Помощта от ЕС за бежанците в България ще е техническа

Вицепремиерът Цветлин Йовчев обсъди проблема с еврокомисаря Малмстрьом
Обновена: 16 сеп 2013 10:54 | 9 сеп 2013 17:35, Елка Василева
48
Помощта от ЕС за бежанците в България ще е техническа
Бежанци в центъра за временно настаняване в село Пъстрогор. Снимка: БТА

Към момента България може да получи помощ по линия на Европейската агенция за настаняване на бежанци. Помощта ще бъде основно техническа, експертна помощ, по отношение на организацията на целия процес. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след среща с еврокомисаря Сесилия Малмстрьом в Брюксел по проблемите с бежанците.

Предстои да бъдат обсъдени възможностите за получаване на помощ чрез Фронтекс. Вицепремиерът не изключи възможността България да получи и финансова помощ, но това решение все още не е взето. Не можем да разчитаме на големи суми, тъй като в бюджета на ЕК не са останали много средства, поясни Йовчев.

В отговор на въпрос дали ЕС може да съдейства за осигуряването на допълнително място за бежанците у нас, вицепремиерът заяви, че засега изглежда сами трябва да се справим с този проблем. По неговите думи капацитетът за прием на бежанци у нас вече е надхвърлен многократно. Йовчев съобщи, че още днес се очакват предложения за намаляването на сроковете, в които статутът на бежанците бива уреждан, предаде БТА.

Още по темата
Ако потокът от бежанци нарасне в пъти, ще имаме нужда от помощ с преводачи и специалисти по оформянето на документите на бежанците, посочи вицепремирът. В момента имаме над 400 души над капацитета за настаняване (над една четвърт), уточни той.

Засега сирийските бежанци у нас са малко над 1400, като постоянният поток е по около 50 души дневно в последните четири дни. В сегашната ситуация можем да намерим вътрешни резерви, но ако разчетите за още 6000 -10 000 бежанци до края на годината са точни при бежанска вълна, това ще надхвърли възможностите ни и ще имаме нужда от помощ, включително финансова, заяви Йовчев. Той уточни, че общо бежанците у нас са над 3600.

В отговор на въпрос дали настоящата ситуация помага или пречи за приемането на България в Шенген, вицепремиерът коментира, че това е заплаха, но и възможност. Ако успеем правилно като държава да управляваме процесите и да се възползваме от предимствата, които имаме, може да имаме успех, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
nadia.petkova2 преди 10 години
До не знамцитирам "И защо нито 1 арабска държава не им протегна ръка за помощ??!!! Лицемерни ***!!!!!!!!!!!!" Странно, как хора боравещи със свободен интернет и компютър са толкова непросветени по темата.Явно от много писане тук- ни можете да прочетете никакви новини относно бежанците..Няма да ви изреждам списъка с държави приели бежанци- това ще оставя на вас- да си го издирите сам в нета!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
резервите , са на българите за българите,гърция взема 65мил на година за такива ,турция много повече , а ние ще плащаме данаци за всеки един *** влязал незаконо , ееееее точилка искате и то много здрава
40
0
 
2
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Ако управляващите имат грам мозък,тихо и кротко ще ги изпратят през другата граница към Евросъюза.
39
0
 
2
 
! Отговори
П.С.Ц преди 10 години
НЕ на ЕС
38
1
 
3
 
! Отговори
дядо Данчо преди 10 години
До не знам 34-Как драги ще знаеш?Богатите им едноверци са васално зависими от чичо ти Сам!С петродоларите финансират международните бандити!Както САЩ са я подкарали,ако не им се стъжни заради алчноста им,скоро и на тях ще им спретна египетския сценарий! Сигнализирахте за неуместен коментар
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До не знам 34-Как драги ще знаеш?Богатите им едноверци са васално зависими от чичо ти Сам!С петродоларите финансират международните бандити!Както САЩ са я подкарали,ако не им се стъжни заради алчноста им,скоро и на тях ще им спретна египетския сценарий!
36
0
 
13
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Да-а..за пореден път милиардите ще отидат при гърците,защото били зле и не могат се оправат сбежанците,а за нас пак средния..ама технически!
35
1
 
14
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
А Сега *** и *** , какво ще правим бежанците, От ЕУ *** от САЩ *** на ви приятели
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Помощта ще бъде основно техническа, експертна помощ, по отношение на организацията на целия процес". Парите от нашия джоб и да не се оплаквате, че нямате средства. Майната на това правителство.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Помощта ще е експертна", т.е. ще ни дават акъл как да се справяме с бежанците, които те самите не искат. Така както ни обучават как да ги приобщаваме ***, но само на наша територия, ако отидат на тяхна мигом си ни ги връщат обратно.
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз очаквах помощта за България да е морална а тя ще бъде техническа.Значи пак ще си плащаме да ни съветват. Браво!!!
31
1
 
12
 
! Отговори
Весо преди 10 години
Значи пак никому ненужни стари дюшеци,палатки и ръждясали легла!
30
1
 
23
 
! Отговори
не знам преди 10 години
Само 1 не мога да разбера - защо сирийците, които са си араби по народност, не бягат в другите арабски държави, които хем са мюсулмани, хем са араби и най-вече са богати !? Нали корана точно това повелява - да помагаш на едноверците си!!!!!!!!!!!!!??????????? И защо нито 1 арабска държава не им протегна ръка за помощ??!!! Лицемерни ***!!!!!!!!!!!!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нямам нищо против хората, но са доста нагли от ЕС. Очаквам новина как решили да им помогнат с храни made in Greece. Да се подпомогне с нещо и най - бедната държава в ЕС
28
4
 
10
 
! Отговори
Друг Гошо преди 10 години
Видяха на кого ще дават парите и ги спряха. Повторение на сценария при предишната тройна крадлиция. Явно европейците си научиха урока.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То е ясно за какво идват в България, ами направо да ги взимат на запад в сърцето на ЕС, да им помагат. Освен ако в един момент не решат да ни изключат от ЕС заради същото
26
1
 
11
 
! Отговори
иван преди 10 години
Какво Ви е виновен Евосъюза. Костов как реши набързо въпроса с Косово
25
5
 
25
 
! Отговори
сирийци преди 10 години
За какво са ни сирийци, чупката кой от където дошъл и без това си имаме над 200 000.Май забравиха Цар Киро и Катуница, а за другите *** гета не искам и да се сещам.
24
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не затворят границата?
23
2
 
21
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
пращайте ги към западнала европа - никой не може да ограничава движението на хора - или референдум за напускане на възродената римска империя