ЕС потресени от шпионирането на САЩ

Отправят запитване към американските власти относно твърденията
Обновена: 19 юли 2013 09:15 | 30 юни 2013 15:36, Петя Славова
72
ЕС потресени от шпионирането на  САЩ
ЕС ще проверява дали са истина твърденията на Сноудън. Снимка: Reuters

Европейският съюз заяви, че е отправил запитване към американските власти относно твърденията за шпиониране на европейски институции и очаква отговора им, предаде Франс прес.

Свързахме се незабавно с американските власти във Вашингтон и Брюксел и ги уведомихме за появилата се в печата информация. Те казаха, че ще проверят достоверността на публикуваната информация и ще ни отговорят, посочи в комюнике Европейската комисия с уточнението, че на този етап няма да коментира повече въпроса.

Поводът за допитването е статия в германското сп. "Шпигел", което съобщи, че ЕС е сред "мишените" на американската Агенция за национална сигурност (АНС), обвинена в шпиониране на глобалните електронни комуникации в рамките на програма "Призма". Списанието се позовава на поверителни документи, до които е получило достъп отчасти благодарение на бившия американски консултант на АНС Едуард Сноудън, който е в основата на разкритията за "Призма", пише БТА.

В един от документите - от 20 септември 2010 г., с гриф "строго секретно" - АНС описва как е шпионирала дипломатическото представителство на ЕС във Вашингтон. Не става дума само за микрофони, поставени в сградата, а и за проникване в компютърната мрежа, което давало възможност да се чете електронната поща и вътрешни документи.

Вчерашното съобщение на "Шпигел", че АНС шпионирала представителствата на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк, както и централата на Европейския съвет в Брюксел, предизвика буря от негодувание сред висшето ръководство на съюза. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц каза, че е "дълбоко обезпокоен и шокиран от твърденията за шпиониране от страна на американските власти на офисите на ЕС".

"Ако твърденията се докажат, това ще е изключително тежък проблем, който ще навреди значително на отношенията между ЕС и САЩ", каза Шулц и настоя за "пълно изясняване и експедитивно предоставяне на допълнителна информация от американските власти".

Според "Шпигел" американски разузнавачи са проникнали в компютърните и телефонните мрежи на три здания: представителствата на ЕС във Вашингтон и в ООН, и в брюкселската централа на Европейския съвет. В последната се свикват срещите на върха на ЕС, на които държавните и правителствени глави от съюза обсъждат и вземат ключови решения, включително в областта на икономиката и външната политика, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
1
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
"Спящата камила" и съдружници доста чувствителни са станали:-)))) Да не повярваш!!!.......
52
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
Po edna interesna novina na sedmica prez sledvashtite 6 godini e ravno na 312 interesni ***.
51
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
Durjavnia Departament I Belia Masonski dom ne znajat Snowden kolko I kakvo to4no e predstavil na rusnacite.Mukata I pritesneniata sa golemi.Naposleduk sataninskite bokluci Obama I Kerry ne se usmihvat.
50
3
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
19 pojarnikari sa zaginali v Arizona.
49
4
 
6
 
! Отговори
ТоТ преди 10 години
До От Австралия, Сидни.Австралия колко е голяма бе ? .... има-няма 20 млн, а ти ако си българин засрами се как говориш за родината си "***" !ЕС е 2-пъти по голям и като население,и като военна сила,и като икономика от САЩ! *** австралийски жалък!
48
2
 
0
 
! Отговори
Koko преди 10 години
До donТо бива да си неграмотен, ама чак пък толкова.....
47
3
 
3
 
! Отговори
bg преди 10 години
S neturpenie o4akvame Snowden da razkaje kak sataninskite svine ot Belia Masonski Dom I evreiskite *** ot Durjavnia Departament podpomagat gnusnia sataninski islam.
46
3
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
Snowden 4e puska po edna interesna novina na sedmica prez sledvashtite 5-6 godini.
45
3
 
4
 
! Отговори
bg преди 10 години
Nacistite ot CIA taino podkrepjat gnusnia islam v Bulgaria.
44
15
 
