Над 240 хил. българчета напуснали школата за 10 г.

Тенденцията се засилва и в страните от Евросъюза
Обновена: 12 юли 2013 09:03 | 12 юли 2013 07:24, Петя Славова
15
Над 240 хил. българчета напуснали школата за 10 г.
Снимка: Булфото

За последните десет години у нас по различни причини са напуснали задължителното си образование над 240 хиляди български ученици, сочат данни на националната статистика. Най-голям е бил броят на напусналите образование българчета през учебните 2002/2003 и 2003/2004 години - по над 31 хиляди. За миналата учебна 2011/2012 г. при общ брой на учащите от близо 758 хиляди - са напуснали в различна степен
образованието си 18 450 българчета, пише БТА.

Анализ на Евростат за образованието в ЕС-27 отчита тенденцията, че приблизително едно на всеки седем деца в Евросъюза прекратяват обучението си по-рано от обикновено и това оказва значително влияние на икономиката и обществото в Евросъюза. Като цяло страните в ЕС предлагат 10-12 годишно задължително образование, което започва на пет, шест или седемгодишна възраст в различните страни членки. Най-продължителен период на задължително образование се предлага в Унгария и Холандия - по 13 години, сочи европейската статистика.

По данни на Евростат броят на учениците в ЕС на17-годишна възраст през 2010 г. е бил 5,2 милиона, което се равнява на 92 на сто от всички 17-годишни деца в ЕС - или близо 8 на сто на тази възраст са напуснали задължителното си образование.

У нас статистиката отчита, че през 2011/2012 г.в гимназиалния курс са се обучавали около 280 хиляди младежи, като над 6 000 от тях са напуснали обучението си - 1 660 поради нежелание да учат, над 3 100 - поради семейни причини и над 900 младежи са заминали в чужбина.

От 1989 г. насам населението на България е намаляло с над един милион души. Младите хора на възраст между 15 и 30-годишна възраст са се стопили с повече от 300 000 души. Статистиката сочи, че ако днес хората на възраст между 15 и 30 години са близо 2,1 млн. души, през 2015 г. броят им ще бъде около 1, 7 милиона, а след още 5 години - близо 1, 5 милиона, като тези данни са взети от доклад на министерството на образованието и науката.

Целевата прогноза на НСИ показва, че в периода до 2020 г. броят на младите хора ще намалява, като особено рязко това ще се отрази на възрастовите групи 15-19 г. и 20-24 години.

Според данните на Евростат делът на преждевременно напускащите образование младежи варира значително в ЕС - има 26 региона, в които 1 на всеки 10 младежи прекратява не навреме обучението си. По-голямата част от тези райони са концентрирани в Централна и Източна Европа /включително и България/ и отчитат едни от най-ниските съотношения на напускащи прибързано образованието си младежи.

Най-значителен ръст от 1 на 5 преждевременно напускащи младежи се отчита в Южна Европа - районите на Испания, Португалия, Малта, островите на Италия и др. Подобни тенденции се регистрират и в слабо населени райони на Норвегия, Исландия иТурция. Най-ниско съотношения на 17-годишни младежи, останали в образованието се регистрира в няколко турски района /Мус,Битлис и Хакари/, където едва 30 на сто от подрастващите се образоват, докато 70 на сто прекъсват образованието си.

"Европейската стратегия 2020 в областта на образованието" включва няколко ключови момента: около 95 на сто от децата над 4-годишна възраст в ЕС да бъдат включени в образователния процес до 2020 г.; около 15 на сто от европейцитена възраст 25-64 г. трябва да участват в обучение през цели яживот; както и делът на дипломираните европейци на възраст 20-34 години трябва да достигне 82 на сто през 2020 година, посочваа нализът на Евростат.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
калеко Алеко преди 7 години
Една от причините този затъпяващ народ да гласува все за кумонягите. Няма спасение за трезво мислещите. Обречени сме на комунизъм и руски ботуш.
11
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 7 години
Както при годишните технически прегледи на автомобилите, да се сложат присъствени видео камери в класните стаи. При влизане на УЧИТЕЛЯ и излизане .Да се вижда колко ученици има в класната стая. И записите в социалното.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По време на изборите бях наблюдател и се запознах с едно момиче-***.Заговорихме се,аз имам 1 дете,което родих на 29,а тя имала 2,които са по-големи от моето,а е на 19г.Момичето изглеждаше тъжно-сподели ми,че когато била на 15г. ,майка й я е спряла от училище и са я омъжили насила.Избягала при баба си,намерели я и все пак я омъжили.Е,къде е Агенцията за защита на детето?Къде е прокуратурата,къде е правораздаването?Според закона какво е педофилия?
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ясно, за какво да учиш за основно, после за средно и накрая за висше, като е къде, къде по-лесно да изкараш до 5-6 клас, после да родиш 10-15 *** и да живееш от социални помощи и майчински. Като междувременно си строиш къща, където ти е кеф (дори и имота да е чужд и някой плаща за него данъци) без да дадеш и пукната стотинка за наеми или данъци.
А най-хубавата част е безделното и безгрижно ежедневие, с кючеци и маанета по цял ден и мисълта, че държавата им е длъжна да дава още и още
8
2
 
5
 
! Отговори
работодател преди 7 години
А после "Дайте ни работа"
Ами, да сте учили бе!
7
0
 
10
 
! Отговори
Българче преди 7 години
Българчета?!
6
1
 
11
 
! Отговори
Peshonizer преди 7 години
" КАТ при спиране и проверка на документите да отнемат свидетелства за правоуправление на неграмотни ***"

Идеята е супер, ама как ще се установява дали са неграмотни? Моето предложение е елементарен тест. Даваш му пистолет и два патрона - единият халостни, другият истински. Патроните надписани... мисля че схващате идеята :)
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санкции за родителите само, които вместо да ги водят на училище ги пращат да "берат".
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм чувал за деца от нормално бяло семейство, които да не ходят на училище, въпросните българчета явно са от по-***. Щом има подобна тенденция в Европа може да се направи само един извод - неевропейците стават все повече и нещата не отиват на добре.
3
0
 
23
 
! Отговори
**** преди 7 години
Единствения начин ***(ромите) да се интегрират и да не раждат толкова - да не се дават помощи на родилки преди да са навършили 18 години , КАТ при спиране и проверка на документите да отнемат свидетелства за правоуправление на неграмотни ***(получили ги кой знае как :)
Това ще ги накара поне да са грамотни
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези защо не дадат статистика къде в Европа завършват повече ***, от колкото тук? Нормално е в Холандия като си нямат ***, да имат средно образование на 100%.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко след Освобождението над 90% от българите са грамотни!Най-грамотната нация на Балканите,а се освобождаваме последни,като изключим Албания.И ограмотяването започва още през Възраждането,в условията на чуждо подтисничество!90% от населението тогава е селско-децата са работели усилено,но и са учели.Училището,в което работех,е създадено през 1914-веднага след Първата нац.катастрофа и в условията на Първата световна война!А КАКВО ПОЗВОЛИХМЕ ДА НАПРАВЯТ ЗА 25 ГОДИНИ БЕЗРОДНИЦИТЕ С КОКАЛА?!?