Възстановяването на Европа – илюзия или реалност?

На хартия еврозоната "изплува", но действителността е малко по-различна
3 авг 2013 20:26,
67
Възстановяването на Европа – илюзия или реалност?
Основните борсови индекси в Европа скочиха. Снимка: Reuters

Част от най-закъсалите европейски икономики регистрират забележителен скок, що се отнася до основните борсови индекси, посочва британският вестник „Телеграф”. При Франция, Португалия и Испания покачването е с 30% за последната година, а в Гърция – с изумителните 64% от юни 2012 година насам.

Разбира се, трябва да се отбележи, че настоящото равнище от 294 пункта на индекса „Атекс 20” е с цели 85% по-ниско от това преди глобалната криза от 2008 година. Все пак изкушението да се твърди, че най-критичната точка за еврозоната е в миналото, е наистина голямо.

И така евролидерите и Европейската централна банка (ЕЦБ) биха искали да подчертаят следното – общоевропейската валута е стабилна и ще остане такава в бъдеще.

Според анализ на „Телеграф” обаче това е блъф, който рано или късно ще бъде разкрит. Миналия август президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща, че ще направи всичко, за да защити еврото чрез изкупуване на държавни облигации на изпадналите в тежка криза европейски страни – трик от най-висока класа.

Думите на Драги бяха възприети като „сигурен залог” и частните инвеститори са завърнаха в най-рисковите европазари, успокоени, че при нов срив има „защитна мрежа” от ЕЦБ.

Коментаторът на британското издание Джеф Рандал е убеден, че от времето на „Магьосникът от Оз“ нито един илюзионист не е създавал толкова много „шум” с толкова малко субстанция.

Без да похарчи нито един евроцент, Драги предизвика спад в разходите по заемите и скок на фондовите пазари. Освен това беше върнато доверието на потребителите във възстановяването на проблемните икономики.

Въпросът обаче e колко дълго може магьосникът да поддържа тази илюзия?

Отговорът няма да бъде даден поне до 22 септември, когато предстоят избори в Германия. По всяка вероятност Ангела Меркел ще спечели нов мандат и тогава ще трябва да търси реално подобряване на ситуацията.

Рандал счита, че в момента проблемите са замаскирани, но не и решени: „Пробойните са толкова големи, че илюзията за подобрение не може да се поддържа още дълго време”.

Бюджетният дефицит продължава да е раковото образувание в системата. В Португалия например той е 130% от БВП. Хората там са все по-изтощени от неспиращите драстични съкращения, наложени заради програмата за оздравяване на португалската икономика и поставени като условие за получаване на международна помощ в размер на 78 милиарда евро.

В съседна Испания положението е сходно. Да, безработицата спадна от 27 на 26 процента, но това се дължи най-вече на разгара на туристическия сезон. През септември тези временни работни места ще изчезнат.

Що се отнася до Гърция, сметките там просто не излизат. Преструктурирането на държавния дълг е задача, която освен много време ще отнеме и много, много пари – повече от предвидените 110 милиарда евро спасителен заем от ЕС и МВФ.

Освен това е видно, че тази сума едва ли ще бъде върната в пълния й размер. А германските данъкоплатци получиха точно това обещание – че парите им ще бъдат дадени за спасението на Гърция и цялата еврозона, но ще бъдат върнати до последния евроцент.

Така пред Меркел има 2 възможности – да остави Гърция да банкрутира или да признае, че спасяването на еврозоната превръща Германия в благотворително дружество. При всички положения в даден момент Берлин ще трябва да тегли чертата.

Рандал е най-критичен по отношение на Франция, определяйки я като столицата на „евроилюзията”. Президентът Франсоа Оланд наскоро обяви, че „възстановяването е налице”. Но когато е налице безработица от 11%, а дефицитът в пенсионната система е 20 милиарда евро, възстановяване едва ли е точната дума.

А магията постепенно губи силата си – недоверието към финансовите пазари в еврозоната се завръща след 12-месечно отлагане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
гого преди 10 години
Ян ван Хелсинг Не пипай тази книгаВсичко е в тази книга
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато някой англофонски политанализатор твори на тема евросаюз в мен предизвиква ортикария.Разни там еврейски *** адски се ядосват на възтановяването с ЕС след чисто американската криза.Яда е огромен затова защото социалния модел на Европа все още работи и опитите за унищожаването му от подобни финасови *** се проваля.Европа за разлика от САЩ и Англия има търговски излишък ,а бюджетния дефицит и с пъти по нисък,но същите тез го преставят като прокрезисен.То ако беше тъй САЩ да са фалирал
50
1
 
5
 
! Отговори
Еди преди 10 години
ЕвреЙ, ДалавераджиЙ, РегулациЙ и ИкономиЙ - това са четиримата най- изявени гръцки философи.... Пу, да ви се не види и неграмотните, как пък не го завършихте най- сетне този първи клас и не се научихте кое е единствено и кое- множествено число!
49
1
 
9
 
! Отговори
Еврейосъюз! преди 10 години
А на обикновените обрани европейци Франсоа, Ханс, Джон ще кажат че парите им са се изпарили заради Гърция, Испания, Италия или Кипър или нещо такова!Да ме прощават обикновените еврей , те ще пострадат наравно, че ако не и повече от другите религии в Еврейосъюза, както стана през ВСВ, не искам да обидя никой, под еврей аз визирам хората с многото пари и власт дето вземат решенията, те нямат религия, просто образно ги наричам еврей, като нарицателно за банкери и далавераджий!
48
2
 