2
 
! Отговори
От Австралия, Сидни преди 10 години
Само дето САЩ е голяма страна не 6 милиона запетайка на картата и ТРУДНО и СКЪПО ще направиш единна централизирана система. Всеки щат си има локална база. Е все пак федералната полиция би искала да знае дали дане заподозрян е опасен и какви ги е вършил из другите щатове. Нормално е да има база данни която окрупнява всички бази от цялата страна. И веднага излиза цялото досие. Това не е 6 милиона *** дето може и на една таблица на Excel да се събереОстаналото е плод на обърканото ви съзнание
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОЗИ СВЯТ ВЪРВИ КЪМ РАЗПАДАНЕ.НИКОЙ НА НИКОГО НЕ ВЯРВА, НЕ ПОМАГА, НЕ РАЗБИРА, НЕ ПЛАЧЕ, НЕ СЪЖАЛЯВА, НЕ СЕ РАЗКАЙВА...ВРЕМЕТО СВЪРШВА----------------------------------СЛЕД ТОВА СИ ПРЕДСТАВЕТЕ ОТНОВО ЦЕЛИЯ СВЯТ - ТАКА КАКТО БОГ ГО Е СЪЗДАЛ, НОБЕЗ ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ОМРАЗА, ПОДСЛУШВАНЕ, НЕВЯРВАНЕ, ЕГОИЗЪМ И ГОРДОСТ, ЛАКОМИЯ, ЗАБОГАТЯВАНЕ, ПРЕВЪЗХОДСТВО, "ЦИВИЛИЗАЦИЯ", АМЕРИКАНЦИ, РУСНАЦИ, ЕВРОПЕЙЦИ, ЧЕРНИ, БЕЛИ И СУРОСЯКАКВИ, НО--------------------------------ИСТИНСКИ....ИСТИНСКИ....ИСТИНСКИ
42
7
 
3
 
! Отговори
От Австралия, Сидни преди 10 години
До заблудените с PROMISвие сте ИДЕОТИ!Айде пак прочетете ама тоя път хубаво. Системата е да трасира хора, УАААААУУУ и до тук явно ви стигна акъла :D :D :DТова така страховито трасиране на хора е в фантазиите ви само. Това е шапка на съдебната система. Даден човек го има по много дела. САЩ е голяма страна и БазитеДанни са локалниНормално е да искаш да видиш даден човек по колко дела е забъркан. Най малкото полицията в БГ го има същото НАЙ МАЛКОТО ДА ЗНАЕ КОЙ КЪДЕ ГО СЪДЯТ И ЗА КВОНОРМАЛНО Е
41
2
 
4
 
! Отговори
ico33 преди 10 години
Защо ли не се учудвам..
40
13
 
7
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Не виждам защо след като руснаците тровят с полоний, американците да не могат да подслушват интернет?
39
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКАТА ИЗМИСЛЕНА ДЕМОКРАЦИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Таня, не на нас тия номерца!Калинка!
37
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците, както всички други шпионират в полза на националната си сигурност, бизнеса си и оттам на народа си. Лошото е, че ние си затрихме кадрите и си свалихме гащите и сме на туй дередже. Ако едно време някой кажеше на Костов или Шиляшки да не подписват за тец 3, те муотговаряха, че е комунист или от ДС. Сега тока бил скъп, айде де. И онзи дето толкоз години е бил по паркинзите на германия, също се не знае кой и от кога на каква къса каишка го влачи.Но иначе сме млади и интелегентни.
36
2
 
13
 
! Отговори
ръб преди 10 години
Шокирани би ли?.Като екстрадират евро комисарите в гуантанамо ще им дойде акъла.
35
2
 
23
 
! Отговори
Ана Политковская преди 10 години
Къде са милите демократи от СДС, НДСВ, Европейските граждани и Хелзинския комитет за правата на човека? САЩ подслушват целия свят и нарушават правата на всеки един от нас. Къде е бореца за демокрация Иво Инджев? Ами сега като парите идват от Държавния депаратамент как да протестират срещу господарите си
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама моля ти се, тя е айпи и се меша с големците, примерно Прокопи. Сега ще си умреме прости и неусведомени!