вие разбиратели шо ни бават в шенген и така на татък шот сме много сложно геогравско положение. Турция е даржада с савсем различен начин на живот и колтура. общо зето с такава колтура дето подържават само пясъчните хора. кога правиш барбекю викаш хора дето ше ядат и ше пиат така е ив европа тия за кво са да си се молат в турция кво искат нали за тех материалното не е важно
54
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
неандерталска турция в ЕС-НИКОГА
53
9
 
7
 
! Отговори
А.С. преди 10 години
До 9667Всичко друго ,но не и това което става в Турция ! Нека полицай да се опита да обискира някой ,който си седи тихо и мирно, насред площад в Гърция!
52
5
 
16
 
! Отговори
Хасан-али преди 10 години
Абее какъв ЕС?Това е най голямото зло,което може да се случи на една държава.Този съюз е отвратителен и създаден от Ционистите.И друго,кои са тези мишоци европейците да решават за Турция.Ние ще си решаваме къде да влизаме. Аз съм много против.Българите да си стоят там и да им се гъзят,НИЕ НЕ СЕ ГЪЗИМ И НЕ СМЕ С РОБСКИ МАНТАЛИТЕТ.НИЕ СМЕ ВЕЛИК НАРОД И НЯМА ДА СЛУШАМЕ ТЕЗИ ПЕДОФИЛИ. ТОЧКАСамо аз ще събера хиляда човека на простест на Таксим ако чуя,че Турция е решила да влиза в тази черна дупка
51
9
 
0
 
! Отговори
герберасти-туркофили преди 10 години
Спокоино това, че ГРЪБ и Тиквуня са ''ЗА'' членството на Турция в ЕС неозначава, чеБългария не е ''ПРОТИВ'' !!!
50
6
 
20
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До А.С.Я ми изчуруликай, дядовото, какво разбираш под "демокрация" и къде я има? Хайде спорна ти работа сега! :-))
49
14
 
10
 
! Отговори
А.С. преди 10 години
До 999Може Турция да граничи с "люлката на демокрацията" ,но е мноооооооого далеч от нея !
48
25
 
13
 
! Отговори
Атака преди 10 години
Турция НЕ може да е в ЕС докато НЕ се извини на България и не заяви ясно, че няма никакви претенции, каквито и било те, към балканските европейски народи!
47
2
 
5
 
! Отговори
ФЕС преди 10 години
До 46 - Недей да се правиш на много умен, защото след 1-2 години ще приемат Хърватска в СЪЮЗА?
46
2
 
9
 
! Отговори
А.С. преди 10 години
Нещо се поогелпих ! Значи Ердоган бие тези които искат влизането на Турция в ЕС ,за да велезе в ЕС !?И ще ги бие докато не го вкарат "зорлям"
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А КАКВО СТАНА С КРАЖБИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА И ЕРЕПЕТАТА? червено - *** прокуратура
44
1
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 10 години
Има си обяснение. Дори и българите не го съзнаваме.