9
 
! Отговори
Еврейосъюз! преди 10 години
Еврейозона, Еврейосъюз, всичко е направено да вземат парите на хората!Не съм съгласен че е балон, това е един резервоар, който някога е бил пълен а сега просто е празен и вместо да го признаят, те му увеличават обема и не го пълнят, а изпразват още повече, но има още кво да се вземе! Когато съвсем се изпразни, следва старата изпитана схема-нова световна война, съчетана с някоя друга революцийка тук-там, това е стар еврейски номер изпитан мноократно във вековете! ....
47
6
 
3
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
Аз съм оптимист и вярвам че Европа ще става по-силна и единна! Вярвам го!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бъдинne samo v BG turistite sa bedni i skasani v Kipar e sa6toto pla4evno polojenie naistina Evropa obednqva barzo i sigurno
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
na hartiara evrozonata hubava kato KOMUNIZMA - na praktika bul shit.
44
2
 
13
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Кредиторите от Брюксел и Германия, с теэи си политики и свиреп МОНИТОРИНГ ще эатрият постепенно Континента!!!! Всички страни членки на тоэи НЕНОРМАЛЕН съюэ са под удара на регулаций и икономий, датиращи от времето на НАЦИСТИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
43
0
 
14
 
! Отговори
Ludiq преди 10 години
Зимата идва :)
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС е една изкуствено създадена паразитна структура, която се крепи на алабалистиката /ала, бала/. Думи, думи, кухи фрази, лишени от всякакъв смисъл. Борсови индекси, фискална политика и т. н. Истината обаче е проста: безработицата в Испания спаднала от 27 на 26%. Ауу, какъв зашеметяващ успех. Във Франция 11% безработица, дефицит в пенсионната система 20 милиарда евро. Колко "успокоителни" данни. Всичко е един раздут балон, който вече се спука. Дават ли си сметка политиците как оцеляват хората.
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коментар 51 не е мой.мой е 52Мойте са "От Сидни"Той казва 10к стартово на месец. Това не е стартово. Стартово е 100к на година какво казах по долу. Това се вързва под 10к на месец. Аз приключих финансовата година $$$$$$ доволно всички BAS репорти са приети от ATO и другата седмица имам само един репорт да ми върнат малко такси около 2-3к имат да ми връщат поради твърдоглавието на един счетоводител който искаше първо да платя после да пускам формуляр за връщане. Няма проблемОт Сидни Австралия
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 47ами такива са заплатите при мен в Сидни, бачкатор или чистач зимат минималната 2600$Ако разбираш от нещо или си спецялист, имаш професия почваш от 100к на година + супер 20-30к после като станеш по ценен 150-200к, но си оставаш роб. Ако почнеш сам да си правиш играта зимаш много повече sky is the limitЯвно си *** и английски не можеш да четеш че не можеш да погледнаш обявите за работа в сеек.цом.ау или някой друг сайт да видиш как вървят заплатитеСтой си на тръстиката робеОт Сидни
39
1
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 10 години
Ех Австралията е Рай,10 000 к. месечно стартово без бонуси и премии,с тях стават 20 000-30 000.--Ей, смешнико, 10 000 к. месечно означава 10 милиона месечно. Очевидно, че нямаш предства за западната система на обозначаване на числата. С бонусите 20-30 милиона месечно? - само малиардерите изкарават толкова! Ти май си фантазираш, че вече си милиардер в Австралия.Реалните чисти средни доходи в Австралия са около 3500 ам. долара. Но българчетата там работят за доста по-малко. Другото са фантазии.
38
0
 
9
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
От няколко години, по Черноморието идват не бедни, а скъсани европейски туристи!Да пази Господ!Зимата ще има глад!
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех Австралията е Рай,10 000 к. месечно стартово без бонуси и премии,с тях стават 20 000-30 000.Радвам се за всички успели и неуспели,според другите,които се смятат за успели българи.На запад да си успял не означава само да праиш хилки,ако искаш хилки стани багерист или водопроводчик като фрийленсер.Успелите правят достатъчно пари имат добро качество на живота и добро положение в обществото.А който иска да праи хилки да си стои в Бг.Тук най лесно се правят и най лесно се губят.
36
1
 
7
 
! Отговори
До Инжинер преди 10 години
"Инжинере" - куха лейко - на тебе кой пък ти дава заплата, бе?
35
0
 
10
 
! Отговори
До 35 преди 10 години
Това ли ти е тактиката - да си избиваш комплексите по форумите!? Слабичко, номер 35! За съжаление има явно и още по-големи ***, които вярват, че в Австралия се дават начални заплати от "100к". И какво печелиш от такива лъжи - освен, че издаваш дебилизма си? *** - ПО-*** - НОМЕР 35 !
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коментаторът на британското издание Джеф Рандал????Скоро в Британия ще има референдум за или против ЕС.Нагласите на хората са срещу ЕС,щото им паднаха доходите,а емигрантите вече не искат да работят за без пари.Та какво излиза лисицата(британска) вика гроздето е кисело,щото някак си еврозоната бележи ръст,пък на британците им криво от това.А и най-вероятно много спекулативни залози за милиарди паунда са направени срещу спада на еврото и сега търсят начини да създадат неувереност на пазарите.
33
5
 
15
 
! Отговори
go хммм преди 10 години
Рядко си чул някой да се върне!? Ами значи си отваряй по-добре ушите или ако това не помага, предприемай мерки за качествено почистване! Стига си лъгал и агитирал хората да се махат от БГ, защото има достатъчно будали, които да ти се връзват. Cитуацията никъде не е розова. За жалост много от нас живеят c илюзията, че като отидат в чужбина - проблемите им ще се разрешат! Да, ама НЕ! Никой не те чака там. Работа никой ей така не ти дава. Реалните заплати падат от години! И си човек втора ръка!